VINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE je autorem Burčákomatu
Vinařství CHATEAU LEDNICE zná a patentovalo tajemství uchování zdravých odrůdových burčáků. Díky unikátnímu řešení tzv. Burčákomatu je možné zachovat nejvyšší kvalitu tohoto ojedinělého podzimního nápoje až do okamžiku prodeje konečnému zákazníkovi a konzumaci v okamžik zvolený spotřebitelem.
Hrozny na výrobu burčáku jsou zpracovávány poněkud odlišně od výroby vína, právě proto, aby obsahovaly nejcennější látky a zároveň byly odstraněny zbytky případných reziduí chemických postřiků, těžké kovy. Mošt pro přípravu takového burčáku je velmi kvalitně odkalen, to znamená, že se neusazují nečistoty, kal a případné příměsi na dně nádob. Mošt je dále naočkován ušlechtilými speciálními kvasinkami, které nastartují zdravý způsob procesu přeměny hroznů ve víno a se zachováním těch nejcennějších látek a vitaminů. Poté je tento mošt prudce zachlazen. A v tomto latentním stavu je dopraven na prodejní místa, kde si jej spotřebitel zakoupí. Tento mošt se opětovně rozkvasí v několika hodinách do optimálního stavu burčáku. Pokud zákazník nepřeruší chladící proces, může si sám uchovat burčák v ledničce a vyčkat s jeho konzumací na správný okamžik.
Dostáváme se tak do situace, kde je celý proces zrodu burčáku řízený a se zachováním těch nejcennějších složek z přírodních hroznů. Zároveň tak zůstává zachována nejen nejvyšší kvalita, ale i lahodná chuť a vůně, která jsou odrůdově typická, velmi výrazná, svěží a ovocitá. To je možné jen díky unikátní patentované technologii – Burčákomatu.
VINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE dodává od 10. září svým zákazníkům chlazené originální odrůdové burčáky v průběhu celé sezóny, to znamená od poloviny září až do počátku listopadu. V průběhu tohoto období se mohou spotřebitelé těšit na burčáky z různých moravských odrůd tak, jak postupně dozrávají a mohou ochutnat i burčáky vyrobené z velmi kvalitních, takzvaných přívlastkových hroznů, až do výběru z hroznů.Tedy takových hroznů, ze kterých jsou vyráběna vína nejvyšší kvality. Stávají se tak součástí otevřené encyklopedie poznávání moravského vinařství a odrůd a ještě přitom udělají hodně pro své zdraví. Připijme si proto na zdraví a na letošní vinařskou úrodu!
Jak poznáte místo, kde se prodává patentový burčák ?
Místo s prodejem chlazeného odrůdového burčáku poznáte snadno – je označeno logem VINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE a uvidíte speciální kulatou vertikální nerezovou nádobu (BURČÁKOMAT ) s nepřerušeným chladícím systémem, ze které se přímo před zraky nakupujících burčák stáčí, chlazený na teplotu 4 – 10 st. C. Důležité je to, že je burčák po celou dobu v chladu a temnu, je stáčen do čistých lahví a bezpečně se tak může dostat až k zákazníkovi domů, kde si každý spotřebitel načasuje optimální stádium konzumace.
Co je to vlastně burčák?
Burčák je částečně zkvašený hroznový mošt se zachováním cenných látek z přírodních hroznový moštů. K tomu, aby mohl být burčák označen slovem burčák, musí hrozny na jeho výrobu pocházet výhradně z oblasti Moravy.
Název pochází z krásného moravského slova „burčení„, které představuje šumění bouřlivě kvasícího révového moštu v sudu ve vinném sklepě. Z hlediska českého vinařského zákona lze jako burčák označit částečně zkvašený hroznový mošt pocházející výlučně z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky. Termín částečně zkvašený hroznový mošt definují předpisy EU jako produkt získaný kvašením hroznového moštu se skutečným obsahem alkoholu vyšším než 1 % objemové a nižším než tři pětiny celkového obsahu alkoholu. Ve své podstatě je burčák meziproduktem při výrobě každého vína.
Dle vinařského zákona lze burčák nabízet k přímé konzumaci mezi 1. srpnem a 30. listopadem kalendářního roku. Při prodeji musí být spotřebitel informován o tom, že se jedná o burčák a kdo je jeho výrobcem.
Kvalitní burčák v nejlepší fázi tzv. vrcholného kvašení obsahuje 4 - 6% obj.% alkoholu a vyznačuje se harmonickým poměrem cukrů a kyselin. Optimální fáze ke konzumaci záleží samozřejmě také na chuťových preferencích každého zákazníka někdo má v oblibě sladší burčák s vyšším obsahem nezkvašeného cukru, jiný už více prokvašený s vyšším obsahem alkoholu. Na ten správný okamžik, kdy je v burčáku nejlepší poměr obsahu cukru, alkoholu, má příjemné ovocité aroma, je plný bublinek a je ve vrcholná fáze kvašení, vydrží však vinaři čekat i dlouho do noci. Burčák v nejlahodnější fázi kvašení je výjimečným zážitkem, spojený mimo jiné s jedinečností okamžiku a není lepšího prostředku k dobré náladě a k pocitu příjemné euforie.
Kvalitní burčák je velmi zdravým nápojem - obsahuje velké množství vitamínů a dalších složek a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B. Působí velmi příznivě na trávící ústrojí a přispívá k vyčištění organismu.
Proč je burčák prospěšný lidskému zdraví ?
Kvalitní burčák je velmi zdravým nápojem - obsahuje velké množství vitamínů a dalších složek a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B. Díky kvasinkám v něm objevíme také bílkovinné látky, takže je výživný. Dále v něm najdeme tiamin, jeden z vitamínů skupiny B, který prý podporuje srdeční činnost. A kyselina nikotinová a nikotinamid zabraňují nervovým a kožním poruchám. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí. Působí velmi příznivě na trávicí ústrojí a přispívá k vyčištění organismu.
Znáte podzimní zdravotní kůru ? Vinaři praví, že pro uchování zdraví musí člověk vypít tolik burčáku na podzim, kolik krve koluje v jeho žilách. Zkuste to jednou také.
Jak se pozná dobrý burčák ? - desatero nákupu správného burčáku /
- Burčák kupujeme jen z prověřených zdrojů s označením vinařství, které jej vyrobilo, od prodejců kteří rozumí vínu a jsou přímo z vinařství.
- Burčák při pohledu na láhev by neměl mít rozsazené části ani usazeniny na dně obalu.
- Burčák bychom neměli kupovat na otevřených místech, kde je příliš teplo a svítí slunce. / burčák a víno obecně nesnáší teplo, světlo a slunce /
- Burčák bychom neměli kupovat na prašných místech a místech, kde není hygienické zázemí
- Burčák kupujeme nejlépe z chlazených zakrytých nádob stáčených do nových a čistých obalů.
- Prodejce musí mít na viditelném místě cedulku s původem burčáku.
- Prodejce by nám také měl sdělit odrůdy ze kterých burčák pochází, popřípadě cukernatost hroznů.
- Dobrý prodejce dá ochutnat burčák před zakoupením.
- Burčák by neměl být již na svém vrcholu, protože až jej přineseme domů, bude již zlomený / tzv. řezák / a nebude nám chutnat.
- Burčák by nám měl chutnat, i jako mošt, měl by být odrůdově typický, svěží a ovocitý po hroznech.
Dejte si lahodný kvalitní burčák - Nejlepší je odrůdový a zachlazený z Lednice!
Za informace a fotografie děkujeme Vinařství Chateau Lednice.
Internet: www.chateau-lednice.cz