Tradiční pokrmy s netradičním ovocem

Kaki Persimon Bouquet, zachutnají každému

Kaki Persimon Bouquet je skutečný poklad pro vaši kuchyni. Zpravidla se konzumuje v syrovém stavu, lze jej však i zmrazit, konzervovat nebo sušit. Občas se používá v orientální kuchyni nebo nakrájený na plátky do salátů, v podobě džemu nebo jako náplň do koláčů. Také se hodí jako příloha k vepřovému, jehněčímu nebo kuřecímu masu. Vyzkoušejte uvedené zajímavé recepty.

Kaki špíz s tofu

1 kaki Persimon Bouquet, 125 g tofu, 50 g červené papriky, 1 lžíce sezamového oleje, 2 lžičky sezamových semínek, sůl, 20 ml sójové omáčky.

Příprava:

Na špejli napichujeme střídavě kousky kaki, tofu a papriky. Špízy namočíme v sezamovém oleji a dáme péct, průběžně otáčíme. Hotové špízy osolíme a posypeme sezamem. Podáváme se sójovou omáčkou.

 

 

Kaki štrúdl

50 g másla, 4 lžíce strouhanky, 500g balení listového těsta, 4 větší kaki Persimon Bouquet, 1 sáček skořicového cukru, hrst rozinek a nasekaných vlašských ořechů, 1 vejce na potření

Na ozdobu:

250 ml smetany ke šlehání, moučkový cukr na posypání

Příprava:

Na pánvi do rozpuštěného másla nasypeme strouhanku a za stálého míchání jí asi tři minuty smažíme dozlatova. Odstavíme z plotýnky. Zapneme troubu na 180 °C. Teprve potom vytáhneme těsto z lednice – bude se nám s ním lépe pracovat. Těsto rozdělíme na dvě části a na pomoučněném válu každou část rozválíme do obdélníkového tvaru. Na těsto rozprostřeme osmahnutou strouhanku. Ovoce kaki oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na kostičky do větší misky. Pak k němu přisypeme skořicový cukr a případně rozinky nebo ořechy. Ochutnáme a podle potřeby přidáme cukr. Poté směs rozdělíme na připravená rozválená těsta se strouhankou tak, aby kaki nesahalo úplně do krajů – na každé straně by měly zbýt aspoň dva centimetry volného těsta. Těsto i s náplní opatrně zavineme; okraje stiskneme k sobě a ohneme dolů. Závin přesuneme na plech tak, aby spoj zůstal vespod. Stejně zpracujeme i druhou polovinu těsta. Do hrnečku rozklepneme vejce a mašlovačkou dobře promícháme. Pak jím potřeme oba záviny a dáme je zhruba na čtvrt hodiny do trouby. Na vychladlý štrúdl můžeme ještě ušlehat šlehačku a posypat troškou moučkového cukru.

 

Koktejl z Kaki Persimon Bouquet

3 cl bílého rumu, 3 cl tmavého rumu, 5 cl rozmačkaného kaki Persimon Bouquet, 5 cl ananasové šťávy, 1 cl citronové šťávy, 1 cl grenadiny

Příprava:

Oloupané kaki rozmačkáme a použijeme ho místo vymačkaných pomerančů. Do šejkru, ve kterém máme rozdrcený led, nalijeme směs z rozmačkaného kaki, přidáme bílý a tmavý rum, ananasovou a citronovou šťávu a grenadinu. Důkladně protřepeme a hotový koktejl nalijeme do sklenice. Můžeme ozdobit půlměsíčkem kaki.

 

Muffiny s kaki

2 vejce, 100 g cukru, 80 g tuku (máslo, margarín), špetka soli, 150 g polohrubé mouky, 50 g ovesných vloček, 1 lžíce prášku do pečiva, 120 g ovocného jogurtu, 2 kaki Persimon Bouquet (cca 250 g)

Příprava:

Tuk ušleháme s cukrem a solí, přidáme vajíčka. Mouku smícháme s ovesnými vločkami a práškem do pečiva a střídavě s jogurtem dáváme do ušlehaného těsta, nakonec vmícháme ovoce kaki Persimon Bouquet pokrájené na kostičky. Pečeme cca 20 minut do růžova na muffinovém plechu nebo v papírových košíčcích na muffiny (plníme pouze do poloviny, při pečení vyskočí).

 

Salát s kaki a kozím sýrem

1ks kaki Persimon Bouquet, lollo rosso, lollo biondo, polníček, tymián, kozí sýr, ořechy, sůl, olivový olej

Příprava:

Čerstvé saláty lehce omyjeme a natrháme. Kaki osmahneme na olivovém oleji s tymiánem, poté společně s kozím sýrem a ořechy přidáme k salátu. Dochutíme olivovým olejem a solí.

 

Fotografie zaslala Dagmar Kutilová, PR agentura cammino – děkujeme.

Tradiční pokrmy s netradičním ovocemšpízyštrůdlkoktejlmuffinysalát s kozím sýremkuskus s kaki

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka