Vzdělávání ve wellness II

Aerobik je nejen atraktivní formou pohybu, kterou může provozovat v podstatě každý, ale i stylem života pro ty, kteří chtějí být stále duchem mladí. Můžeme si však být jisti, že naše lekce, ať už se jedná o aerobik, různé styly body&mind, pilates, či jen ve fitku vede skutečně kvalitní instruktor? Proto druhý díl našeho seriálu o vzdělávání věnujeme právě oblasti aerobních sportů. Naším průvodcem je manažerka vzdělávání Českého svazu aerobiku, paní Jana Hubačová.

Jakým způsobem vzdělávání probíhá?
Systém vzdělávání v Českém svazu aerobiku je zaštítěn organizací FISAF (Mezinárodní federace sportovního aerobiku a fitness) a naše kurzy jsou akreditovány Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy. Vznikaly postupně od roku 1997 a podle toho, jak se jednotlivé disciplíny vyvíjejí, rozšiřuje se naše nabídka o nové cvičební styly. Úplnou novinkou je kurz instruktora pilates, ten je akreditován od letošního ledna.
Vzdělávání probíhá ve třech stupních. Základem je kurz FISAF fitness core, kterým musí projít všichni zájemci. Tvoří takové jádro, základ vzdělávacího systému, 90% tvoří teorie – anatomie a fyziologie, základy výživy. Po absolvování tohoto kurzu se absolvent rozhodne pro další specializaci.
Ve druhém stupni se absolvent může rozhodnout pro konkrétní specializaci od lektora aerobiku, přes lektora stylů body&mind, lektora pilates, lektora bodystylingu, fitness instruktora nebo trenéra sportovního aerobiku nebo fitness instruktora. Po absolvování tohoto stupně získá absolvent certifikát a může být zaměstnán jako lektor nebo trenér v nějakém centru, ale nemůže ještě takové centrum provozovat. Bez certifikátu by vás neměli ve fitnesscetru vůbec zaměstnat.
Třetím stupněm je potom dokončení specializace za účelem rozšíření kurzu 2. stupně. Tyto kurzy vypisujeme podle potřeby tak, aby si absolventi mohli dokončit licenci a získat osvědčení k vystavení živnostenského listu. Toto vzdělání má neomezenou platnost, ale mezinárodní certifikát, který je platný v zemích sdružených ve FISAF je na 3 roky.
Kurzy vypisujeme v průběhu roku, a to buď intenzivní, internátní nebo víkendové, tak, abychom vyhověli většině zájemců.
Od roku 1997 je hlavní lektorkou a organizátorkou školy Českého svazu aerobiku mistryně republiky ve sportovním aerobiku párů Kateřina Bímanová.

Jsou kurzy mezinárodně uznatelné?
Školení ve všech členských zemích probíhá podle skript, které vydává centrála FISAF, takže vzájemná přenositelnost existuje. Například i u nás si druhý a třetí stupeň dodělávají lektoři ze zahraničí. Mezinárodní certifikát je potom vystavován přímo v centrále FISAF v Helsinkách.

Sledujete nějak motivaci účastníků ke studiu?
Systematicky motivaci nesledujeme. Samozřejmým předpokladem ke studiu je zájem a aktivní cvičení aerobiku v komerčních lekcích. Studium je možné absolvovat již například současně se střední školou s tím, že certifikát začne platit až s dosažením plnoletosti.
Existuje určitá skupina zájemců, kteří po absolvování základního kurzu Core nemají jasnou představu o své budoucí specializaci. Ale pokračovat ve studiu druhého stupně je možné dokonce až s odstupem dvou let.

Už dávno neplatí, že by aerobik byl jen „sportem mládí“, je vzdělávání nějak omezeno věkem?
Pro přihlášení do kurzu neexistuje žádná horní věková hranice, přihlásit se můžete kdykoliv. Je pravdou, že žádné speciální kurzy instruktorů aerobiku pro seniory zatím vypsané nemáme, ale je to oblast, na kterou bychom se rádi do budoucna zaměřili. Aerobik je možno cvičit v každém věku a určitě může oslovit i generaci aktivních seniorů.

Má ČSAE možnost se odborně vyjádřit například k připravovaným televizním pořadům, připravujete nějaké pořady pro širokou veřejnost?
Televizní producenti si ke spolupráci vybrali naše špičkové lektory, např. populární trenér Vašek Krejčík je zároveň naším hlavním lektorem studijní specializace body&mind. Také instruktorka a lektorka Jana Havrdová, kterou diváci znají z televizní obrazovky, je nejen Mistryní světa ve step aerobiku FISAF fitness týmů, ale i manažerkou reprezentace Českého svazu aerobiku. Jako svaz tedy žádnou supervizi těmto pořadům neposkytujeme, ale máme jistotu, že televize spolupracuje s těmi nejlepšími.
Aktuálně připravujeme DVD s aerobním cvičením zaměřeným např. na seniory, cvičení s dětmi, atd. Věříme, že přispěje k ještě větší popularizaci aerobiku a zdravého cvičení.
Pro cvičící veřejnost pravidelně 2x do roka pořádáme kongresy, kde mohou poznat a ozkoušet novinky, vyzkoušet nové cvičební styly, pohovořit a seznámit se se špičkovými, i zahraničními, lektory. Takovou velkou akci pro veřejnost budeme pořádat na závěr Mistrovství Evropy v aerobiku, které se uskuteční letos v červnu na Kladně.

Prozraďte nám tedy něco více ze zákulisí připravovaného mistrovství, na co se mohou diváci těšit?
Mistrovství Evropy se bude konat ve dnech 2. – 6. června v Kladně. Sobotní finálový večer bude přenášet v přímém přenosu Česká televize a na neděli 6.6. je připraven sportovní program pro všechny, kdo si chtějí aktivně zacvičit. Ani samotný výběr místa konání není náhodný, protože právě v Kladně máme velmi širokou a aktivní členskou základnu. Velmi ochotně nás také podpořil kladenský magistrát. Mistrovství jsme pojali jako otevřené, takže kromě evropských závodníků nám přislíbili účast např. závodníci z Austrálie nebo Brazílie. Hlavním magnetem mistrovství bude brazilský závodník Claudio Franzen, který se stal v letech 1999 a 2000 Mistrem světa. Mistrovství bude doprovázet i otevřená pohárová soutěž pro kadety a juniory.
Existuje rozdíl mezi aerobikem u nás a jinde na světě – pozná se to? Na takových akcích, jako je např. Mistrovství Evropy lze rozpoznat, že každá země má svůj styl, rozdíly lze pozorovat v dynamice, pojetí, ale to by byl určitě námět na zvláštní článek. Každý závodník musí podle pravidel splnit ve své sestavě určité prvky, jejichž seznam před závodem trenér odevzdá rozhodčím. Technický rozhodčí potom hodnotí, jak je prvek proveden a sestava se hodnotí i z dalších úhlů pohledu, mezi nimiž nechybí hodnocení dresu závodníka nebo umělecký dojem.

Děkuji za rozhovor.

Ptala se Petra Dolanská

Za fotografie děkujeme Českému svazu aerobiku.

Vzdělávání ve wellness IIVzdělávání ve wellness IIVzdělávání ve wellness II

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka