Úspěch keltské výpravy v Německu

Saunér z Relax centra Kolštejn získal 4. místo

Další z mezinárodních soutěží se uskutečnila v německém Eibenstocku, v krásném saunovém světě. Naše česká výprava ukázala, že saunové ceremoniály opravdu umí. Keltský tým připravil reportáž o svém úspěšném tažení na světovém poháru ve zdravých nálevech (aufguss). WellnessNoviny.cz jsou partnerem české účasti na saunových eventech v zahraničí. Pojďme tedy obdivovat um Jiřího Sonntaga, který skončil na krásném 4. místě z dvacítky finalistů.

Světový pohár ve zdravých nálevech se konal 27. – 29. 9. 2013. .

Den 1

Bezprostředně po dlouhé cestě jsme navštívili venkovní prostor wellness centra v Eibenstocku – Badegärten. I přes pokročilou hodinu se nás ujala obsluha wellness resortu a dala nám prostor pro vyzkoušení ozvučení sauny, světelné efekty, tepelné nastavení sauny a výkonnost kamen. Prošli jsme si zázemí pro saunéry, prohlédli a vyzkoušeli vyvíječe ledu a v klidu hltali atmosféru tohoto neskutečně překrásného a do dokonalosti laděného místa. Všude kolem tma, jen hřejivě podsvícené venkovní sruby s označením saun. Pozdní podzimní večer dodával venkovnímu prostoru zvláštní tón.

Na trénink vcházíme do prázdného prostoru „Ritual sauny“. Je už příliš pozdě, všichni šli spát. Soutěžící, respektive trénující soutěžící, před námi zkoušel, jak se v prostoru Ritual sauny bude vyjímat jeho esence složení zejména z čistého eukalyptu. Ještě nyní jde cítit pronikavou vůní čistého mentolu v horkém vzduchu prázdné sauny. Otevíráme dveře sauny, abychom mohli pokračovat dále a vyzkoušet, jak se bude prostorem druhé soutěžní „Banja sauny“ chovat naše směs vůní a ingrediencí. Mentol předchozího saunérů v sauně je stále příliš silný, proto přidáváme na síle a až po dalším dodání Jirkovy esence se saunou line vůně tolik specifická pro keltskou výpravu. Jsme tam, kde jsme chtěli být. Pravidla soutěže již známe. Máme vyzkoušeno, na všem jsme se domluvili s pracovníky saun. Světla, ozvučení, délka a hlasitost hudby, dávkování esencí, teplota kamen v obou saunách, ve kterých se budeme střídat s dalšími 19 účastníky mezinárodní soutěže v německém Badegärten o titul Mistrovství světa v saunových ceremoniálech s podtitulem „Zdravé nálevy“.

Den 2

Načasování pro Jirkovu show nám bylo dobře přiděleno. Desetiminutová show Jirky Sonntaga s pracovním názvem „Keltové 1“ přišla na řadu až v 19:30, což pro nás znamenalo dostatek přípravy před zahájením prvního soutěžního ceremoniálu. Při show jsme oproti rakouskému mistrovství nevymýšleli žádné zvláštní inovace. Vsadili jsme tentokrát na osvědčený koncept keltské dynamické hudby, kostým Kelta dobyvatele a nesmírně příjemné esence.

Keltové 1 - Ceremoniál o třech dějstvích začíná úvodním slovem, které 20 návštěvníkům sauny a odborné porotě přibližuje příběh. Ten začíná odchodem Keltů ze svých osad a opouštěním svých družek a domovů. Polévání horkých kamenů z nasvětlených keltských signálních rohů v zatemněné sauně je působivé a má úspěch. Druhá fáze příběhu se opět nese ve svižném tempu. Keltové se potýkají s bouří a ledovým deštěm, ohnivým zápasem s nepřáteli. Tuto část mimo tematickou hudbu dokreslují esence a rychlá práce s ručníky a prapory. Poslední díl příběhu postupně přechází v návrat Keltů zpět do své rodné země. Na plavidlech drakkaria připlouvají Keltové ke břehům své domoviny, kde je vítají jejich družky. Ovívání vějíři, afrodiziakální vůně v horkém vzduchu a skutečně nejpovedenější peeling celé soutěže symbolizuje návrat bojovníků ke svým jemnějším polovičkám a oslavu jejich návratu. Závěr ceremoniálu opět patři 2,6 metru velkému vějíři. Hudba končí, hosté tleskají.

Den 3

Je 11:00 a Jirka nastupuje se svým druhým ceremoniálem. Připravený program na 10 - 12 minut nakonec trval celých 12 minut. Důraz tohoto kola byl přednostně kladen na přírodní, vlastnoručně připravené esence, odvary a peelingy.

Klidná harmonická hudba už od samotného začátku zaujala všech 37 návštěvníků našeho druhého vystoupení. Na tvářích návštěvníků rituální sauny bylo již při zaznění prvních melodických tónů znát souznění a dobré naladění s naši hudbou i čtyřchodovým menu, které na ně čekalo.

Úvod patří potírání alpskými bylinami, což pokožku ihned příjemně chladí a provoní prostor sauny do hávu Keltům vlastního. Teplotu Jirka zvyšuje třemi ledovými koulemi na kamnech a vše může začít. Práce s ručníkem a příjemné ovívání, do celého prostoru sauny prostupuje chladivá vůně. Následuje hned vrchol vystoupení, kterým je peeling solí s medem a strouhanými mandlemi. Troufáme si tvrdit, že tahle esence nám mistrovství téměř vyhrála. Kombinace je „skutečně neskutečná“. Třetí část patří zcela novému pojetí práce s esencemi – nevtíravá a neagresivní vůně meruněk začíná provoňovat saunu od shora dolů. Klidná práce praporem postupně proniká ke každému jedinému fanouškovi našeho vystoupení. Jak musí závidět venkovní osazenstvo Badegärten před velkoplošnou obrazovkou. Kombinace esencí je opět perfektní. Závěr v podobě polití kamen odvarem z bylin a stromů dle vlastní receptury již probíhá při otevřených dveřích sauny. Metličkování březovými větvičkami, přírodní odvar a vůně listnatého lesa v sauně je skutečně odzbrojující a závěru vystoupení dodává punc dokonalosti.

Vystoupení bylo úžasné. Pochvaly na konci ceremoniálu i dlouho po něm nám dodnes znějí v uších a můžeme říci jen jedno. Jakmile dokončíme práce na naši zvětšené finské sauně určené pro saunové ceremoniály, otevírá se v Jeseníkách a velmi širokém okolí naprosto nová dimenze zážitků ve wellness. Byli jsme přímo v centru dění a tvorby nového pojetí saunování. Právě zde se saunéři navzájem učí a poznávají, co je trendem současnosti a blízké budoucnosti v zážitkovém saunování. Přátelství mezi saunéry z mnoha zemí Evropy, nabyté zkušenosti a postřehy, rady od provozovatelů Badegärtenu a většiny z 20 zúčastněných saunérů mistrovství jsou a budou postupně nacházet své uplatnění i na půdě Vitálního světa v Branné.

Za necelé dva měsíce se o tom budete moci sami přesvědčit přímo ve Vitálním světě v rámci mistrovství saunových ceremoniálů s mezinárodní účastí saunérů – Sauna Herbal Cup 2013. Tato akce se uskuteční v rámci cyklu SaunaFest na cestách. Informace najdete zde.

Hlasování a hodnocení:
Oproti jiným soutěžím bylo hlasování rychlejší a transparentnější. 4 členná mezinárodní porota (Rakousko, Německo, Belgie) opět hodnotila 3 kritéria (vždy max. 10 body za každé kritérium, celkem tedy maximum za jedno vystoupení 30 bodů), a to 1) komunikaci a kontakt s publikem, 2) esence a ingredience, 3) techniku provedení v souvislosti práce s hudbou, teplem a celkovým dojmem z vystoupení

Konečné pořadí Mistrovství světa v „Gessunden Aufguss“ – Zdravé nálevy:

1. místo Sylvia Spielvogel (Německo)
2. místo Alexandra Klammer (Rakousko)
3. místo Janine Ullmann (Německo)

4. místo Jiří Sonntag (Česká republika)

Celkem 20 soutěžících

Fotografie poskytl Ing. Drápal, Relax centrum Kolštejn, děkujeme.

Úspěch keltské výpravy v NěmeckuÚspěch keltské výpravy v NěmeckuÚspěch keltské výpravy v NěmeckuÚspěch keltské výpravy v NěmeckuÚspěch keltské výpravy v NěmeckuÚspěch keltské výpravy v Německu

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka