V Jeseníku zvou na procházku po lázeňské architektuře

V září se nejširší veřejnosti otevírají brány nejzajímavějších památek, i těch, které jsou jinak nepřístupné, konají se akce věnované našemu kulturnímu dědictví. Podzimní měsíc je totiž tradičně spojen s Dny evropského kulturního dědictví. V Jeseníku se letos spojí s lázeňskou architekturou.

Lázeňská architektura je nepopiratelnou součástí českého lázeňství, které je jedinečným evropským fenoménem. Letošní rok je dokonce vyhlášen Rokem lázeňské architektury, ke kterému se připojilo také město Jeseník a Priessnitzovy léčebné lázně. Na začátku října, v rámci oslav Týdne Vincenze Priessnitze, rok zasvěcený architektuře v Priessniztových léčebných lázních vyvrcholí vernisáží o stavebním vývoji Gräfenberku a křtem knihy Slavné lázně Čech, Moravy a Slezska. Předtím se však můžete ještě těšit na zářijovou komentovanou prohlídku lázní. „Netradiční procházka při příležitosti Dnů evropského dědictví a Roku lázeňské architektury se bude konat už tuto sobotu 13. září od 10 hodin,“ zve její průvodkyně Eva Pulktová z Národního památkového ústavu. Sraz účastníků je u vchodu lázeňské dominanty – Sanatoria Priessnitz.

 

Foto archiv PLL a.s., zaslala Ing. Mgr. Věra Janků, pracovník vztahů k veřejnosti, Město Jeseník - děkujeme

Dominantou lázní je výstavní Sanatorium PriessnitzArchitektonicky ceněnou je ovšem také jeho přístavba z 20. LetMezi skvosty lázní patří také  hudební pavilon v tzv. švýcarském stylu

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka