Úžasná zahrada plná bylinek

aneb z Facebooku do zahrady.

Ještě že máme ten Facebook, jinak bych se určitě nedozvěděl o výstavě, kterou pořádá lékařská fakulta v Brně a jmenuje se Výstava léčivých rostlin. Zaujalo mě, že je pořádána již po pětapadesáté. Takže takové malé jubileum. Můj zájem o bylinky a léčivé rostliny je samozřejmý, vzhledem k zavádění stoprocentních přírodních silic, které jsou získávány z rostlin, do saunových ceremoniálů a také mému vztahu k přírodě a přírodním produktům.

Vlastně jsem nevěděl co mě čeká. Představoval jsem si nějakou tu zahrádku a ukázky několika léčivých bylin. No a od začátku jsem byl samozřejmě překvapen tím, že tohle není malá zahrádka. Jedná se o poměrně velkou plochu na které jsou stovky léčivých rostlin. Najednou jsem byl jako v jiném světě. Zastavil se čas a já jsem prohlížel jednotlivé záhony, dotýkal se rostlin, ovoněl spoustu lístečků a také ochutnával. Po nějakém čase se mi vybil mobil a už jsem nemohl fotografovat a tak prohlídka velké zahrady šla rychleji.

Dokonce zde myslí i na občerstvení návštěvníků, pitný režim. K dispozici jsou karafy s vodou s poměrně velkým množstvím bylinek. Tentokrát můj vítěz byl nápoj vody s fenyklem. V zahradě jsem nalezl takřka všechny mě známé byliny, na které bych si mohl vzpomenout. Přece jen jsem ještě velkým laikem a na začátku cesty.

Nejen rostliny jsou v zahradě. Návštěvníci zde mohou obdivovat eukalyptus globulus nebo běžnější eukalyptus přímořský, který je velmi houževnatý a jeho dřevo se používá také na stavbu železnic, protože pražce jen tak nějaký ten termit nerozkouše. Vedle byl Jinan dvoulaločný a další a další nádhery. Postál jsem u oblíbené šalvěje a rozeznával rozdíly mezi šalvějí bílou a šalvějí officinalis. Z běžně známých rostlin jsou zde různé klony máty. Mají zde pěkný tymián nebo mateřídoušku. Seznámil jsem se s Voňatkou, okukoval geránii. Cestičky nebraly konce.

Nedalo mi to vyfotil jsem se u Růže damašské nebo krásné levandule. Podvečerní sluníčko vytvořilo nádhernou atmosféru a dlouhé stíny se plazili zahradou. Kam jen oko dohlédne samé léčivky. U každé rostliny je umístěna vizitka. Botanický název doplňuje ten českým. U vybraných druhů je obsáhlé povídání, které zaujme každého návštěvníka. Řadu sazenic rostlin je možné zakoupit v malém skleníku uprostřed zahrady.  V jedné místnosti domku je umístěna výstavka věnovaná herbářům. Dostanete zde i mnoho prospektů a informací.

Byl jsem unesen, ale vyhradil jsem si krátký čas na tuto návštěvu. Pokud na výstavu půjdete, nechte si i několik hodin. Můžete posedět na lavičkách a vychutnat si atmosféru zahrady v centru Brna.

Navštívil Pavel Hofrichter v červnu 2017.

Informace o výstavě od pořadatele:

Na ploše téměř jednoho hektaru můžete najít více než 800 druhů a odrůd léčivých, toxických, aromatických, kořeninových, tonizujících rostlin, domácích i cizokrajných. Jedná se o největší živou sbírku léčivých rostlin v České republice, celosvětovým unikátem je odborníky vysoce ceněná sbírka rostlin z čeledi mákovitých (Papaveraceae), obsahující okolo 70 taxonů.
Botanická zahrada, která mimo udržování genofondu léčivých rostlin pěstuje rostlinný materiál pro výuku mediků i výzkumné práce vědců, je atraktivním prostředím pro praktické vyučování studentů všech stupňů škol i pro poučení veřejnosti.

Letošní ročník tradiční výstavy léčivých rostlin bude ve spolupráci s Mendelovým muzeem MU obohacen o panelovou výstavu Herbář Masarykovy univerzity, která představí jednu ze čtyřech největších herbářových sbírek v České republice. 
Výstava bude otevřena od 15. června do 2. července 2017, denně včetně víkendů od 9 do 18 hodin. 
Centrum léčivých rostlin najdete na adrese Údolní 74, Brno Kraví Hora. Vstupné je dobrovolné.

Úžasná zahrada plná bylinek Úžasná zahrada plná bylinek Úžasná zahrada plná bylinek Úžasná zahrada plná bylinek Úžasná zahrada plná bylinek Úžasná zahrada plná bylinek

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka