Taneční festival KoresponDance rozhýbe Prahu i Brno

Již dnes 27. listopadu vypukne v pražském Divadle Archa mezinárodní festival současného tance KoresponDance. Milovníkům tance a pohybu přináší festival na šest exkluzivních večerů s předními zahraničními i tuzemskými tanečníky a choreografy, kteří představí svá díla inspirovaná barokním či Postmoderním tancem. Letošním leitmotivem festivalu je totiž vliv historických kořenů na současnou taneční tvorbu.

Mimo jiné vystoupí Béatrice Massin z Francie, Martha Moore z USA a z domácí scény Andrea Miltnerová či Barbora Látalová. Festival v Praze probíhá na scénách Divadla Archa a Alfred ve dvoře a 4. prosince vyvrcholí v brněnské Wannieck Gallery.

 

Festival KoresponDance vedle tanečních zážitků nabízí i odborné přednášky a konference. Hned v úterý 27. listopadu se v Divadle Archa koná konference na téma „společenské zodpovědnosti za kulturu a význam kultury pro společnost“, které se zúčastní zástupci privátního i veřejného sektoru a kulturní sféry. Letošní ročník obohatí i interaktivní přednáška na téma Postmoderního tance a projekce unikátního filmu o americké průkopnici současného tance Anně Halprin.

 

„Baroko představuje z kulturního hlediska nesmírně bohaté období českých zemí a my jsme tento umělecký a intelektuální rozkvět chtěli použít k porozumění současnosti. V období postmoderny si zase umělci pokládali stěžejní otázky týkající se současného umění jako takového – co je to vůbec představení, kde je hranice mezi uměním a každodenní činností? A tyto otázky jsou stále aktuální ,“ vysvětluje ředitelka festivalu Marie Kinsky.

 

Originální spojení současného tance a výtvarného umění nabídne na festivalu americká choreografka, tanečnice a pedagožka Martha Moore. 29. listopadu uvede v divadle Alfred ve dvoře svůj legendární site-specific projekt john & jane, který před lety vytvořila společně s francouzským výtvarníkem Félixem Perrotinem a s velkým úspěchem jej uváděla v pařížských bytech a následně na řadě prestižních festivalů. Martha Moore povede v Praze v rámci festivalu nejen dvoudenní dílnu, ale také interaktivní přednášku (27. listopadu v Divadle Archa) na téma vzniku a přínosu Postmoderního tance.

 

Nepřehlédnutelnou událostí festivalu je večer věnovaný dílu francouzského choreografa Albana Richarda, který ve své tvorbě velmi odvážně propojuje barokní inspiraci i prvky postmoderního tance, jeho představení originálně “žonglují“ s emocemi a vynikají vytříbenou kompozicí tance, světla a hudby. V divadle Archa uvede 2. prosince svůj triptych – tři etudy o odloučení: Lointain – Luisance – Lacis.

 

V divadle Alfred ve dvoře se 30. listopadu a 1. prosince představí také dvě úspěšné české choreografky a tanečnice. Andrea Miltnerová se svými fascinujícími a minimalistickými sóly Fractured, La Folia a Tanec magnetické balerínky. Novou verzi svého přestavení Margaretha vypravuje uvede choreografka a tanečnice Bára Látalová, která s tímto představením získala nominaci na cenu Tanečnice roku 2011.

 

Festival vyvrcholí 4. prosince v brněnské galerii Wannieck. Na jeden večer se moderní výstavní prostory promění v taneční sál a stanou se dějištěm unikátního setkání historie a současnosti. V rámci večera s názvem Baroko dnes představí francouzská choreografka a jedna z nejvýznamnějších světových osobností barokního tance Béatrice Massin svůj nový duet s lyrickým názvem A měsíc ještě sní…, v druhé části večera pak uvede úspěšné představení Barokní tělo odhaleno choreografka Andrea Miltnerová, která svým současným přístupem dává baroknímu tanci v České republice zcela novou tvář.

 

Mezinárodní festival současného tance KoresponDance se koná v České republice již počtvrté. Dramaturgickou linkou každého ročníku je zvolená tématická otázka, na kterou svým způsobem odpovídají všechna vybraná představení. Na festival jsou každoročně zváni nejen zahraniční umělci (USA, Francie, Německo aj.), ale i výrazné osobnosti české taneční scény. Již podruhé se festival koná také v Brně, v loňském roce se uskutečnily 2 festivalové večery v divadle Reduta, letos festival zamíří do Wannieck Gallery. Součástí festivalu jsou také pravidelné diskuse umělců s diváky po představení, která umožňují nejen lepší porozumění shlédnutých představení, ale také bližšímu seznámení diváků s procesem tvorby současného tance.

 

Termín a místa konání festivalu KoresponDance 2012:

27. 11. – 4.12. 2012: PRAHA (divadlo Alfred ve dvoře, Divadlo Archa) a BRNO (Wannieck Gallery)

 

Festival KoresponDance 2012 pořádá SE.S.TA – Centrum choreografického rozvoje ve spolupráci s MOTUS o.s. – provozovatelem Divadlem Alfred ve dvoře, NIPOS-ARTAMA, Divadlem Archa, Wannieck Gallery, TIC Brno, Cie Les Pénéloppes (FR), EMD Consultants a za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury ČR, Hl. města Prahy, statutárního města Brna, Francouzsko-české obchodní komory, Institut Francais, Francouzského velvyslanectví v Praze a Nadace Život umělce.

 

 

PROGRAM FESTIVALU KoresponDance 2012:

 

27. 11. divadlo Archa / PRAHA
18.00 - Konference na téma „Kultura a společenská odpovědnost, společnost a odpovědnost kultury“
20.30 - Interaktivní přednáška na téma „Postmodern Dance dnes“ Marthy Moore (USA)

29.11. divadlo Alfred ve dvoře / PRAHA
20.00 - Postmodern Dance dnes
john and jane installation / Martha Moore (USA)
performance ve formě „eventu“ i pro (ne)tanečníky

30. 11. divadlo Alfred ve dvoře / PRAHA20.00 - Trilogie pohybu - Andrea Miltnerová (GB/CZ)
Může mít současný tanec kořeny v baroku?
Fractured
La Folia
Tanec magnetické balerínky

1. 12. divadlo Alfred ve dvoře / PRAHA
20.00 - Může mít současný tanec kořeny v Postmodern Dance?
Margareta vypravuje (nová verze) / Bára Látalová (CZ)
film Breath Made Visible

2. 12. divadlo Archa / PRAHA
20.00 - Tři etudy o odloučení / Alban Richard & Ensemble l´Abrupt (FR)Lointain
Luisance
Lacis

4. 12. Wannieck Gallery / BRNO
20.00 - Baroko dnes
Barokni tělo odhaleno / Andrea Miltnerová (GB/CZ)
La Folia / Andrea Miltnerová (GB/CZ)
A měsíc ještě sní… / Béatrice Massin (FR)

 

Fotografie poskytla E.Papánková, PR a produkce SE.S.TA, děkujeme

Taneční festival KoresponDance rozhýbe Prahu i Brno Tanec magnetické balerínky, Foto: Jan KomárekA měsíc ještě sní..., foto Luc BarrovecchioTaneční festival KoresponDance rozhýbe Prahu i Brno

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka