Trend: místo cvičení elektrošoky!

Ovládne česká fitka ve světě tolik populární metoda EMS?

Více než cvičení tahle fitness metoda připomíná záběry z filmu Matrix. Cvičíte ve speciálním oblečení a vaším tělem projíždějí nenápadné elektrovlny, které bičují vaše svaly k maximálnímu výkonu. Cvičení pomocí elektrostimulace svalů EMS je v zahraničí léta velkým hitem. Nyní mu přicházejí na chuť i Češi a nabízí ho čím dál více fitness center.

Za přibližně dva roky fungování EMS u nás najdete přes 50 míst, kde jej můžete provozovat. „Jsme tedy opravdu na začátku. Například v Německu je přes 3000 mikrostudií s EMS. Ale to je logické, protože tato technologie byla vyvinuta právě tam,“ přibližuje Tomáš Krmíček z fitness studia Body Express, které se zaměřuje na metodu EMS. V Česku najdete EMS většinou v samostatných studiích, někde i v rámci fitness centra a rozšiřují se i franšízové modely, které garantují určité standardy tréninkových metod.

„Jako správný „nejchytřejší fitnessák“ s roky zkušeností v tělocvičně, jsem samozřejmě k EMS přistupovala s velkou nedůvěrou, jako k dalšímu bláznivému fitness trendu, který jak přišel, tak odejde,” říká Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness Fisaf.cz a prezidentka České komory fitness. Řadu let patřila mezi špičkové české instruktorky aerobiku, nyní už předcvičování pověsila na hřebík a sama „jen“ běhá a cvičí jógu. Osobní zkušenost z první lekce EMS byla ale podle ní tak neuvěřitelná, že se rozhodla dát EMS šanci. „Po opravdu mnoha a mnoha letech jsem se překlopila z pozice fitness profesionála do pokorného klienta, který se plně poddal péči špičkového trenéra.“

Lékařská metoda ve fitkách

Podstatou metody EMS, tedy tzv. Elektro Myo Stimulace svalů, je to, že do svalu je vyslán elektrický impulz, který ho donutí se stáhnout. Pracuje na stejném principu jako elektroléčba, tedy stimuluje svalová vlákna, donutí je „cvičit“. Na rozdíl od elektroléčby však EMS působí komplexně na celé tělo najednou. „De facto všechny svaly zpevníme naráz a dojde tak k automatickému odstranění svalové nerovnováhy, která je například příčinou bolestí zad. A navíc, čím víc svalů máme aktivních, tím víc pálíme energie – pořád. Když sedíme v práci, když spíme… Více než tři čtvrtiny klidové spotřeby těla tvoří právě spotřeba svalů. Když má někdo svaly zakrnělé, spaluje za den málo energie, a když moc jí, tloustne. A proti tomu EMS velmi účinně bojuje,” přibližuje Tomáš Krmíček.

Cvičení jako z Matrixu

Podle odborníků za 20 minut tréninku EMS jednou týdně zpevníte 95 % svalů těla – a to efektivněji než v posilovně. EMS zaručuje rychle viditelné výsledky bez přetěžování, namáhání kloubů a šlach. Rychle se jím zvýší množství svalové hmoty a naprosto vyrovnaně se posilují všechny svalové skupiny. Tělo dostane zabrat jako při maratonském běhu a bazální metabolismus se zrychlí. Tato metoda je vhodná pro všechny, kteří hledají řešení, jak za krátký čas docílit efektivních výsledků.

A jak to probíhá v praxi? Do fitness centra, které EMS provozuje, můžete přijít zcela nalehko, netřeba žádného sportovního oblečení (ve studiu vyfasujete tričko a legíny ze speciálního materiálu). Dostanete také speciální vestu a pásy s elektrodami umístěnými kolem jednotlivých svalových skupin. Během dvaceti minut cvičení dostáváte malé impulzy, jejichž intenzitu koriguje trenérka, která vám dává instrukce, jak správně cvičit.

Nepodceňte přípravu na cvičení!

Není to ovšem tak, jak si mnozí myslí, že „něco“ cvičí za ně. I na tento trénink je nutno přijít dobře připravený. „Hned při první příležitosti mne podkoplo vlastní tělo, když jsem na trénink šla čtyři hodiny po snídani, takže moje zásoba glykogenu ve svalech na plných dvacet minut prostě nestačila a já zažila ledový pot, motající se hlavu a jasný konec tréninku po dvanácti minutách,“ varuje Jana Havrdová. Na další trénink šla řádně najedená, napitá a s velkou pokorou k tréninkovým dávkám. V průběhu dalších tří tréninků už cvičení zvládla dobře. „Dokonce jsem se i natolik adaptovala, že jsem byla schopná v dalších dnech normálního pohybu bez pocitu namožení celého těla. Kromě opravdu zpevněného těla je dalším velkým bonusem tohoto druhu cvičení i to, že při dalších aktivitách, jako je běh, jízda na kole…, máte mnohem více síly. Svaly prostě fungují tak, jak opravdu mají, a jsou schopné nadstandardních výkonů,” upozorňuje Jana Havrdová.

Jaký je ideální tréninkový plán?

Pokud využíváte EMS s nejefektivnějším programem (tzv. Aktivace svalstva), pak je četnost návštěv jen 1x týdně. Po aktivačním tréninku dojde k regeneraci svalů až za šest dní, kdy je tělo opět připraveno na další takovou intenzitu. Druhou variantou je tzv. program Relaxace těla, který nepůsobí tolik do hloubky svalových vláken a jeho efekt je více zaměřen na uvolnění ztuhlých partií těla (šíje, bedra). „Takový způsob EMS se hodí tehdy, kdy máme za sebou velmi náročnou jinou činnost a potřebujeme tělo srovnat. Je to pak účinná masáž celého těla a lze ho zařadit i vícekrát týdně,” doporučuje Tomáš Krmíček s tím, že obě metody se dají v tréninkovém plánu kombinovat. Trenér by měl při plánu tréninku brát ohled na to, v jaké jste kondici. „Pro ty, kteří se jinak vůbec nehýbou, necvičí, nesportují, má největší smysl Aktivace svalstva jednou týdně. Kdo je sportovně docela aktivní, ten by měl cca jednou za měsíc až dva zařadit Relax a jinak používat Aktivaci svalů jednou týdně. Třetí skupinou jsou ti, které tělo už výrazně limituje (například při vyhřezlých plotýnkách). Než tělo svalově srovnáme do provozuschopného stavu, využíváme výhradně program Relax.“

Fotografie (foto Miha Bodytec) zaslala Zuzana Rybářová, AMAZE.cz – děkujeme.

Trend: místo cvičení elektrošoky!Trend: místo cvičení elektrošoky!Trend: místo cvičení elektrošoky!

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka