V Kladně se bude bojovat o mistrovské tituly

Ve dnech 2. – 6. června se bude v Kladenské sportovní hale bojovat o tituly Mistrů Evropy při Aquila Mistrovství Evropy ve sportovním aerobiku a FISAF fitness týmech. V rámci doprovodného programu mistrovství se v Kladně setkáte také s on-line magazínem WellnessNoviny.cz. Zjišťovala jsem proto, jak jsou naši závodníci připraveni a povídala si s nimi o trendech ve fitness, ale také o odpočinku a relaxaci.

Na mé otázky odpovídali: trenér Jakub Strakoš, Jan Pochobradský, Mistr Evropy i světa ve sportovním aerobiku z let 2006 a 2008 a loni stříbrný na MS, loňská mistryně Evropy ve sportovním aerobiku v kategorii žen Denisa Barešová, mistrovský tým v seniorské kategorii z roku 2009 trenérky Hanky Šulcové, který tvoří Radka a Tereza Cihlářovy a Zuzana Reissová.

Jak hodnotíte šance našich zástupců na ME?
Denisa: Česká republika patří mezi špičku sportovního aerobiku, a proto hodnotím úspěšnost na evropském poli jako velmi nadějnou. Čeští závodníci předvádějí skvělé výkony a tím, jaké má naše země v tomto sportu úspěchy, to jen dokazuje.
Jan: Český sportovní aerobik patří dlouhodobě mezi špičku.Věřím, že šance máme letos obrovské, už proto, že ME bude tady u nás a budou nás podporovat domácí fanoušci. V ženské kategorii čekám velký boj mezi Češkami a Finkami.
Zuzana: „Myslím, že Češi mají velmi dobré šance na získání medailí. Celkově má ČR spoustu dobrých závodníků.“
Radka + Tereza: „Pro náš tým jsou konkurencí další české týmy a také Australanky a týmy Francie.“
Jak vidíte jejich šance a jaký bude boj na ME?
Trenérka Hanka Šulcová: Myslím, že vždy záleží na technice, ale i na podání sestavy a prezentaci. „Moje holky“ si celou sestavu ušily úplně na míru a samy, nechaly si vysvětlit základní principy a dál se snažily samy. Navíc jsou velmi muzikální, takže do určitých hudebních motivů si vložily prvky, které jim vyhovují. Musím říct, že mě by taková kombinace kolikrát ani nenapadla, ale holkám to takhle sedí a vyhovuje. Sestavily si to tak, aby jeden prvek podpořil druhý.
Většina vrcholových závodníků si nechává sestavy vytvořit od odborníků, ale pokud choreograf dobře nezná konkrétní možnosti a specifika toho kterého závodníka, nikdy sestava nepadne „přesně“. Myslím, že jejich pracovitost a preciznost by je mohla na té špičce udržet. Je na nich vidět, jak jim to jde od srdce a že jejich projev na soutěži to není „odříkaná básnička“ ale sestava s obrovským emocionálním nábojem a v tom mají náskok proti ostatním.
Jakub:
Už delší dobu máme kvalitní závodníky, kteří se mohou měřit se světovou špičkou. Záleží na zdravotním stavu a aktuální kondici jednotlivých reprezentantů. Myslím se, že se nám podaří získat nějakou medaili alespoň ve třech kategoriích. Daleko přesnější odhad ale budu mít až po zjištění, jaká konkurence našim závodníkům na Kladno přijede.

Sledujete v poslední době v aerobiku nějaké trendy a pokud ano, jaké?
Denisa: Ve sportovním aerobiku trendy sledujeme průběžně, jelikož právě podle nových trendů se vytvářejí choreografie na další sezónu. Také nás zajímají novinky v oblasti fitness pomůcek, které bychom mohli využít v našem tréninku.
Jan: Podle mne se nyní daleko více hledí na kardiovaskulární zatížení.
Dalším trendem jsou sestavy s nějaký tématem, jako to bývá např. i v krasobruslení. 
A v komerčních lekcích  hodně letí všechny taneční styly i v hudbě, zaznamenávám posun od klasických lekcí směrem k tanci. Víte, ono sledovat všechny trendy se skoro nedá, protože novinek je strašná spousta a trh je skoro přesycen. Člověk, který se v tomto oboru pohybuje by se měl orientovat, ale podle mne není možné všechny trendy zachytit a soustředit, natlačit  do jednoho prostoru, do jednoho fitness centra. Nedokážu si představit to ohromné superfitko, které by nabízelo na jednom prostoru všechny novinky.

Takže myslíte, že fitka se budou do budoucna daleko více specializovat?
Jan: V současnosti se většina fitnesscenter snaží nabízet skoro všechno, aby přilákala co nejvíce zákazníků, ale existuje tak ohromné kvantum věcí, které by se v tom kterém sále daly provozovat, že to stejně nejde do jednoho fitka vměstnat. Myslím, že dřív nebo později budou daleko více zaměřená na různé směry.
Jakub: Trendy se mění každý rok. Jednou je kladen důraz na obtížnost sestavy, jindy na aerobní základ. V poslední době se rozhodčí zaměřují na vyrovnanost všech komponentů sestavy. Aerobní sekvence, technické prvky, obtížnost, to vše musí být vyrovnané nejen vůči sobě, ale také rozložení těchto komponentů v celé sestavě musí být stejné.

Jak Vy osobně relaxujete, čemu dáváte přednost, popř. které wellness procedury máte v oblibě?
Jakub: Relaxuji rád, zvlášť proto, že na to nemám moc času a tak když už nějaký je, užívám si to. V rámci wellness rád využívám saunu a bazén.  Pokud to ale jde, odpočinu si i na kole, v přírodě nebo si jen tak sednu a vezmu si knížku

Jak se, podle Vás, bude do budoucna vyvíjet vztah wellness a fitness?
Podle mne nemůže jedno existovat bez druhého. Obojí člověk potřebuje k vlastnímu fungování, zvlášť v této uspěchané a hektické době.

Jakým způsobem trávíte čas, pokud netrénujete nebo nezávodíte? Jak vypadá Váš „běžný život“ bez aerobiku?

Denisa: Pokud nezávodím, věnuji se ostatním sportům, které mě baví. 'Běžný život' bez aerobiku neexistuje, je to součástí vás po celý život, pokud jste si tak vybrali, at' už se jedná o přípravu na závody nebo hodiny veřejného aerobiku. Nicméně, jakmile to je možné, navštěvuji kino nebo divadlo.

 

Ptala se Petra Dolanská Za fotografie děkujeme Českému svazu aerobiku.

V Kladně se bude bojovat o mistrovské titulyV Kladně se bude bojovat o mistrovské tituly

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka