Valaši míří na mistrovství světa v saunovacích rituálech

Saunéři z relaxačního centra Wellness Horal v Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích se o nadcházejícím víkendu vypraví do rakouského Grazu, aby se tam zúčastnili Mistrovství světa v saunovacích rituálech. Wellness Horal provozuje rituály od loňského léta, podobného klání se zúčastní vůbec poprvé.

„Je pro nás velkým vyznamenáním už samotný fakt, že nás Česká asociace wellness na mistrovství nominovala. Vážíme si toho, že jsme si vydobyli vysoké renomé nejen u veřejnosti, ale i odborníků. Samozřejmě by nás potěšilo, kdybychom v soutěži zabodovali, ale nejedeme tam s ambicí vyhrát. Je to pro nás hlavně mimořádná příležitost vidět, jak se dělají saunovací rituály jinde ve světě, kde s nimi mají mnoholeté zkušenosti. Poznáme nové trendy, načerpáme inspiraci. Rituály jsou u nás velmi oblíbené, jen v září je navštívilo přes 1 500 hostů, a mistrovství světa nám určitě pomůže posunout se dál,“ uvedl ředitel Wellness Horal Martin Pařízek.

Podle Pavla Hofrichtera, člena představenstva České asociace wellness a vydavatele portálu WellnessNoviny.cz, se mistrovství zúčastní zástupci 16 zemí. Česká asociace wellness na něm bude zastupovat ČR a Slovensko. „Dlouhodobě se snažíme šířit osvětu správnému a zdravému saunování a v posledních letech také zážitkovému, nevšednímu saunování. Saunové ceremoniály si již získaly značnou oblibu ve světě. U nás je mohou zažít návštěvníci několika saunových světů - mezi průkopníky patří Aquapalace Praha, na Moravě je tím správným místem právě Wellness Horal. S kolegy jsme vybrali ty nejzkušenější zástupce s nápaditými ceremoniály. Tři jsou z České republiky a jeden ze Slovenska,“ uvedl Pavel Hofrichter.

Pojmem saunovací rituály (někdy též saunové či saunovací ceremoniály) se označují procedury spočívající v řízeném saunování pod vedením saunéra. Ten polévá horké kameny aromatickou esencí, čímž zvyšuje vlhkost vzduchu v sauně i pocit horka. Následně víří vzduch v sauně, což pomáhá lepšímu otevření pórů pokožky. Saunér také hostům podává produkty k potírání kůže, které působí jako maska či peeling. Zanedbatelný není ani prvek zábavy, který se odvíjí od osobnosti saunéra. Ve Wellness Horal se rituály konají šestkrát denně a hosté je mají zdarma.

„Pro mistrovství světa jsme trénovali naši specialitu - Valašský ceremoniál, při němž se horké kameny polévají esencí s přídavkem slivovice. Pro potírání těla použijeme med s kuličkami jalovce. Vše zpestříme hudebním doprovodem v podání valašské muziky,“ prozradil Martin Pařízek. Na mistrovství bude soutěžit jeden z dvojice saunérů Wellness Horal Jiří Malina. „Zajímavostí je, že původní profesí je brusič skla, pracoval ve sklárně v blízké Karolince. Protože má blízko ke sportu a zdravému životnímu stylu, po zrušení sklárny začal pracovat pro Wellness Horal, kde se zaškolil na práci plavčíka a saunéra. Mistrovství navštíví jako pozorovatel i náš druhý saunér,“ uzavřel Martin Pařízek.

Wellness Horal se nachází v hotelu Horal ve Velkých Karlovicích a patří k nejnavštěvovanějším relaxačním centrům na Moravě. Jeho součástí jsou tři bazény se slanou vyhřívanou vodou, kadio fitness centrum a saunový svět s širokou nabídkou procedur a masáží s rodilými Thajkami, Srí Lančany a Filipínkami. V soutěži pořádané Czechtourismem se Wellness Horal stalo nositelem Ceny Kudy z nudy 2011 v kategorii Podnikatelský počin roku. www.wellnesshoral.cz

Valaši míří na mistrovství světa v saunovacích rituálech

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka