Tradiční zahájení lázeňské sezóny v Mariánských Lázních

se uskuteční 13. - 15. května 2016

Každoročně se druhý květnový víkend v Mariánských Lázních koná tradiční „Slavnostní zahájení lázeňské sezóny“ za účasti řady osobností kulturního a politického dění, slavnostního svěcení a otevírání minerálních pramenů, průvodu v historických kostýmech, řemeslného jarmarku, promenádních a kolonádních koncertů klasické, folklórní i moderní hudby.

V letošním roce bude slavnostně zahájena již 208. lázeňská sezóna. Součástí zahájení je také svěcení pramenů, které vychází z prastarého zvyku našich předků, kteří na jaře vždy pečlivě čistili i malé studánky, natož pak vzácné a léčivé minerální prameny. Zahájení lázeňské sezóny má v Mariánských Lázních dlouholetou tradici a celé město o tomto víkendu žije kulturou. Víkendové oslavy zahrnují svěcení léčivých pramenů, slavnostní průvod, koncert Západočeského symfonického orchestru, mši a bohatý doprovodný program, jehož součástí je např. Švihácká cyklojízda, charitativní golfový a tenisový turnaj, letové ukázky dravců, atd.

Program Zahájení Lázeňské sezóny 2016

13. 5. pátek
Mariánskolázeňská kolonáda a blízké okolí
od 14.00 Kulturně společenský program 
od 14.00 Řemeslný jarmark 
od 14.00 Prezentace pivovaru Chodovar
od 14.00 Informační servis

Společenský dům Casino
od 19.30 Koncert Západočeského symfonického orchestru Mariánské Lázně

14. 5. sobota
Mariánskolázeňská kolonáda a blízké okolí
09.00 – 21.00 Hlavní kulturně - společenský program 
12.00 – 19.00 Doprovodný program
09.00 – 21.00 Kulturně společenský program 
09.00 – 21.00 Řemeslný jarmark 
09.00 – 21.00 Prezentace partnerských měst
09.00 – 21.00 Informační servis
09.00 – 21.00 Prezentace pivovar Chodovar
09.00 – 18.00 Prezentace firmy OPAVIA LU – závod Kolonáda
09.00 – 17.00 Prezentace aut ŠKODA Fabia

Kostel Nanebevzetí Panny Marie 
10.00 - 11.00 SLAVNOSTNÍ MŠE
Mši celebruje J. M. P. Filip Zdeněk Lobkowicz, O. Praem, opat tepelský.

Kolonáda - po mši
ZAHÁJENÍ LÁZEŇSKÉ SEZÓNY, slavnostní ceremoniál
ŽEHNÁNÍ PRAMENŮM 
SLAVNOSTNÍ SKLADBA ZPÍVAJÍCÍ FONTÁNY

15. 5. neděle
9.00 - 19.00 KOLONÁDA PLNÁ HUDBY, ZPĚVU A TANCE
Program v režii učitelů a hlavně žáků ZUŠ Fryderyka Chopina Mariánské Lázně
9.00 – 21.00 Řemeslný jarmark 
9.00 – 21.00 Prezentace pivovar Chodovar

 

O Mariánských Lázních

Mariánské Lázně, to jsou nádherné lázeňské parky, romantické kolonády a půvabné pavilony, příjemné kavárny a útulné hotely. Mariánské Lázně leží uprostřed překrásné a neporušené přírody chráněné krajinné oblasti Slavkovský les. Díky svému čistému prostředí mají statut tzv. klimatických lázní, tedy už jen pobyt na zdejším vzduchu je zdraví prospěšný. Město obdařené léčivými minerálními prameny a jedinečnou atmosférou, kterou si každý rok přijíždějí vychutnat tisíce návštěvníků. Místo, ve kterém se potkává historie s moderními způsoby, jak příjemně strávit dovolenou – lázeňským odpočinkem, ale také aktivně sportem, vycházkami nebo kulturním programem.

Dominantou města je vedle lázeňských parků kolonáda se vznosnou litinovou konstrukcí a dřevěným kazetovým stropem. Nepřehlédnutelnou součástí lázeňské promenády je slavná Zpívající fontána, která každou lichou hodinu hraje jednu z mnoha slavných skladeb ze svého repertoáru. Ve večerních hodinách zážitek umocňuje efektní barevné nasvícení.

Překrásnou přírodu Slavkovského lesa a okolí Mariánských Lázní lze nejlépe poznat při turistice, Nordic Walkingu nebo cyklistických vyjížďkách. Golfisté si mohou vychutnat hru na nejstarším hřišti v Evropě – osmnáctijamkovém hřišti Royal Golf Clubu Mariánské Lázně, oceněném titulem britské královny Alžběty II. V zimní sezóně je město rájem pro lyžaře. V okolí města je upraveno přibližně - 60 km běžeckých stop a sjezdové tratě v areálu „Skiareál Mariánky“ dosahují délky 1600 metrů a nabízí terény několika stupňů obtížnosti.

Ve městě a jeho okolí vyvěrá na sto minerálních pramenů s obsahem oxidu uhličitého a minerálních solí. Jedná se o studené železnaté kyselky. K pitným kúrám se využívá zejména 6 hlavních pramenů: Křížový, Rudolfův, Karolinin, Lesní, Ambrožův a Ferdinandův. Díky své chemické rozmanitosti jsou vhodné k léčbě velkého spektra nemocí a nabízejí velice pestrou indikaci - léčbu onemocnění ledvin a močových cest, přes potíže dýchací, pohybového aparátu, zažívacího traktu, poruch metabolismu, gynekologická onemocnění včetně léčby neplodnosti, onkologická onemocnění, po léčbu kožních či nervových onemocnění. Základní léčebné postupy se skládají z pitné léčby a minerálních koupelí, suchých plynových koupelí a injekcí. Dále se využívají tzv. peloidy, neboli bahna a rašeliny podávané po ohřátí ve formě zábalů a obkladů.

Fotografie zaslal Ondřej Hampl, Managing Partner ACCEDO Czech Republic a Slovakia Communications s.r.o. - děkujeme.

Tradiční zahájení lázeňské sezóny v Mariánských Lázních Tradiční zahájení lázeňské sezóny v Mariánských Lázních Tradiční zahájení lázeňské sezóny v Mariánských Lázních Tradiční zahájení lázeňské sezóny v Mariánských Lázních Tradiční zahájení lázeňské sezóny v Mariánských Lázních Tradiční zahájení lázeňské sezóny v Mariánských Lázních Tradiční zahájení lázeňské sezóny v Mariánských Lázních

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka