Toulky po Chrudimsku - Hlinecku

Naše redakce se vydala na toulky po Chrudimsku a Hlinecku a byli jsme opravdu mile překvapeni co vše tento kraj v samém srdci ČR nabízí. Samozřejmě jsme po mnoha kilometrech, návštěvě památek a nebo ochutnávce tradičních výrobků nemohli vynechat ani wellness aktivity a koupání. Tak tedy pojďte s námi na zajímavou cestu krajem, kde si každý najde to své. Nebudete litovat, pokud přijedete na víkend, pár dní nebo i celou dovolenou.

Chrudimsko-Hlinecko naleznete ve východních Čechách. Hranice turistické oblasti začíná jen pár kilometrů na jih od krajského města Pardubice. Mírně zvlněná krajina Železných hor a Žďárských vrchů je bohatá nejen na přírodní památky a rezervace, ale také na zážitky. Chrudimsko-Hlinecko tvoří města ChrudimHlinskoSlatiňanyNasavrkyHeřmanův MěstecSečTřemošniceLužeSkutečChrast.

Muzeum barokních soch Chrudim s poutavým filmem Kamenný příběh
Jako první jsme navštívili nové chrudimské muzeum, otevřené přesně před rokem, v září 2011. Muzeum barokních soch ve velkoryse zrekonstruovaném kostele sv. Josefa nás zastavilo a přivedlo k přemýšlení. Krásná atmosféra, kamenné sochy a dřevěné plastiky nás posunuly do časů věhlasného východočeského sochařství 17. a 18. století. Velmi jsme ocenili v sálku promítaný film Kamenný příběh, který byl natočen speciálně pro toto muzeum a vypráví příběh chrudimského obrazu, stavby morového sloupu a poutavým způsobem vykresluje historii i lidské osudy. Návštěvu lze doporučit všem věkovým kategoriím i rodinám se staršími dětmi.

Další muzea v Chrudimi a okolí:
Regionální muzeum v Chrudimi se stálými výstavami Mozaika z dějin regionu, Umělecký plakát a Umělecké řemeslo.
Muzeum loutkářských kultur
Expozice Po stopách Keltů - Zámek Nasavrky 
Hipologické muzeum Slatiňany

Zámek Slatiňany
Další naší zastávkou byl Zámek Slatiňany, kde nyní návštěvníci naleznou vedle tradiční expozice Hipologického muzea i klasický prohlídkovýokruh zámku. Velmi poutavá prohlídka honosných místností i zázemí zámku jako je kuchyně nebo kotelna je zajímavá pro všechny návštěvníky. Prohlídku můžete kombinovat s prohlídkou hřebčína, nebo využít novinku v podobě prohlídky pro rodiny z cyklu Otevřte 13. komnatu. V doprovodu postavy žokejky Laty Brandisové vyluštíte tajenku a získáte jeden ze sedmi klíčů od 13. komnat.
http://www.zamek-slatinany.cz

Pro dopravu na tzv. Švýcárnu jsme pak zvolili kočár tažený koňmi.  Švýcárna Slatiňany je interaktivní muzeum starokladrubského koně, otevřenéna konci letošního června. Návštěvu doporučujeme všem milovníkům koní a zejména dětem.
http://www.slatinany-svycarna.eu/

Další památky v okolí - zříceniny hradů: Lichnice, Košumberk, Žumberk

Rozhledna Bára II je součástí Rekreačních lesů Podhůra, oblastí mezi obcemi Chrudim, Slatiňany a Rabštejnská Lhota s rozsáhlou koncentrací turistických atraktivit (lanový park, venkovní tělocvična, Švýcárna, Kočičí hrádek, Kochánovické rybníky, naučné stezky atd.). Atypická a unikátní konstrukce tvaru trojbokého komolého jehlanu je dle autora rozhledny, architekta Martina Rajniše, ojedinělá nejen v Evropě, ale pravděpodobně i na celém světě. Lehká a vzdušná konstrukce rozhledny je vyrobena z modřínového a dubového dřeva, které pochází z chrudimských městských lesů. Rozhledna je přístupná zdarma. Informace zde.

Další rozhledny v okolí: Barborka, Boika, Rozhledna na Zuberském kopci.

Naší redakci se líbí lidová architektura, máme rádi skanzeny a tak i v tomto článku nějaké doporučíme. Expozici Hlinsko - Betlém jsme navštívili již před časem a je ojedinělou zástavbou roubených a zděných domů z 18. a 19. století ve středu města, z nichž některé jsou původní, některé dovezené. Během prohlídky si návštěvník vytvoří představu o životě tkalce, výrobce hraček, dělníka se ševcovskou dílnou. Nám se líbil i stylový obchůdek s krajovými specialitami.
Informace na http://www.vesely-kopec.eu/

Další prvky lidové architektury: Kočí - Kostel sv. Bartoloměje, skanzen Veselý Kopec.

V kraji najdete také židovské památky, hřbitovy a synagogy. Heřmanoměstecký hřbitov patří mezi nejstarší a nejrozsáhlejší židovské hřbitovy v České republice.

Dalším pietním místem je obec Ležáky. Tu jsme také navštívili a prohlédli si expozici v muzeu.

Chrudimsko je centrem nejrůznějších kulturních, sportovních a společenských akcí. V době naší návštěvy zde probíhal automobilový závod MOGUL RALLYE ŽELEZNÉ HORY. Posádky se představily na třech okruzích. Pěkná krajina, skvělé zatáčky. Měli jsme možnost shlédnout prostor závodů i z výšky, z helikoptéry. Několik fotek vzniklo u ostré zatáčky a sobotní dopoledne jsme si opravdu užili. Kdo zvítězil není tedy vůbec důležité!

A co po náročném programu? Nebyli byste na portálu WellnessNoviny.cz, abychom vám nedali pár tipů na wellness aktivity a dobrou vodní zábavu.

Přímo v Chrudimi objevíte plavecký bazén, který má i letní část. Bazény jsou nerezové a toto provedení bazénů zde bylo použito jako na jednom z prvních míst v ČR. Krásné prostředí nabízí řadu ploch na slunění, také dětské atrakce, brouzdaliště i tobogán. V sousedství je městská sauna. Můžete se vydat i do blízkých Holic (i když je to již za hranicemi mikroregionu), kde je Saunový ráj, tedy saunový svět s několika saunami, venkovním prostorem, nápaditým ochlazováním. O Saunovém ráji jsme psali třeba zde.

Toulky po Chrudimsku - Hlinecku Toulky po Chrudimsku - Hlinecku Toulky po Chrudimsku - Hlinecku Toulky po Chrudimsku - Hlinecku Toulky po Chrudimsku - Hlinecku Toulky po Chrudimsku - Hlinecku Toulky po Chrudimsku - Hlinecku Toulky po Chrudimsku - Hlinecku

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka