Wellness a lázně – sňatek z rozumu?

Díky vyhlášce č.267/2012 sb. o stanovení indikačního programu pro lázeňskou léčebně rehabilitační péči o dospělé, děti a dorost platící od 1. 10. 2012, je tuzemská lázeňská léčba značně omezená nejenom v mnoha vyřazených diagnózách z lázeňské léčby, ale především i v délce pobytu. Česká asociace wellness na toto téma připravila diskusní stůl v rámci veletrhu Beauty & SPA. Na klíčové otázky odpovídal prezident České asociace wellness Jan Hejma.

Jaký dopad bude mít tato vyhláška na lázeňství v ČR?

Lázně, které měly u nás opravdu vynikající tradici, postupně začínají ztrácet svoji zejména tuzemskou klientelu. Novodobí samoplátci budou mít samozřejmě zcela jiné nároky, než klienti zdravotních pojišťoven. Na to bohužel mnoho současných lázeňských provozů není připraveno. Mnoho doposud fungujících zařízení přestane postupně fungovat, bude se zavírat, budou se propouštět zaměstnanci, postupně začnou upadat nepřipravená lázeňská centra, ale i celá lázeňská města závislá na specifické klientele. Vzniklá situace nahrává přirozeně připravené konkurenci. Na našem trhu se objevuje prostor pro opravdové wellness hotely s balneo vybavením, nabídkou léčebných procedur a kvalifikovaným personálem, které jsou schopny lázně nahradit v plném rozsahu a dokonce posléze navázat spolupráci s příslušnou pojišťovnou.

Co tedy radíte klasickým lázeňským provozům, aby byly schopné obstát před konkurencí?

Naopak funkční lázně by měly reagovat na současnou situaci vybudováním kvalitních wellness center využívajících nejenom lokálních přírodních zdrojů, ale především i vysoce kvalifikovaného personálu pro uvědomělé samoplátce toužící především v rámci prevence po krátkodobějších relaxačních a rekondičních pobytech.

Současné populaci zužované civilizačními chorobami, stresem a nadměrným vyčerpáním prokážou jak funkční wellness hotely, tak i komercializované lázně významnou službu. Navíc vracející se spokojený klient přiveze mimo svých přátel i nemalé finanční prostředky. Dnešním trendem není podbízení a degradace práce zaměstnanců formou různých slevových portálů, kdy většinou nalákáme klienta pouze jednou. Naopak, cílem by mělo být nabídnout kvalitní služby, které zajistí dlouhodobý pravidelný přísun spokojených klientů. Do lázní jezdili pacienti s konkrétní diagnózou na dobu nejméně tří týdnů. Do kvalitního wellness hotelu se vyplatí vyrazit i na víkend, kdy načerpáme nové síly pro náš plnohodnotný život.

Vysvětlete prosím našim čtenářům základní pojmy. Jaký je rozdíl mezi lázněmi, balneoprovozem a wellness?

Lázně – latinsky balneum, vznikaly v okolí vřídel teplé až horké vody, pramenů (jež se od běžných lišily chutí a teplotou), ložisek rašeliny, slatiny a bahna. V České republice je zhruba 80 lázeňských zařízení ve čtyřech desítkách měst.

Balneoprovoz – obyčejně se jím nazývají prostory pro léčivé koupele, masáže, zábaly a ordinace lékařů.

Wellness – poměrně nový termín, jenž se stal natolik moderním (až zprofanovaným), že svým způsobem pomohl vrátit život lázeňským městům. Wellness bývá nejčastěji spojováno se zdravým životním stylem, relaxací a uvolněním od stresů každodenního života. Původ slova wellness najdeme v USA, kdy k jeho vzniku došlo spojením WELL-being a fit-NESS, nebo také jako opak slova ILLness (nemocný) na WELLness (zdravý). Ať tak či onak, jde o nový moderní způsob relaxace. Vyjadřuje stav vysokého uvolnění a dobrého pocitu po všech stránkách, harmonii těla, mysli a duše.

Pro jasnou představu bychom si měli definovat také rozdíl mezi klasickým lázeňským léčebným pobytem a wellness pobytem...

Lázeňský léčebný pobyt spočívá v tom, že klasickou léčbu čerpají hlavně nemocní lidé nebo rekonvalescenti. Pobyt může celý nebo zčásti hradit zdravotní pojišťovna a pacient je po celou dobu pod dohledem odborného lékaře. Délka pobytu je nejčastěji 21 dní.

Wellness pobyt využívají převážně zdraví lidé, kteří si přejí odpočinout a zregenerovat se. Wellness pobyt si klienti hradí sami celý. Délka pobytu je obvykle od 3 (víkend) do 7 dnů (týden).

Wellness a lázně – sňatek z rozumu?Wellness a lázně – sňatek z rozumu?Wellness a lázně – sňatek z rozumu?

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka