Víkend na Výstavišti ve stylu bio

Zpočátku se opravdu mohlo zdát, že veletrh alternativních nauk bude jen jakýmsi střípkem v pestré veletržní mozaice Incheby, ale již při jeho třetím ročníku bylo jasné, že tou „alternativou“ může být enviromentální smýšlení a snaha o zdravý způsob života. A tak se při druhém ročníku Esoteriky v roce 2004 objevilo i několik vystavovatelů budoucího veletrhu Biostyl. Letos dokonce do „veletržní rodiny“ Incheby přibyl nový veletrh Eco World.

Letošních 135 vystavovatelů všech tří veletrhů, zaplněný celý Průmyslový palác a zájem laické i odborné veřejnosti již o smysluplnosti takto zaměřených veletrhů přesvědčil i ty nejzarytější skeptiky. I když Prozatímní levé křídlo Průmyslového paláce může na první pohled vypadat provizorním dojmem, přesto bylo celé zaplněno vystavovateli veletrhů Biostyl a EcoWorld. Střední hala tradičně patřila pódiu s bohatým doprovodným programem, odpočinku a relaxaci. V Pravém křídle Paláce, kde Esoterika, tehdy ještě bez režie Incheby začínala, se znovu sešli vyznavači alternativních nauk, léčitelé, esoteričtí výtvarníci, spisovatelé, intuitivní muzikanti a jejich příznivci.

Vnitřní uspořádání veletržních expozic vyvolávalo mile známý pocit útulnosti, pohody a harmonie. Jak taky jinak, když uspořádání expozic respektovalo zásady učení Feng shuei. Vyměřování v halách, pokládka koberců a rozmísťování prvků určitě muselo trvat o nějakou dobu déle než obvykle, ale výsledkem bylo zútulnění, a pro někoho možná i první opravdové setkání s Feng shuei.

Středobodem veletrhu Biostyl bylo jakési náměstíčko s fontánkou, které se stalo přirozeným komunikačním centrem. Zvláště, když do něho vyúsťovalo také hlediště, a tak slyšet a vidět mohli všichni, kdo v tu chvíli na náměstíčku byli. Na pódiu probíhala řada zajímavých přednášek Pro-Bio Svazu. Toto uspořádání poskytovalo také dostatek odpočinkových ploch, které využívaly zvláště rodiny s dětmi. A těch bylo na veletrhu opravdu hodně.

Právě na náměstíčku  jsem v pátek odpoledne potkala i manažera veletrhu Ctirada Hemelíka, který se na chvilku stal mým průvodcem. Neodolala jsem, a položila mu několik otázek:
Co Vás na letošním ročníku Biostylu překvapilo?
“Toho co nás překvapilo je každý rok mnoho. Tento rok bych snad zmínil zájem od zahraničních vystavovatelů i přednášejících. Je zajímavé a překvapující, jak se šíří povědomí o našem souboru veletrhů v zahraničí.“
Kam se, podle Vás, bude Biostyl dále rozvíjet?
“Vše zaleží na tom jak se podaří další ročník, vždy to je o tom, jaký zanecháme v návštěvnících a vystavovatelích dojem. A o tom to je celý.  Vize veletrhů je jednoduchá - jednou ročně se sejít a podpořit projekty a cesty lidí, kteří se snaží pomoci sobě, své planetě a své duši.
Jaké má nyní Biostyl postavení mezi ostatními podobně zaměřenými veletrhy?
Postavení je velmi relevantní věc, je fakt že jsme za 4 roky vybudovali největší veletrh ve střední Evropě. Myslím tím Česko, Polsko, a dále na východ. Snad se nám bude takto dařit i dále. Ale v zásadě chceme dělat veletrh pro širokou veřejnost a představovat nové pohledy a možnosti.

Potom se Ctirad rychle omluvil, protože běžel uvítal vzácnou návštěvu….


Kočičí dráp zaujal i velvyslance
Hned v úvodu musím napsat, že nemám na mysli nějakou polozapomenutou postavu z Foglarových Rychlých šípů, ale jednu z nejznámějších léčivých rostlin z jihoamerického kontinentu, obrovitou liánu Vilcacora, kterou již více než 2000 let užívají domorodé kmeny v oblasti dnešního Peru. Pojmenování Kočičí dráp vzniklo díky trnům, kterými se liána přichytává ke kmenům stromů. Produkty z Vilcacory  na  veletrh přilákaly  i velvyslance Peruánské republiky  pana Alberta Efraína Barahonu.

Komu je vlastně veletrh určen?
Především jde o lidi enviromentálně smýšlející. Používání organických produktů je pro tuto skupinu určitým vyjádřením postoje vůči budoucnosti naší planety. Tato skupina lidí se aktivně zajímá i o další  činnosti související s ochranou životního prostředí, jako jsou např. recyklace. Druhá skupina se skládá obvykle z lidí, kteří chtějí udělat maximum pro zdraví své a svých dětí.

Na veletrhu Biostyl našli návštěvníci výrobce a distributory bioproduktů, potravin pro speciální výživu, bylin, čajů a kosmetiky. Představily se rovněž některé farmy, nebo firmy, které nabízejí ekologické technologie. Nechybělo poradenství pro certifikaci produktů. Je přínosné, že tento veletrh začínají jako svůj marketingový nástroj využívat také výrobci barev, technologií, ale i osvícené stavební firmy.

Skryté se stává zjevným
...to je již poněkolikáté podtitul veletrhu Esoterika. Zda tomu bylo opravdu tak, se mohli návštěvníci přesvědčit i na příkladu hlavního pódia v Pravém křídle Průmyslového paláce. Již tradičně  mělo poněkud zvláštní tvar. Právě u tohoto pódia, které mohlo být testem vašeho pohledu na svět, se ještě na chvíli zastavme. Někteří z nás viděli jen pódium. Jiní vnímali i jeho další rovinu, nechali se vést symbolem srdce a pokusili se do svého pohledu zapojit i své vnitřní vidění. Někomu dopomohly barvy, jinému pohled z výšky nebo nápověda na titulní straně katalogu. A pro někoho zůstala další souvislost prozatím skryta. Možná jen do příštího ročníku? Jako dobrá duše a patronka veletrhu, vše sledovala herečka Květa Fialová, která se společně se svými hosty zapojila do doprovodného programu.

Právě bohatý doprovodný program je již poněkolikáté přínosem těchto veletrhů. V  případě veletrhu Esoterika dokonce přesahuje jeho časové i místní hranice a koná se i na dalších místech Prahy. Jeho organizátorem je o.p.s. Felicius za podpory Incheby Praha.

Finále soutěže České bio
Vrcholem nedělního odpoledne se stalo vyhlášení výsledků soutěže České bio 2009. Protože hlasovat o vítězném výrobku mohli návštěvníci ještě v průběhu veletrhu, měla porota plné ruce práce. Letošním výhercem je biomáslo z Polabských mlékáren, a.s.

K přírodě šetrný způsob života, ekologické technologie i produkce biopotravin a bioproduktů jsou oblasti, které zaznamenávají vzestup zájmu celé společnosti. I vy jste měli možnost se na veletrhu Biostyl přesvědčit, že cesta k zdraví nemusí vždy vést jen kolem lékárny.

Víkend na Výstavišti ve stylu bioVíkend na Výstavišti ve stylu bioVíkend na Výstavišti ve stylu bioVíkend na Výstavišti ve stylu bioVíkend na Výstavišti ve stylu bioVíkend na Výstavišti ve stylu bioVíkend na Výstavišti ve stylu bioVíkend na Výstavišti ve stylu bioVíkend na Výstavišti ve stylu bioVíkend na Výstavišti ve stylu bioVíkend na Výstavišti ve stylu bio

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka