Vycházející jazzová hvězda Anthony Strong okouzlí Prahu již 6. listopadu

16. Festival swingové hudby, 6. – 7. listopadu 2013

To, že swing je stále mladá a životem sršící hudba, všem generacím s přehledem dokáže letošní již 16. ročník mezinárodního Festivalu swingové hudby. Mezi 6. a 7. listopadem si k tomu vedle řady kvalitních a prověřených jmen přizval žhavou supernovu jazzového nebe, britského pianistu, skladatele a okouzlujícího zpěváka Anthonyho Stronga.

Ten po famózním úspěchu na loňském Československém jazzovém festivalu v Přerově poprvé zavítá 6. listopadu také do Prahy, konkrétně do Národního domu na Vinohradech. A to se svou novou deskou Stepping Out, na níž nejen názvem skládá hold Tonymu Bennettovi nebo Fredu Astairovi.

 

V současné době opět začínáme doceňovat nejen hudební kvality swingu, ale i eleganci a kultivovanost, s níž umí charismatický interpret sdělit nevyřčené. Jiskrný Anthony Strong je dnes přesně takovým frontmanem, jehož šarm se snoubí s výjimečnou muzikálností a schopností zaujmout a bavit posluchačky i posluchače. A jestliže Strongův hvězdný kolega (a také fanoušek) Jamie Cullum přirozeně sází na rošťácký esprit a drive takřka punkový, devízou přijíždějícího interpreta je spíše elegance a noblesa, která v sobě nese vrchovatou dávku sex-appealu, energie i humoru. Milan Hájek, ředitel Národního domu na Vinohradech, který Festival swingové hudby tradičně pořádá, s úsměvem dodává: "Jsme si jisti, že Anthony Strong předvede v Praze strhující vystoupení, během kterého nabídne divákům srdce na dlani!“

 

Vedle Anthonyho Stronga vystoupí během 16. ročníku Festivalu swingové hudby také Ondřej Havelka a jeho Melody Makers, Sestry Havelkovy, Big Band Gustava Broma a další. Vstupenky na oba večery je možné zakoupit přímo v pokladně Národního domu na Vinohradech nebo v předprodejní síti Ticketpro. Ceny vstupenek jsou  300 – 850 Kč, abonentka na celý festival je za 1 300 Kč. Oba večery začínají v 19 hodin a slovem je již tradičně provede Aleš Benda. Aktuální informace naleznete na www.nardum.cz.

 

Kult jazzových zpěváků byl již od dob raného swingu nejen fenoménem hudebním ale i společenským, který nepostrádal pochopitelně ani podtext citový, nebo chcete-li erotický. Bing Crosby, Nat King Cole nebo Frank Sinatra byli mužskými idoly pro několik generací žen, a připravili tak pozice i pro své pozdější rockerské následovníky. Jejich přímočarost, jednoznačnost a leckdy až explicitní vulgárnost však zbavila tuto věčnou hrou jemnosti, rafinovanosti a elegance, kterou s sebou nesl swing.

 

Spojené království Velké Británie a Severního Irska dalo světu kromě mnoha vůdčích osobností rocku a popu i pěknou řádku špičkových jazzmanů. Počínaje klarinetistou Ackerem Bilkem, přes legendárního kytaristu Johna McLaughlina, saxofonistku Barbaru Thompson anebo živelného showmana, vynikajícího zpěváka a klavíristu Jamieho Culluma. Je to právě on, kdo nyní získává navýsost kvalitního konkurenta: seznamte se s novou britskou jazzovou superstar, mladým charismatickým klavíristou a zpěvákem Anthony Strongem.

 

Rodák z britského Croydonu propadl hudbě již v dětství: „Když jsem jako malý začal inklinovat k muzice, neměli jsme doma pořádné piano. Takže kdykoli jsme vyráželi na rodinnou dovolenou, museli jsme k prarodičům, kde jsem seděl celou dobu u obstojného klavíru. Jen jsem pozdravil mezi dveřmi, už jsem mazal na otáčivou židli ke klávesám. Nebyla tam možnost hrát s rádiem, a tak jsem se všechny písničky naučil hrát v C dur. Když pak přišel čas začít regulérně ‘chodit do klavíru’ měl už jsem díky hraní podle sluchu slušné povědomí o základech harmonie.”

 

Na podzim 2012 podepsal Anthony Strong kontrakt s prestižním francouzským labelem Naïve (je tak v jedné „stáji“ s Adele či Carlou Bruni) a ihned začal pracovat na novém albu. To vyšlo letos v květnu pod názvem Stepping Out a není pochyb o tom, že nové písně zahraje Strong i na svém pražském koncertě v Národním domě na Vinohradech. A jak s příslovečnou rockersko-fotbalovou diplomatickou jemností říká další slavný Anthonyho fanoušek, zpěvák Rod Stewart: “Je to fakt po čertech dobrý!”

 

A na koho se můžete na festivalu dále těšit? Populární zpěvák, tanečník a stepař Ondřej Havelka je se svými Melody Makers nedostižný v dokonalé stylizaci do období swingové éry minulého století. Propracovaná show, dotažená do posledního detailu, včetně některých dobových nástrojů či mikrofonu opět na závěr letošního festivalu nadchne publikum výběrem songů 30. a 40. let minulého století.

 

Rozhlasový Big Band Gustava Broma pod vedením dirigenta Vlada Valoviče oslavil v roce 2010 sedmdesáté výročí založení. I dnes přicházejí noví hráči, kteří zde získávají neocenitelné zkušenosti a zároveň udržují věčně mladého ducha kapely. Do programu se tak dostávají nová moderní aranžmá a repertoár se neustále vyvíjí.

 

Sestry Havelkovy – soubor nadšených hudebníků v čele se šarmantním dámským vokálním triem. Propadli kouzlu rané swingové hudby a již řadu let provází své posluchače do období mezi dvěma světovými válkami, které bylo plné rytmu, tance, inspirace, čistých ideálů, romantických lásek a snů.

 

Známé pražské vokální kvarteto The Swings představuje originální a v Čechách ojedinělý druh hudební zábavy – stylový vícehlasý zpěv inspirovaný klasickým jazzem 30. – 60. let. Živá, zábavná a zároveň profesionální a kultivovaná vystoupení The Swings nabízí českou i americkou swingovou klasiku v originálních aranžmá.

 

František Uhlíř a PVC nebo také Prague Vienna Connection - to jsou František Uhlíř (kontrabas), Jaromír Helešic (bicí), Nika Zach (zpěv) a Julia Seidl (klavír). Originální projekt zajímavého spojení dvou legendárních nestorů české jazzové scény a mladých jazzových muzikantek z Vídně slibuje nevšední zážitek.

 

Hudební ukázky:

http://www.youtube.com/user/AnthonyStrongMusic

http://youtu.be/w3g7rlwDNl0

http://www.youtube.com/watch?v=DVdojmdQK1U

http://youtu.be/8bG9YjnbtOU

http://youtu.be/9R54T5CaEEI

http://youtu.be/NOTSGx0Iun8

 

 

PROGRAM:

6. 11. 2013

ANTHONY STRONG (UK)

ROZHLASOVÝ BIG BAND GUSTAVA BROMA, ŘÍDÍ VLADIMÍR VALOVIČ (CZ)

SESTRY HAVELKOVY (CZ)

THE SWINGS (CZ)

 

7. 11. 2013

ONDŘEJ HAVELKA A JEHO MELODY MAKERS (CZ)

FRANTIŠEK UHLÍŘ & PVC (CZ/AT)

 

 

Za podpory Hl. města Prahy, Městské části Praha 2 a Ministerstva kultury ČR

Mediální partner: Český rozhlas - Dvojka

 

Fotografie zaslala Michaela Braná, Smart Communication s.r.o. - děkujeme za poskytnutí.

Vycházející jazzová hvězda Anthony Strong okouzlí Prahu již 6. listopaduVycházející jazzová hvězda Anthony Strong okouzlí Prahu již 6. listopadu

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka