Unikátní „sbírka“ rajčat v zahradách společnosti Botanicus

Po letošní poměrně dlouhé zimě začala v zahradách a na polích firmy Botanicus nová sezóna. Výsev a příprava zahrad na nadcházející sezónu jsou v plném proudu. Najdeme zde také unikátní rozsáhlou „sbírku“ 170 odrůd rajčat.

V zahradách firmy Botanicus dnes najdeme pravděpodobně největší „sbírku" rajčat u nás. „Pěstujeme přibližně 170 odrůd rajčat převážně tyčkových forem. Ale v našich zahradách Ostré máme i několik odrůd keříčkových," říká Ing. Dana Hradecká, spolumajitelka firmy Botanicus.

V Botanicu se pěstují odrůdy s velkými masitými plody určenými na výrobu kečupů a protlaků, s klasickými plody určenými pro přímou konzumaci nebo pro výrobu salátů a dále s plody drobnějšími rostoucí v hroznovitých plodenstvích. Ty se používají jako koktejlová nebo na sušení. Tato unikátní „sbírka" zahrnuje rajčata s různě barevnými plody, nejen tedy tradiční červená, ale i růžová, žlutá, černá, krémově bílá a zelená. „Zajímavostí je i nešlechtěný divoký typ rajčete s velmi malými plody, předchůdce dnešních kulturních odrůd," doplňuje Ing. Dana Hradecká. Najdeme zde i odrůdu velmi odolnou proti chorobám rajčat, která nepotřebuje žádné ošetření. „Samozřejmě takové ideální rajče by si přál každý, ale tato odolnost je na úkor chuťových vlastností plodů," dodává na závěr Dana Hradecká.

 

Unikátní „sbírka“ rajčat v zahradách společnosti Botanicus Unikátní „sbírka“ rajčat v zahradách společnosti Botanicus Unikátní „sbírka“ rajčat v zahradách společnosti Botanicus

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka