Tělo je úžasná chemická fabrika...

... říká spolumajitelka studia Nine star ki a terapeutka, paní Iva Bahníková. Myslíte, že existuje restaurace, kde vám uvaří podle vaší nálady a kde se jídelníček mění podle počasí? Že to zní jako výmysly rozmazlených milionářů? Tam, kde se vaří podle pěti elementů, je tohle samozřejmostí. O skrytých i zjevných souvislostech mezi stravou, pohodou a zdravím jsme si povídaly nad zákuskem, ve kterém nebylo ani zrnko cukru. Přesto chutnal fantasticky.

Kde jste tenhle koncept objevila, jak jste se k němu dostala?
U mne tenhle zájem vznikal postupným vývojem a taky vlastní zkušeností.
Jistě i s dopomocí maminky, která se také zajímala o zdravou stravu. Již před třiceti lety objevila makrobiotiku a díky ní si dokázala pomoci od ledvinových kamenů a jiných problémů. Tehdy se ale u nás o makrobiotice příliš nevědělo a když už, byla stavěna naroveň vegetariánství. Já jsem v mládí vrcholově sportovala a postupně se začala se zajímat hlavně o tu filozofickou podstatu. Díky sportu jsem ale začala ztrácet cukr a postupně jsem se "dopracovala" až k totálnímu kolapsu, do nemocnice jsem nechtěla a tak jsem odjela na kurz zaměřený na zdravou stravu a prošla si všechno vlastní cestou. Jde o to, že s každým elementem souvisí nějaký orgán, chutě a technologie, druhy potravin, zelenin a jejich úprav a hlavně emocí. To mě přišlo neuvěřitelně zajímavé. Např. člověk, který má nějak oslabený element země, pod který můžeme zařadit žaludek, slezinu a slinivku, tak ten proziva nějakou nestabilitu nebo neharmonii ve vztazích. Takže člověk, kterému nějakým způsobem klesá, či stoupá cukr, se může cítit podrážděný, unaveny a tím si oslabuje slinivku, která ma též vliv na funkci ledvin a časem si můžeme vypěstovat diabetes.
Součástí Nine star ki studia je také poradna zdravé výživy, pořádáme kurzy, semináře, nabízíme masáže, harmonizaci vztahů a další služby. Zde jsme asi dva roky, i když zkušenosti mám už více než desetileté.

Máte přehled zda existují podobné restaurace ve světě?
Ve světě existují školící centra, která jsou pod hlavičkou Kushi institutu. Centrum je v Holandsku, kde jsem byla na školení. Ve světě je tato metoda známa jako makrobiotika. Dostala se ke mně zpráva, že makrobiotická restaurace je v Paříži, ale nikdo to nespojuje s pěti elementy. Vím také o provozovnách v Brně a Olomouci, ale oni se spíše odchýlili k vegetariánskému pojetí. My jsme to vzali kousek "dál" a rozhodli jsme se pracovat i s filosofií pěti elementů. Nechceme lidi "strašit makrobiotikou". Pokud vím, nikde jinde už nerozvíjejí filosofii pěti elementů, která je právě jejím základem. V tom se odlišujeme. Je totiž umění stravovat se podle pěti elementů, abychom nedošli k nějakému dogmatismu a neublížili si. Asi po dvou letech jsme se dozvěděli od makrobiotiků, že tady je první makrobiotická restaurace, kde vaří chutně. To bylo ohromné ocenění naší práce. Nejsme fanatici ani sektáři, nebereme makrobiotiku jako nějaké dogma, nemáme spasitelské cíle, je o to, abychom připustili, že když jíme, dodáváme tělu energii a potravina je nositelem energie. Je to normální přirozené stravování, akorát dokážeme zdůvodnit proč.

Můžete stručně připomenout hlavní makrobiotické zásady?
Makrobiotika má člověka přivést ke správné životosprávě a udržet ho co nejdéle v tělesné a duševní pohodě. Je to ucelený životní styl a dá se říci i filosofie. Její podstatou je vyrovnání energií jin a jang, které potom ovlivňují naši fyzickou i psychickou stánku. Působí v souladu s vesmírným řádem. Celostní stravovací systém, který bere ohled na právě probíhající roční období, nepoužívá masné výrobky, vejce, cukr, kuchyňskou sůl, mléčné výrobky a průmyslově zpracovávané potraviny s konzervanty a barvivy.

Mluvila jste o pěti elementech, které to jsou?
Pět elementů se vztahuje k jednotlivým lidským orgánům a jejich funkčnosti, ale i chuti, emocím a duševním postojům. Každý proces a každá bytost prochází stadiem pěti elementů, v takzvaném vyživovacím cyklu. Jsou to dřevo, oheň, země, kov a voda. Tento cyklus prolíná celým vesmírem. Smysl celého systému je v tom, že všechny jevy probíhají v těchto cyklech, a proto jsme schopni předvídat a rozpoznávat změny a taky jim rozumět.

Říkala jste, že stravu podle pěti elementů nabízíte i formou cateringu. Jak klienti obvykle reagují, když zjistí, že mají připravený makrobiotický raut?
Část cateringu jsme připravovali i pro zasedání Měnového fondu, které se před pár lety v Praze konalo. Tam byla část lidí, kteří makrobiotické pohoštění cíleně vyhledávali. Máme vyzkoušenou i spolupráci s modelkami. Zatím jsem se setkala v naprosté většině případů s překvapením a následnou spokojeností. Po ochutnání se potom většinou ptají na tu kterou recepturu a jsou udiveni, že tam opravdu není vajíčko, cukr nebo mléko. Například, základem našich sladkostí je přírodní agar, to je hmota, ze které se dají tvořit a modelovat fantastické věci. Myslím, že dost lidem jsme ukázali, že strava podle pěti elementů nemusí být nutně fádní a jednostranná, ale že jim po ní bude nejenom dobře, ale budou se cítit spokojeně. Zjistili, že nejsme žádná dogmatická komunita, ale lidé, se kterými se mohou normálně bavit a není třeba z nás mít strach. Tohle je podle mne ta správná cesta.

Jak potom vypadá taková akce, kde se účastníte? Pracujete i tam s principy Feng shui, apod?
Samozřejmě se snažíme o to propagovat filosofii pěti elementů. Taková akce je například spojena s výstavou obrazů a jidel 5elements. uspořádání je kreativní a snažíme se nenásilně poučit a rozvíjet lidskou představivost. Např. co všechno patří do elementu vody, to se naaranžuje na jeden talíř. Cuketa a čínské zelí vytvořily loďku s plachtou, mořské řasy a agar moře a místo kamenů na pobřeží byly fazole. U elementu ohně jsem zase vytvořila pyramidu z kukuřice.

Není v takto specializované restauraci problém s dostatkem zákazníků?
Prvotně nás začala navštěvovat klientela, kterou jsme měli vytvořenou za léta působení v poradně. Působila jsem jako výživová poradkyně ve studiu na poliklinice v Bělehradské. Samozřejmě, ta zpráva se mezi makrobiotiky rychle rozšířila. On totiž striktní makrobiotik může mít problém, kam jít do restaurace s kamarády. V podstatě máme pravidelnou klientelu, která se ale cyklicky obměňuje. Hodně lidí přichází na doporučení. Fungujeme i cateringovou formou, dovážíme do firem. Preventivně přicházejí sportovci, nebo ti kdo se sebou chtějí něco udělat, případně ten, kdo už cítí nějaký problém. Chodí k nám také lidé, kterým záleží na zdraví.

Jak tedy konkrétně strava u vás vypadá?
Všechno je to o procesu vnitřní spokojenosti. Když se najedí oči, člověk dostane na jídlo chuť. Prvně se musí najíst myšlenka, musím získat chuť. Náš jídelníček jsme take založili na bázi české kuchyně. Naučili jsme se dělat omáčky, kde není gram mouky nebo mililitr mléka. Zakladni potravinou je obilovina, Děláme také různé noky, knedlíky. Pro slazení používáme obilné slady. Jde ale o to, aby použité suroviny byly kvalitní. Zásadně neuhýbáme k podřadným potravinám. Používáme celozrnnou mouku. U nás například nenajdete běžnou mouku z obchoďáku. Ta totiž obsahuje daleko více škrobů nežli vlákniny. A škroby působí většinu závažných problémů v našem těle. O těchhle věcech ráda mluvím s lidmi na přednáškách. U nás na talíři dostanete jen kvalitni produkty. Je důležité, aby stravou proudila energie, která závisí na naladění kuchaře, kuchař je lékař. Po tomhle jídle se cítíte v kondici a energie vám vydrží na zbytek dne, po jídle se cítíte zasycení a vyrovnanější. Je to tím, že každý orgán dostane přesně to procento potravy, které je schopen zvládnout.

Jaké máte nároky na personál? 
U nás je důležitá zejména chuť a zájem. Je s to možná lepší, než jakékoliv kurzy. Samozřejmě, personál se musí neustále vzdělávat.

Máte informaci, že by o vzdělání v tomto směru stáli např. lázeňští nebo nemocniční kuchaři?
Vím, že existuje hotel ve Františkových Lázních, kde nabízejí makrobiotické menu. (pozn.red. hotel FRANCIS, www.hotelfrancis.cz). Vím také o léčení pomocí stravy u těžce nemocných na Bulovce, ale nemám o tom přesnější informace. Takže i po dvaceti letech jsme stále průkopníci.

Máte pocit, že musíte vysvětlit  lidem, co si mají dát, že musíte hodně doporučovat? 
V tomto směru nám zákazníci hodně věří. Vědí, že když máme pro ten který den jedno meníčko, že je to to nejlepší, co mohou dostat. Známe své zákazníky, někomu něco přidáme, někomu přikyselíme, někomu přisladíme. Ani o tom mezi sebou nevědí. Učím své kolegyně, aby měly perfektní kontakt se zákazníky, dokázaly jim poradit v čem potraviny pomáhají. Trpělivost, tolerance a práce s lidmi, to je to nejlepší. Učím je - odprezentuj své jídlo. To že jde šéfkuchař až za hostem, tak to se děje jen v těch nejlepších restauracích. A my jsme přece devítihvězdičkoví. 

Děkuji za rozhovor a příště si přijdu pro nějaký ten recept.

Ptala se Petra Dolanská

Tělo je úžasná chemická fabrika...Tělo je úžasná chemická fabrika...Tělo je úžasná chemická fabrika...Tělo je úžasná chemická fabrika...Tělo je úžasná chemická fabrika...

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka