Vydejte se na kole poznávat krásy Pardubického kraje

Občanské sdružení Altus připravilo na rok 2013 řadu zajímavých výletů po krásách Pardubického kraje. „Hlavním cílem aktivity je posílení lokálního občanství a rozvoj vztahu k regionu a jeho kulturnímu dědictví. Aktivita také nabízí smysluplnou, aktivní formu trávení volného času pro obyvatele kraje,“ říká k aktivitám projektový manažer Občanského sdružení Altus Roman Málek.

Výlety nejsou o náročné cyklistice, ale o pohodě a poznávání. Na řadě míst je připraven výklad o zmíněných zajímavostech. Výlety jsou celodenní. Zájemci se musí na jednotlivé výlety přihlásit předem na webových stránkách sdružení www.osaltus.cz. Cyklovýlety jsou součástí projektu „Partnerský projekt dalšího vzdělávání občanů Pardubického kraje v oblasti ekologie a odpadového hospodářství“, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Kalendář cyklovýletů:

Vysoké Mýto a okolí - 13.04.2013 v 9.00 hodin na náměstí ve Vysokém Mýtě

Cyklovýlet začíná na náměstí ve Vysokém Mýtě a končí tamtéž. Trasa je dlouhá cca 39 km a má 6 zastávek. Jsou to: dřevěný kostel Dobříkov, rybník Lodrant, kostel Uhersko, kostel Svatý Mikuláš, Pražská brána, náměstí Vysoké Mýto.

Po řece Doubravě - 13.04.2013 v 9.00 hodin na autobusovém nádraží v Třemošnici

Cyklovýlet začíná a končí v obci Třemošnice. Trasa je dlouhá cca 33 km a má 7 zastávek. Jsou to: Třemošnice (Stará vápenka), Lipovec (památník), Ronov nad Doubravou (kostel, kaplanka), Pařížov (přehrada, kostel sv. Máří Magdalény), Běstvina (zámek).

Loučenskou tabulí - 20.04.2013 v 8.00 hodin na náměstí v Luži

Cyklovýlet začíná na  náměstí v Luži, kde bude přistaven autobus, který nás zaveze na žel.nádraží v Borohrádku, a končí v Uhersku, odkud se každý vydá domů po vlastní ose. Trasa je dlouhá 38 km a má 5 zastávek. Jsou to: Pilský mlýn, Holice, Sezemice, Dašice, Uhersko. Trasa vede z vlakového nádraží Borohrádek, Pilský mlýn, Veliny, Staré Holice, Holice, Horní Ředice, Dolní Ředice, Choteč, Sezemice, Kladina, Velké Koloděje, Lány u Dašic, Dašice, Prachovice, Platěnice, Čeradice, Uhersko.

Za zámeckou paní - 20.04.2013 v 9.00 hodin na parkovišti SPŠ Strojnická Chrudim

Cyklovýlet začíná na na parkovišti SPŠ Strojnické v Chrudimi a končí na zámku v obci Choltice, kde na nás bude čekat cyklobus a odveze nás do Chrudimě. Trasa je dlouhá cca 32 km a má 5 zastávek.

Okolo Třebové - 21.04.2013 v 9.00 hodin na náměstí v Moravské Třebové

Cyklovýlet začíná na náměstí v Moravské Třebové a končí tamtéž. Trasa je dlouhá cca 31 km a má 8 zastávek. Jsou to: rybník Moravská Třebová, rozhledna Pastýřka, Dlouhá Loučka (stráně), zřícenina hradu Cimburk, Městečko Trnávka (kostel), zřícenina hradu Radkov, Radkovský mlýn, Moravská Třebová (náměstí a zámek).

Po stopách Emila Holuba - 21.04.2013 v 9.00 hodin Dubina Pardubice

Cyklovýlet začíná a končí na Dubině v Pardubicích. Trasa je dlouhá cca 39 km a má 8 zastávek. Jsou to: Sezemice (rybník Labská), Choteč (zvonička), Horní Ředice (kostel), Holice (památník Emila Holuba, muzeum Emila Holuba), Dašice (památník Josefa Hybeše), Lány u Dašic (kaplička), Veská (písečný přesyp).

Vesnice na Prosečsku - 27.04 2013 v 9.00 hodin na náměstí v Proseči

Cyklovýlet začíná na náměstí v Proseči a končí tamtéž. Trasa je dlouhá cca 38 km a má 8 zastávek. Jsou to: Česká Rybná, Rychnov, Pustá Kamenice (kostel), Pustá Rybná (kostel), Borová, skalka Svatá Kateřina, Budislav (kostel), Proseč (kostel).

Okolo rybníků - 27.04.2013 v 9.00 hodin na parkovišti Tesco Chrudim

Cyklovýlet začíná na parkovišti Tesco Chrudim a končí v obci Nasavrky. Trasa je dlouhá cca 35 km a má 9 zastávek. Jsou to: Slatiňany (zámek, rybník), Škrovád (mlýn Skály), Kunčí (rybníky), Žumberk (hrad, lom), Libáň (rybníky), Nasavrky (zámek, rybník).

Lidové vesnice na Hlinecku - 04.05.2013 v 9.00 hodin na vlakovém nádraží v Hlinsku

Cyklovýlet začíná na vlakovém nádraží v Hlinsku a končí v Čachnově, odkud nás odveze cyklobus zpět do Hlinska. Trasa je dlouhá cca 32 km a má 7 zastávek. Jsou to: Hlinsko (Betlém), Studnice, Hamerská přehrada, Hamry, Vortová, lovecký zámeček Karlštejn, Evropské rozvodí.

Lichnice a okolí - 04.05.2013 v 9.00 hodin na autobusovém nádraží v Heřmanově Městci

Cyklovýlet začíná a končí v obci Heřmanův Městec. Trasa je dlouhá cca 32 km a má 6 zastávek. Jsou to: Kostelec u H. M. (šachtová vápenka), Vápenný podol (kostel), Podhradí (hrad Lichnice), Rudov (Lovětínský rybník, rokle), Konopáč (kemp).

Historie a geologie malých měst na Chrudimsku - 05.05.2013 v 8.45 na vlakovém nádraží ve Žďárci u Skutče

Cyklovýlet začíná na nádraží ve Žďárci u Skutče a končí tamtéž. Trasa je dlouhá cca 36 km a má 7 zastávek. Jsou to: Skuteč (kostel, radnice, sloup), Přírodní rezervace Malhošť (historie), Rozhledna Jahůdka, Rosice (historie), Chrast (zámek, park), Podlažice (kostel), Cejřov (lom).

Podél Labe - 05.05.2013 v 9.00 hodin ve Svítkově v Pardubicích

Cyklovýlet začíná a končí ve Svítkově v Pardubicích. Trasa je dlouhá cca 39 km a má 5 zastávek. Jsou to: Přelouč (Přeloučské věže), Břehy (rybník), Lázně Bohdaneč (rybníky, lázně), Rosice (muzeum hromadné dopravy).

Rybníky na Svitavsku - 08.05.2013 v 9.00 hodin na vlakovém nádraží ve Svitavách

Cyklovýlet začíná na vlakovém nádraží ve Svitavách a končí na náměstí v Litomyšli, odkud nás odveze cyklobus zpět do Svitav. Trasa je dlouhá cca 37 km a má 7 zastávek. Jsou to: Svitavský rybník, rybník Pařez, rybník Sychrovec, rybník Vidlák, Mušlový rybník, náměstí, klášterní zahrady a zámek Litomyšl.

Krásami Železných hor - 08.05.2013 v 9.00 hodin na náměstí v Trhové Kamenici

Cyklovýlet začíná v Trhové Kamenici a končí v Chrudimi, kde bude přistaven cyklobus a odveze nás zpět do Trhové Kamenice. Trasa je dlouhá cca 33 km a má 4 zastávky. Jsou to: Krásné (vysílač), Libkov (Libkovský buk), Kochánovice (rybníky) Slatiňany (Švýcárna).

Vyhlídky okolí Nasavrk - 11.05.2013 v 9.00 hodin na náměstí v Nasavrkách

Cyklovýlet začíná a končí v obci Nasavrky. Trasa je dlouhá cca 38 km a má 9 zastávek. Jsou to: Nasavrky (kaštanka), České Lhotice (rozhledna), Hradiště (oppidum), Křižanovice (přehrada), Horní Bradlo (kaple panny Marie), Zubří (rozhledna), Trhová Kamenice (kostel sv. Filipa a Jakuba), Ctětín (lom), Nasavrky (kaštanka).

Za minulostí Rabštejna a Práčova - 12.05.2013 v 9.00 hodin na autobusovém nádraží v Chrudimi

Cyklovýlet začíná a končí v Chrudimi. Trasa je dlouhá cca 32 km a má 3 zastávky. Jsou to: Rabštejn (hrad), Práčov (přehrada), Lukavice (památný strom)

Ústí nad Orlicí a okolí - 12.05.2013 v 9.00 hodin na náměstí v Ústí nad Orlicí

Cyklovýlet začíná na náměstí v Ústí nad Orlicí a končí tamtéž. Trasa je dlouhá cca 32 km a má 4 zastávky. Jsou to: Ústí nad Orlicí, zřícenina hradu Lanšperk, kostel Dolní Libchavy, kostel Kerhartice.

Slavickou oborou - 19.05.2013 v 10.00 hodin před plovárnou Slatiňany

Cyklovýlet začíná a končí ve Slatiňanech. Trasa je dlouhá cca 35 km a má 5 zastávek. Jsou to: Škrovád (skály), Svídnice (rybník), Práčov (vodárenská věž), Slavická obora, Slatiňany (hřebčín)

Od Rychmburku přes Nové Hrady až na Košumberk - 19.05.2013 v 9.00 hodin na náměstí ve Skutči

Cyklovýlet začíná na náměstí ve Skutči a končí tamtéž. Trasa je dlouhá cca 35 km a má 5 zastávek. Jsou to: hrad Rychmburk, rozhledna Borůvka, Zderazské sklepy, chata Polanka, zámek Nové Hrady, zřícenina hradu Košumberk.

Za Starokladrubským koněm - 25.05.2013 v 9.00 hodin na autobusovém nádraží v Chrudimi

Cyklovýlet začíná a končí v Chrudimi. Po vlastní ose se vydáme do Kladrub nad Labem, kde na nás bude čekat cyklobus a odveze nás zpět do Chrudimě. Trasa je dlouhá cca 35 km a má 5 zastávek. Jsou to: Svinčany (kostel), Veselí (Březinský rybník, vodník), Semín (aquadukt), Kladruby nad Labem (hřebčín).

Litomyšl a okolí - 25.05.2013 v 8.00 hodin na náměstí v Luži

Cyklovýlet začíná na  náměstí v Luži, odkud nás autobus odveze na zámek Litomyšl, a končí opět na náměstí v Luži. Trasa je dlouhá 32 km a má 5 zastávek. Jsou to: zámek Litomyšl, Nedošínský háj, Růžový palouček, zámek Nové Hrady, chata Polanka. Trasa vede od zámek Litomyšl, Nedošínský háj, Tržek, Morašice, Růžový palouček, Příluka, Nové Hrady, chata Polanka, údolím Novohradky přes Bílý Kůň do Luže.

Podél Orlice - 26.05.2013 v 9.00 hodin na náměstí v Brandýse nad Orlicí

Cyklovýlet začíná a končí v Brandýse nad Orlicí. Trasa je dlouhá cca 32 km a má 6 zastávek. Jsou to: Brandýs nad Orlicí (zámek, hrad), Dolní Libchavy (Tvrz), Ústí nad Orlicí (centrum), Hrádek (kaplička), Sudislav nad Orlicí (kaplička).

Pevnosti na Králicku - 26.05.2013 v 9.00 hodin na náměstí v Králíkách

Cyklovýlet začíná na náměstí v Králíkách a končí v Mladkově, odkud nás cyklobus odveze zpět do Králíků. Trasa je dlouhá cca 31 km a má 7 zastávek. Jsou to: klášter Králíky, tvrz Hůrka, Pěchotní srub K-S 5 „U kapličky“, Pěchotní srub K-S 5 „U potoka“, Bobová dráha Dolní Morava, Pevnostní areál Slavonice, Vojenské muzeum Lichkov.

Jedlovské rybníky a hrad Svojanov - 02.06.2013 v 9.00 hodin na vlakovém nádraží v Poličce

Cyklovýlet začíná na vlakovém nádraží v Poličce a končí v Březové u Poličky odkud nás cyklobus odveze zpět do Poličky. Trasa je dlouhá cca 35 km a má 6 zastávek. Jsou to: Polička (náměstí, hradby), Jedlovské rybníky, hrad Svojanov a kostel sv. Mikuláše biskupa, studánka Půlpecen, Dobře ukrytá rozhledna Járy Cimrmana.

Kunětická hora - 02.06.2013 v 8.00 hodin v průmyslové zóně sever Chrudim

Cyklovýlet začíná a končí v průmyslové zóně sever (naproti benzince Agip směr Pardubice) v Chrudimi. Trasa je dlouhá cca 52 km a má 6 zastávek. Jsou to: Medlešice (pivovar, zámek), Mikulovice (kostel), Nemošice (splav), Staré Hradiště (pošta), Ráby (lovecký zámeček), Kunětická hora (hrad).

Orlické Podhůří - 08.06.2013 v 9.00 hodin na náměstí v Chocni

Cyklovýlet začíná na náměstí v Chocni a končí tamtéž. Trasa je dlouhá cca 34 km a má 9 zastávek. Jsou to: zámek Brandýs nad Orlicí, zřícenina hradu Brandýs nad Orlicí, památník J. A. Komenského, Panský rybník, cyklostezka Bezpráví (údolí Tiché Orlice) roubená zvonice Rviště, zámek Koldín, rybníky Vrchovina, Choceň.

Kostely a lomy Hlinsko - Chrudim - 08.06.2013 v 8.00 hodin na autobusovém nádraží v Chrudimi

Cyklovýlet začíná v Hlinsku a končí v Chrudimi, kde na nás bude čekat cyklobus a odveze nás zpět do Hlinska. Trasa je dlouhá cca 34 km a má 3 zastávky. Jsou to: Srní (lom), Dubová (lom), Bítovany (křídové sedimenty, kostel), Kočí (kostel sv. Bartoloměje).

Polské pohraničí - 16.06.2013 v 9.00 hodin na náměstí v Žamberku

Cyklovýlet začíná na náměstí v Žamberku a končí v Letohradě, odkud nás odveze cyklobus zpět do Žamberka. Trasa je dlouhá cca 34 km a má 6 zastávek. Jsou to: Žamberk, Janebova lípa Kunvald, Klášterec nad Orlicí, bunkr České Petrovice, vodní nádrž Pastviny, zámek Letohrad.

Okolo Sečské přehrady - 16.6.2013 v 9.00 hodin na náměstí na Seči

Cyklovýlet začíná a končí v obci Seč. Trasa je dlouhá cca 32 km a má 6 zastávek. Jsou to: Sečská přehrada, zřícenina hradu Oheb, zřícenina hradu Vildštejn, Lipka (památný strom), Klokočov (tisíciletá lípa, zámeček).

Vydejte se na kole poznávat krásy Pardubického krajeVydejte se na kole poznávat krásy Pardubického krajeVydejte se na kole poznávat krásy Pardubického krajeVydejte se na kole poznávat krásy Pardubického krajeVydejte se na kole poznávat krásy Pardubického krajeVydejte se na kole poznávat krásy Pardubického kraje

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka