V Jeseníku se chystá netradiční Gräfenberg walking

19. července 2014

Rádi objevujete nové možnosti aktivního odpočinku a hlavně na čerstvém vzduchu? Chcete efektivně zvyšovat kondici, nebo chcete zhubnout? Znáte nordic walking? Připojte se ke Gräfenberg walkingu! Pokud neznáte, připojte se také! Nordic walking je dynamická chůze se speciálními sportovními holemi a Gräfenberg walking je ještě obohacen o jedinečný bonus pro vaše zdraví v areálu jesenických lázní.

Sportovní akce Gräfenberg walking proběhne v  Priessnitzových léčebných lázních v Jeseníku 19. července 2014. Půjde skutečně o dynamickou severskou chůzi notoricky známou pod pojmem nordic walking, která však bude obohacena nejen o zajímavý sportovní a kulturní program, ale také o jedinečný fenomén zdejšího areálu.

Proč Gräfenberg walking?

„Názvem jsme chtěli vyjádřit naši pokoru k Priessnitzovu odkazu, úzkou vazbu mezi moderními způsoby péče o zdraví s těmi, které doporučoval Priessnitz, a v neposlední řadě jsme chtěli zdůraznit jedinečnost lokality Priessnitzových léčebných lázní,“ vysvětluje obchodní ředitel jesenických lázní Tomáš Rak.

Organizátoři tak chtějí v netradičním pochodu propojit současný způsob udržování celkové kondice lidského organismu s jedinečným odkazem zdejšího rodáka. Sám Priessnitz totiž už v první půli 19. století velký důraz kladl na intenzivní pohyb na čerstvém vzduchu. Své klienty téměř vyháněl do okolních lesů k intenzivním procházkám proložených sprchováním ve venkovní sprše, pitnou kúrou, sluněním, ale i brouzdáním v ranní rose. Nordic walking je tedy přirozeně vhodným způsobem, jak dnešnímu člověku přiblížit zásady životosprávy, které hlásal „vodní doktor“ Priessnitz.

Geoanomálie ovlivňující klima

Pojmenováním pochodu po původní osadě nad Jeseníkem však jeseničtí chtějí zdůraznit ještě jednu unikátnost zdejší přírody: Ač nordic walking můžete praktikovat kdekoli, zdejší klima nikde jinde nenajdete. „Ovzduší lázeňského areálu je ovlivňováno vzdušnými proudy Baltického moře s ionty jodu a molekulami mořské soli. Kromě toho leží Priessnitzovy léčebné lázně nad geologickým podložím s tektonickými zlomy s prokázaným unikátním výnosem některých kovů a stopových prvků z hlubokých zón zemské kúry až na terén lázní. Tyto geologické anomálie ovlivňují vlastnosti zdejšího klimatu, které je tak podobné takovým vyhlášeným oblastem jako Bad Gastein v Rakousku nebo Carlsbad Cavity v USA,“ doplňuje Rak.

Pochod Gräfenberg walking je součástí celorepublikového Seriálu zdraví 2014. Koná se v sobotu 19. července 2014 v Priessnitzových léčebných lázních od 13 hodin. Těšit se můžete také na instruktáž správné techniky severské chůze, komentovanou vycházku s průvodcem, módní přehlídku sportovního oblečení, Dog Dancing nebo promenádní koncert. Prvních 111 účastníků pochodu Gräfenberg walking získá tričko zdarma, součástí akce je tombola o zajímavé ceny.

Foto: PLL a.s. zaslala Ing. Mgr. Věra Janků, pracovník vztahů k veřejnosti, Město Jeseník – děkujeme.

V Jeseníku se chystá netradiční Gräfenberg walkingV Jeseníku se chystá netradiční Gräfenberg walkingV Jeseníku se chystá netradiční Gräfenberg walking

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka