Vaničkování zlepšuje miminkům zdraví

Koupel ve vaně je osvědčený způsob, jak si odpočinout a dobře se naladit. Platí to stejně pro dospělé jako pro miminka. Proto není divu, že i lekce tzv. vaničkování jsou v plaveckých klubech čím dál populárnější. Navíc jsou prospěšné i ze zdravotního hlediska, protože se při nich zapojuje celý svalový aparát, zlepšuje se střevní peristaltika a stoupá i dobrá nálada.

Většina dětí odmala pobyt ve vodě miluje – koneckonců, než přišly na svět, nic jiného neznaly… Proto je dobré, umožníme-li jim od prvních dnů života užívat si slasti zvané vaničkování. Kromě toho, že tak uděláme něco prospěšného pro jejich zdraví, naladíme je i na pozitivní vlnu. To potvrzuje i Štěpánka Štrougalová, maminka 4 dětí a hlavně odbornice na plavání s dětmi z pražského Baby Clubu Juklík: „Z vlastní zkušenosti vím, že nespokojenost daného dne někdy překvapivě vyřeší právě „plavání“ ve vaně. Stalo se mi, že moje miminka měla uplakaný den, a tak jsme šli společně do vany třeba i dvakrát za den. A z uplakaného dne se nám rázem stal den zalitý sluncem. Neřeknu vám přesně důvod, co se stalo. Možná se miminko příjemně unavilo, možná mu koupání pomohlo od bolestí bříška, anebo jsem možná i já sama potřebovala koupání pro dobrou náladu a načerpání energie…“

Proč jít na kurz

Možná jste si teď pomysleli – že se dětem šplouchání ve vaně líbí, je celkem pochopitelné, ale proč s nimi kvůli tomu někam chodit? Důvodů je několik, jak vyplývá z odpovědi Štěpánky Štrougalové, které má s vedením těchto kurzů dlouholeté zkušenosti. „Základem lekcí vaničkování je sice „plavání“, ale jejich součástí by měly být i základní prvky kojenecké masáže, informace o správném nošení miminka a v závěru každé lekce by vám měla instruktorka vysvětlit nenásilnou formu otužování dítěte. Pokud si lekce vaničkování dopřejete pravidelně, má také odbornice šanci potvrdit správný psychomotorický vývoj dítěte, může upozornit i na případné odchylky, které je pak vhodné konzultovat s pediatrem.“

„Kojenecké „plavání“ je dnes v Česku na vysoké úrovni. V klubech pracují vyškolené lektorky, které respektují psychomotorický vývoj dítěte, a hygienické stanice dohlížejí na dodržení norem jak vody, tak okolních prostor. Kromě možnosti navštívit s dítětem plavecký klub, který má ve svých prostorách oddělenou místnost s větší vanou, ale můžete využít i druhou možnost, kdy lektorka přijde přímo k vám domů. Lekce většinou trvají 50 minut.

Jak lekce probíhá

Miminko je v úplných začátcích ve vodě přibližně 10 minut a tato doba se postupně prodlužuje až na 30 minut. Na vaničkové „plavání“ existuje propracovaná a léty ověřená metodika. Instruktorka vám vždy ukáže nové prvky, které pak můžete zařazovat do svého domácího koupání. Prohloubíte také své zkušenosti s otužováním, znalosti o tom, jak miminko správně mýt, a postupně můžete přejít k prvním krokům abecedy potápění. Jde o to, abyste si byli v jednotlivých úchopech naprosto jistí, věřili si a tuto sebedůvěru a pohodu mohli přenést na své miminko.

„Každý, komu se narodilo dítě, ví, jakým zážitkem je pro rodiče a většinou i pro novorozence koupání. Tento příjemný pocit je možné povýšit novými pohybovými možnostmi ve vaničce po odborném zaškolení maminky nebo obou rodičů instruktorkou kojeneckého plavání. Dítě brzy pozná příjemný pocit z polohování a nových pohybových aktivit, krásně se ve vodě uvolní, a připraví se na eventuální další cvičení v bazénu s maminkou v baby clubu,“ potvrzuje přínos vaničkování i dětský lékař MUDr. Karel Bečka, autor knihy DÍTĚ, která je průvodcem rodičovství od početí dítěte do jeho tří let.

Pobyt ve vodě pomáhá:

  • zlepšit střevní peristaltiku a tím i zmírnit bolesti bříška
  • zapojit celý svalový aparát, pomoct odstranit odchylky
  • přirozeně podpořit u dětí chuť k jídlu
  • k pravidelnému spánku
  • k uvolnění a celkovému zklidnění
  • zpestřit den
  • prohloubit citovou vazbu mezi dítětem a rodičem při společné činnosti

Zeptali jsme se za vás:

  • Jakou teplotu vody zvolit? Začněte na 37 °C a postupným otužováním se můžete dostat (kolem šestého měsíce věku dítěte) k 30 °C.
  • Jak chránit dětské uši? Po „plavání“ vysušte zevní zvukovod smotkem buničiny nebo cípkem látkové pleny.
  • Kdy začít s vaničkováním? Nejvhodnější je začít v 6. – 8. týdnu věku dítěte. Na „plavání“ v bazénku se může postupně přecházet s ukončeným pátým měsícem.
  • Je voda ve vaničce hygienicky upravovaná? Voda nemusí být nijak zvláště upravovaná. Napouští se pro každé miminko nová z běžného vodovodního řadu. Každý klub dbá na řádnou dezinfekci vany a hraček.
  • V jakém intervalu lekce probíhají? Ideální je docházet na lekce jednou týdně, případně jednou za 14 dnů.
  • Kde najdu klub nebo instruktorku vaničkování? Hledejte na webových stránkách či sociálních sítích. Dobrá je konzultace s pediatrem a ideální je doporučení od kamarádky. Pokud si informace zjistíte již v průběhu těhotenství, získáte cenný náskok.

Baby Club Juklík je dětské centrum, které je od roku 1988 průkopníkem v metodice kojeneckého plavání a konzultantem při tvorbě jeho hygienických norem. Dnes provozuje několik bazénů a kromě plavání pro nejmenší nabízí kvalitní plaveckou školu pro starší děti, plavání pro těhotné, aqua-aerobic a zábavné i vzdělávací aktivity pro rodiny.

Fotografie www.pixpo.cz, zaslala Martina Kadlecová, Amaze Media – děkujeme.

Vaničkování zlepšuje miminkům zdravíVaničkování zlepšuje miminkům zdravíVaničkování zlepšuje miminkům zdravíVaničkování zlepšuje miminkům zdravíŠtěpánka StrougalováVaničkování zlepšuje miminkům zdraví

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka