V Chrudimi vyroste nová sauna

V areálu bazénu v Chrudimi je dlouhodobě nevyužívaná budova bývalé městské sauny. Rozhodnutím Městské rady se tato nefunkční stavba promění na moderní saunový svět. Po vzoru podobného zařízení v Kolíně s finským názvem Kylpyla přinese již od podzimu městská sauna Kylpyla Chrudim nový prostor pro zdravé saunování.

Stylová prohřívána nabídne i saunové ceremoniály, které i u nás získávají stále větší oblibu. Provozovatel sauny nezapomíná ani na různé typy ochlazování a následnou relaxaci. Do budoucna se plánuje využít i venkovní část pro další typ finské sauny.

Městská sauna Chrudim bude mít soukromého provozovatele, Kláru Štíchovou, která na vlastní náklady saunu vybaví nejmodernějšími technologiemi. Saunování má tři části – po prohřátí následuje ochlazení a relaxace. Ve vybavení pro ochlazování návštěvníků v Kylpyla Chrudim najdeme vedle venkovního ochlazovacího bazénku třeba výrobník ledu nebo polévací vědro. Relaxační zóna bude mít k dispozici relaxační lehátka a s využitím se počítá také u venkovního prostoru. Moderním trendem v saunování jsou venkovní oázy, prostory, kde lze relaxovat na čerstvém vzduchu, v přírodě. Proto provozovatel do budoucna slibuje i venkovní saunu.

"Jednání o saunovém světě jsem začal 23. března a dnes se podařilo dotáhnout přípravné kroky ze strany města do této podoby. I přestože bude v Pardubicích otevřeno nové Aquacentrum, nové saunové centrum bude jiné. Do budoucna bychom se měli i zaměřit na inovace v našem chrudimském krytém bazénu. Proto jsme se i s kolegou Miroslavem Tejklem a ředitelm Sportovních areálů vydali na konci ledna na exkursi po bazénech," říká místostarosta Roman Málek.

V zahraničí nechybí ve správné sauně nebo saunovém světě doprovodný program, jímž je pořádání saunových ceremoniálů. V několika místech v ČR se už ceremoniály také pořádají. Chrudim se v nových prostorách stane dalším městem, kde je možné této krásný zážitek vyzkoušet. „Zkušená obsluha sauny polévá kameny na kamnech vodou s vonnou esencí, někdy se využívá i led nebo ledová tříšť. Tím se zvlhčuje vzduch v sauně a saunující cítí větší teplo, více se potí. Saunér pak rozhání horký vzduch po sauně ručníkem, připravuje tzv. parní nárazy. To je pro saunující velký zážitek a na konci ceremoniálu odměňují saunéra potleskem. Ceremoniál trvá okolo deseti minut a k běžnému vstupnému se nic nepřiplácí“ přibližuje Pavel Hofrichter, člen představenstva České asociace wellness.

„Pro saunující se návštěvníky jsou v síti saun Kylpyla, v rámci netradičního saunování, k dispozici  speciální medy, soli a balneo produkty. Nové saunové procedury vítají především ženy. Ty si oblíbily například med s bílou rašelinou, který se potírá po celém těle. Směs má blahodárné účinky, detoxikuje organismus, zjemňuje pokožku a přispívá k celkové pohodě.“ uvádí Klára Štíchová.

V Kolínské sauně Kylpyla došlo ke zvýšení návštěvnosti o 20%, provozovatel zachoval vstupné na 130,- Kč a zavedl zvýhodněné vstupné pro pravidelné návštěvníky. Speciální ceny pro seniory a juniory. Saunování je součástí zdravého životního stylu, pravidelné saunování bojuje proti nejrůznějším virózám, nachlazením a chřipkám. Pravidelný návštěvník saun zaznamená vylepšení zdravotního stavu. Doporučením je tedy saunování 2x týdně. Používání sauny se doporučuje celým rodinám a lidem každého věku, je tedy vhodné i pro malé děti nebo seniory.

Síť Kylpyla se bude dále rozšiřovat a tento koncept přináší návrat ke kořenům zdravého finského saunování společně s moderním pojetím netradičního saunování, saunování v přírodě. Provozovatel Kylpyly letos zahajuje novinku v podobě Saunové akademie a osvětu na poli saunování šíří i nová společnost Sauna Consulting. Mediálním partnerem Kylpyly je portál  WellnessNoviny.cz.

Zdroj: Tisková zpráva

V Chrudimi vyroste nová saunaV Chrudimi vyroste nová saunaV Chrudimi vyroste nová sauna

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka