Třetí Farmářská slavnost bude na Karlovarsku

30. července 2016

Ukažte dětem, jak krásný je u nás venkov, jak vzniká jídlo a jak ve skutečnosti vypadá chov hospodářských zvířat. I letos připravilo Ministerstvo zemědělství další ročník úspěšného projektu Farmářské slavnosti pro rodiny s dětmi na propagaci českého zemědělství, venkova a regionálních potravin.

„Farmářskými slavnostmi chceme lidem přiblížit rodinné hospodaření a život na venkově. Jsou to totiž právě farmářské rodiny, které v poslední době vytvářejí a výrazně zlepšují image českého venkova i českých potravin. O tom svědčí stále rostoucí zájem lidí o lokální a čerstvé produkty společně s rozvojem forem přímého prodeje, jako je prodej ze dvora, farmářské trhy či systém bedýnek,“ říká ministr zemědělství Marian Jurečka a dodává:. „Stále více lidí totiž chce znát příběh potravin, které běžně jedí, a toto je dobrá příležitost se s takovým příběhem seznámit. Vidět, kdo potravinu vyrábí, z jakých surovin, a pokud jde o živočišné produkty, v jakých podmínkách zvířata na farmách žijí. A z toho si pak každý může udělat obrázek při rozhodování, jakým potravinám bude dávat přednost jako spotřebitel.“

Pro veřejnost se během léta otevřou ještě dvě farmy v různých krajích České republiky a Národní zemědělské muzeum v Praze a všude připraví pro návštěvníky nejen zábavný program, ale také mnoho zajímavých informací o životě na farmě a vzniku kvalitních regionálních potravin. Letošní třetí Farmářské slavnosti se budou konat 30. července na Karlovarsku na Biofarmě Belina.

Rodinná Biofarma Belina leží na okraji Slavkovského lesa ve vesnici Nežichov, která se nachází v malebném údolí pod Třebouňským vrchem nedaleko Blažejského rybníka. V roce 2003 si majitelé pořídili první stádo oveček, většinou se jedná o křížence plemen Zwartbles, Suffolk a Východofríské ovce. Stádo masných krav, které farma chová, čítá přibližně dvacet matek plemene Galloway a pro zpracování mléka ve vlastní mlékárně se využívá mléko pěti dojnic plemene Český strakatý skot a dvě holštýnské dojnice. Ale na farmě žije i spousta dalších domácích zvířat.

Vysokou kvalitu svých produktů mohou majitelé zákazníkům nabídnout díky vlastní faremní mlékárně. Z vlastní produkce biofarmy se zde zpracovává přibližně 100 l mléka denně, a to do podoby čerstvých a smetanových sýrů, tvarohu, sladkých tvarohových krémů, pomazánek a žervé a pochopitelně mléka. Od roku 2009 mohou návštěvníci nakupovat v místním faremním obchůdku. Výrobky z Nežichovské mlékárny jsou ovšem kromě farmy k dostání také ve Farmářských obchodech v Plzni, ve farmářské prodejně v Karlových Varech, v obchodě U sedláků v Dalovicích a v Rokycanech.

Ministerstvo zemědělství chce Farmářskými slavnostmi podpořit zájem mladých rodin o tradice a venkov. Cílem je ukázat, že zemědělství je dnes odvětvím zajímavým pro podnikání, současní zemědělci žijí v atraktivním prostředí a používají špičkovou moderní techniku. Projekt má přiblížit, jak se žije na venkově, jak se vyrábí potraviny a jak vypadá dnešní moderní farmář, aby při volbě svého budoucího povolání děti zvažovaly i zemědělské profese a měly o jejich náplni co nejlepší představu.

Chce také veřejnosti přiblížit kvalitní potraviny a představit místní chovatele a pěstitele, u kterých si lidé mohou nakupovat potraviny takzvaně ze dvora. Tento způsob prodeje je návratem k osvědčeným tradicím a umožňuje pohodlný způsob nákupu poctivých potravin se zaručeným původem. Například čerstvé zeleniny, mléka a mléčných výrobků, masa, živých ryb a jiných produktů přímo u vybraných farmářů, případně v nejbližší maloobchodní prodejně nebo na farmářském trhu.

Vstup na akci je pro návštěvníky zdarma.

INFORMACE O AKCI

Kdy: sobota, 30. července 2016, od 10.00 do 16.00 hodin
Kde: Nežichov 8, Toužim, 364 01

Hlavní program:

10:00 Slavnostní zahájení akce a představení biofarmy

10:30 Písničky a tanečky pro děti s Vandou a Standou

11:30 Folk & Country kapela Bylo nás 7

12:00 Jak zdravě (nejen) jíst – program pro děti

13:30 Tsunami (námořníci z Velichova)

14:00 Máme rádi přírodu – program pro děti

15:00 Folk & Country kapela Bylo nás 7

Doprovodný program a aktivity:

  • Farmářský trh s možností nákupu kvalitních domácích produktů z místních farem
  • Prohlídka Biofarmy Belina
  • Kuchařská show s kvalitními potravinami
  • Ochutnávky regionálních potravin a potravin se značkou KLASA
  • Hravý program – hry, soutěže, kvízy, dětské pekařství, hod lasem, slalom s trakařem, skákání v pytli, simulátor dojení krávy a jízdy na býkovi a mnoho dalšího
  • Malování na obličej
  • Hrací koutek pro děti

Další Farmářské slavnosti se konají:

20. 8. – Biodynamický statek Bemagro (Jihočeský kraj)

24. 9. – Národní zemědělské muzeum Praha

Fotografie zaslal Roman Hrůza, děkujeme.

Třetí Farmářská slavnost bude na KarlovarskuTřetí Farmářská slavnost bude na KarlovarskuTřetí Farmářská slavnost bude na KarlovarskuTřetí Farmářská slavnost bude na KarlovarskuTřetí Farmářská slavnost bude na KarlovarskuTřetí Farmářská slavnost bude na KarlovarskuTřetí Farmářská slavnost bude na Karlovarsku

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka