Výtvarná soutěž Voda znamená život

Výtvarná soutěž Voda znamená život je pravidelně pořádána u příležitosti Světového dne vody, který vyhlásilo OSN již od roku 1993 na 22. března.

Výtvarná soutěž v rámci projektu AquaInfo.cz - Aqua United 2011 zaujala řadu dětí ze základních škol. Porota tedy měla opravdu těžkou práci vybrat ty nejlepší. Na prvním místě se umístila žákyně 8. třídy ZŠ Litvínovská, Praha 9  Simona Krejčí. Získala digitální fotoaparát a další dárky.

Výtvarná soutěž je již tradičním doprovodným programem akcí pořádaných vrámci projektu Aquainfo.cz a i v roce 2012 bude vyhlášen již třetí  ročník soutěže.  Soutěž má za úkol  upozornit na nedostatek vody a nedostatečnou sanitaci ve světě.

Výtvarná soutěž je také vyhlašována u příležitosti Světového dne vody. V roce 1993 Valné shromáždění OSN vyhlásilo 22.3. jako Světový den vody. OSN a jeho členské státy uskutečnily a doporučily konkrétní kroky k ochraně vodních zdrojů na planetě Země.

Letošním tématem Světového dne vody je téma, věnující se spotřebě vody na výrobu jednotlivých potravin.

V současné době je na naší planetě 7 miliard lidí, další 2 miliardy přibudou do roku 2050. Statistiky říkají, že každý z nás vypije 2 na 4 litry vody denně, nicméně většina vody, kterou konzumujeme, je v potravinách. Například na výrobu 1 kg hovězího masa se spotřebuje 15.000 litrů vody, zatímco na 1 kilo pšenice 1500 litrů.

Jak se vyrovnat s nárůstem počtu obyvatel a zajištění přístupu k potravinám pro každého, zde jsou některá doporučení:

  • jezte méně potravin, na výrobu kterých je potřeba více vody;
  • snižte skandální plýtvání potravinami: 30% vyrobených potravin z celého světa se nikdy nezkonzumuje a voda použitá k výrobě těchto potravin je definitivně ztracena;
  • produkujte více kvalitnějších potravin, s menším obsahem vody;
  • dodržujte zdravější jídelníček.

Ve všech fázích dodavatelského řetězce, od výrobců ke spotřebitelům, můžou být provedena opatření pro úspory vody a zajistit jídlo pro všechny.

Partnery soutěže byly společnosti AAABYTY.CZ , Veolia, POMPO, Corpus, Hyperinzerce, www.wellnessnoviny.czwww.borovice.cz, www.firemniakce.cz, Právo.

 

 

 



 


Výtvarná soutěž Výtvarná soutěž Výtvarná soutěž Výtvarná soutěž Výtvarná soutěž Výtvarná soutěž

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka