VINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE je autorem Burčákomatu

Vinařství CHATEAU LEDNICE zná a patentovalo tajemství uchování zdravých odrůdových burčáků. Díky unikátnímu řešení tzv. Burčákomatu je možné zachovat nejvyšší kvalitu tohoto ojedinělého podzimního nápoje až do okamžiku prodeje konečnému zákazníkovi a konzumaci v okamžik zvolený spotřebitelem.

Hrozny na výrobu burčáku jsou zpracovávány poněkud odlišně od výroby vína, právě proto, aby obsahovaly nejcennější látky a zároveň byly odstraněny zbytky případných reziduí chemických postřiků, těžké kovy. Mošt pro přípravu takového burčáku je velmi kvalitně odkalen, to znamená, že se neusazují nečistoty, kal a případné příměsi na dně nádob. Mošt je dále naočkován ušlechtilými speciálními kvasinkami, které nastartují zdravý způsob procesu přeměny hroznů ve víno a se zachováním těch nejcennějších látek a vitaminů. Poté je tento mošt prudce zachlazen. A v tomto latentním stavu je dopraven na prodejní místa, kde si jej spotřebitel zakoupí. Tento mošt se opětovně rozkvasí v několika hodinách do optimálního stavu burčáku. Pokud zákazník nepřeruší chladící proces, může si sám uchovat burčák v ledničce a vyčkat s jeho konzumací na správný okamžik.

Dostáváme se tak do situace, kde je celý proces zrodu burčáku řízený a se zachováním těch nejcennějších složek z přírodních hroznů. Zároveň tak zůstává zachována nejen nejvyšší kvalita, ale i lahodná chuť a vůně, která jsou odrůdově typická, velmi výrazná, svěží a ovocitá. To je možné jen díky unikátní patentované technologii – Burčákomatu.

VINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE dodává od 10. září svým zákazníkům chlazené originální odrůdové burčáky v průběhu celé sezóny, to znamená od poloviny září až do počátku listopadu. V průběhu tohoto období se mohou spotřebitelé těšit na burčáky z různých moravských odrůd tak, jak postupně dozrávají a mohou ochutnat i burčáky vyrobené z velmi kvalitních, takzvaných přívlastkových hroznů, až do výběru z hroznů.Tedy takových hroznů, ze kterých jsou vyráběna vína nejvyšší kvality. Stávají se tak součástí otevřené encyklopedie poznávání moravského vinařství a odrůd a ještě přitom udělají hodně pro své zdraví. Připijme si proto na zdraví a na letošní vinařskou úrodu!

Jak poznáte místo, kde se prodává patentový burčák ?

Místo s prodejem chlazeného odrůdového burčáku poznáte snadno – je označeno logem VINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE a uvidíte speciální kulatou vertikální nerezovou nádobu (BURČÁKOMAT ) s nepřerušeným chladícím systémem, ze které se přímo před zraky nakupujících burčák stáčí, chlazený na teplotu 4 – 10 st. C. Důležité je to, že je burčák po celou dobu v chladu a temnu, je stáčen do čistých lahví a bezpečně se tak může dostat až k zákazníkovi domů, kde si každý spotřebitel načasuje optimální stádium konzumace.

Co je to vlastně burčák?

Burčák je částečně zkvašený hroznový mošt se zachováním cenných látek z přírodních hroznový moštů. K tomu, aby mohl být burčák označen slovem burčák, musí hrozny na jeho výrobu pocházet výhradně z oblasti Moravy.

Název pochází z krásného moravského slova „burčení„, které představuje šumění bouřlivě kvasícího révového moštu v sudu ve vinném sklepě. Z hlediska českého vinařského zákona lze jako burčák označit částečně zkvašený hroznový mošt pocházející výlučně z vinných hroznů, které byly sklizeny a zpracovány na území České republiky. Termín částečně zkvašený hroznový mošt definují předpisy EU jako produkt získaný kvašením hroznového moštu se skutečným obsahem alkoholu vyšším než 1 % objemové a nižším než tři pětiny celkového obsahu alkoholu. Ve své podstatě je burčák meziproduktem při výrobě každého vína.
Dle vinařského zákona lze burčák nabízet k přímé konzumaci mezi 1. srpnem a 30. listopadem kalendářního roku. Při prodeji musí být spotřebitel informován o tom, že se jedná o burčák a kdo je jeho výrobcem.

Kvalitní burčák v nejlepší fázi tzv. vrcholného kvašení obsahuje 4 - 6% obj.% alkoholu a vyznačuje se harmonickým poměrem cukrů a kyselin. Optimální fáze ke konzumaci záleží samozřejmě také na chuťových preferencích každého zákazníka někdo má v oblibě sladší burčák s vyšším obsahem nezkvašeného cukru, jiný už více prokvašený s vyšším obsahem alkoholu. Na ten správný okamžik, kdy je v burčáku nejlepší poměr obsahu cukru, alkoholu, má příjemné ovocité aroma, je plný bublinek a je ve vrcholná fáze kvašení, vydrží však vinaři čekat i dlouho do noci. Burčák v nejlahodnější fázi kvašení je výjimečným zážitkem, spojený mimo jiné s jedinečností okamžiku a není lepšího prostředku k dobré náladě a k pocitu příjemné euforie.
Kvalitní burčák je velmi zdravým nápojem - obsahuje velké množství vitamínů a dalších složek a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B. Působí velmi příznivě na trávící ústrojí a přispívá k vyčištění organismu.

Proč je burčák prospěšný lidskému zdraví ?

Kvalitní burčák je velmi zdravým nápojem - obsahuje velké množství vitamínů a dalších složek a kvasinek, které mají v sobě komplex vitaminu B. Díky kvasinkám v něm objevíme také bílkovinné látky, takže je výživný. Dále v něm najdeme tiamin, jeden z vitamínů skupiny B, který prý podporuje srdeční činnost. A kyselina nikotinová a nikotinamid zabraňují nervovým a kožním poruchám. Kyselina pantotenová chrání tělo proti onemocnění sliznice a zažívacího ústrojí. Působí velmi příznivě na trávicí ústrojí a přispívá k vyčištění organismu.

Znáte podzimní zdravotní kůru ? Vinaři praví, že pro uchování zdraví musí člověk vypít tolik burčáku na podzim, kolik krve koluje v jeho žilách. Zkuste to jednou také.

Jak se pozná dobrý burčák ? - desatero nákupu správného burčáku /

  1. Burčák kupujeme jen z prověřených zdrojů s označením vinařství, které jej vyrobilo, od prodejců kteří rozumí vínu a jsou přímo z vinařství.
  2. Burčák při pohledu na láhev by neměl mít rozsazené části ani usazeniny na dně obalu.
  3. Burčák bychom neměli kupovat na otevřených místech, kde je příliš teplo a svítí slunce. / burčák a víno obecně nesnáší teplo, světlo a slunce /
  4. Burčák bychom neměli kupovat na prašných místech a místech, kde není hygienické zázemí
  5. Burčák kupujeme nejlépe z chlazených zakrytých nádob stáčených do nových a čistých obalů.
  6. Prodejce musí mít na viditelném místě cedulku s původem burčáku.
  7. Prodejce by nám také měl sdělit odrůdy ze kterých burčák pochází, popřípadě cukernatost hroznů.
  8. Dobrý prodejce dá ochutnat burčák před zakoupením.
  9. Burčák by neměl být již na svém vrcholu, protože až jej přineseme domů, bude již zlomený / tzv. řezák / a nebude nám chutnat.
  10. Burčák by nám měl chutnat, i jako mošt, měl by být odrůdově typický, svěží a ovocitý po hroznech.

 

Dejte si lahodný kvalitní burčák - Nejlepší je odrůdový a zachlazený z Lednice!

Za informace a fotografie děkujeme Vinařství Chateau Lednice.

VINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE je autorem BurčákomatuVINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE je autorem BurčákomatuVINAŘSTVÍ CHATEAU LEDNICE je autorem Burčákomatu

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka