Vyzkoušejte zeleninu romanesco

překvapte přátele nebo rodinu skvělou večeří

Už jste vyzkoušeli novou mraženou zeleninovou směs s romanescem? Romanesco je v České republice méně známý druh zeleniny a to je škoda. Nejenom, že dobře vypadá, ale patří také mezi nutričně hodnotnou potravinu. Díky značce Mochov si ji nyní mohou milovníci dobrého a zdravého jídla dopřát kdykoli. Směs najdete v obchodech pod názvem Babicova směs, ve které již zmíněné romanesco chuťově skvěle doplňuje květák, hrachové lusky a karotka. Balena je po 450 g.

Romanesco vyniká jemnou oříškovou chutí a na první pohled zaujme strukturou jednotlivých růžiček. Je však také zdravé. Obsahuje velké množství vitamínu C a vitaminu A, který je důležitý pro oči (jeho nedostatek způsobuje šeroslepost). Další prospěšnou látkou je kyselina listová (vitamin B9), která pomáhá při tvorbě krve a brání vzniku kardiovaskulárních onemocnění. V hojné míře je zde zastoupen také vitamín K. Ten je důležitý pro srážlivost krve a mineralizaci kostí. Mezi další se řadí vláknina, omega 3 mastné kyseliny, antioxidanty, draslík a mnohé jiné.

 

Losos gratinovaný zeleninou s romanescem a basmati rýží

 

Seznam ingrediencí:

Uvařená basmati rýže – dva sáčky nebo 3 hrníčky vážené rýže

450g mražené zeleniny s romanescem (Babicova směs)

300g filetu z lososa

Svazek petržele

Jedna menší cibule

250ml šlehačky

4 lžíce zeleninového vývaru

3 vejce

200g strouhaného sýra (gouda)

Na dochucení: sůl, pepř, olivový olej, citron, muškátový oříšek

 

Postup:

Mraženou zeleninu s romanescem krátce povařte ve slané vodě. Stačí zhruba pět minut. Zeleninu slijte přes cedník a zchlaďte pod tekoucí studenou vodou. Okapanou zeleninu odložte a připravte si další část pokrmu.

Lososové filety nakrájejte na kousky velikosti zhruba 3x3 cm, uložte je do misky, osolte, opepřete a pokapejte citrónem. Nechte marinovat asi třicet minut v chladu.

Mezitím si připravte “zálivku”. Smíchejte šlehačku, nasekanou petrželku, cibuli nakrájenou na kostičky, zeleninový vývar a žloutky z vajec. Vše spojte v misce dohromady a ochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a 2 lžícemi šťávy z citrónu.

Bílky z vajec vyšlehejte do tuhého sněhu. Marinovaného lososa smíchejte s uvařenou zeleninou a připravenou zálivkou a lehce vmíchejte sníh z bílků. A přejděte k finální úpravě pokrmu.

Zapékací mísu vymažte olivovým olejem, na dno rozprostřete vařenou basmati rýží, druhou vrstvu bude tvořit mix zeleniny, lososa a zálivky, kterou posypte strouhaným sýrem. Připravený pokrm vložte do předem vyhřáté trouby. Pečte při teplotě 180 stupňů zhruba 45 – 60 minut.

Dobrou chuť!

 

Fotografie poskytla Kateřina Fadljevičová, děkujeme.

Vyzkoušejte zeleninu romanescoVyzkoušejte zeleninu romanescoVyzkoušejte zeleninu romanesco

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka