Tanec je pro mě obrovská relaxace...

...říká tanečnice a choreografka Linda Fernandez Saez. Linda se narodila v roce 1981 v Pardubicích, její otec je Afrokubánec a její matka Češka. V současné době působí zároveň v BATOCU Company a v JAD Dance Company, přičemž stíhá ještě mnoho dalších zajímavých tanečních projektů. Linda se stala tváří celoevropské kampaně NikeWomen, což se zatím žádné české sportovkyni nepovedlo.

Na mou úvodní otázku asi odpovídáš často: Jak jsi se k tanci dostala? Tančíš od malička?

Častá otázka.. pravda.. ale ráda na ní odpovídám :). Maminka mi vždycky říkala, že jsem jí tančila už v bříšku :)... takže tančím od té doby, co jsem začala chodit :). Ale abych to upřesnila, tak plně jsem se začala tanci věnovat od 7 let a to tak, že jsem začala chodit do malého tanečního souboru v mém rodném městečku, kde jsem získala první zkušenosti s vystupováním před publikem a dostala první informace o tom, jak by se měla tanečnice na jevišti chovat :).

Předpokládám, že jsi nezačínala hned u street dance. Jakými druhy tance jsi prošla?

Začala jsem lidovými tanci v malém městě Chvaletice, kde jsem tehdy bydlela a asi v 10 letech mě maminka přihlásila do taneční školy v Pardubicích na výuku moderního tance Marty Graham (tady musím podotknout, že to bylo pro mě v těchto letech poprvé, kdy jsem začala tančit v opravdovém divadle. Vždycky se o tom zmíním, protože nemůžu zapomenout na ten prvotní pocit, když jsem stoupla tou malou bosou nožkou na opravdové divadelní jeviště :). Tam jsem byla asi dva roky a poté jsem přešla na základní uměleckou školu do Přelouče, kde jsem se věnovala opět lidovému tanci, baletu a moderně... No a ve 14 letech jsem šla na taneční konzervatoř do Prahy. Tu jsem skončila a po nějakém čase jsem nastoupila do BATOCU Company pod vedením Moniky Rebcové, kde se stále věnuju mému tak oblíbenému AFRICKÉMU TANCI :)). Před už asi 6 lety jsem potkala Yemiho a v jeho JAD Dance Company studuju mimo Moderny a Jazzu právě STREET DANCE. Takže se vlastně pořád všem těmto tanečním technikám věnuji.

Stala jsi se hlavní trenérkou Nu Soul pro ČR. Můžeš našim čtenářům přiblížit, o co v tomto projektu jde?

Nu Soul mám fakt MOC ráda!! Pamatuji si, když jsem jela úplně nervózní na školení do Amsterdamu :). A pak když jsme vešli do studia, tak mé zážitky předčily všechna má očekávání :). Byla to fakt Jízda!! Sešla se tam hromada mladých lidí, kteří opravdu milovali tanec a tak nás oba dva dny doprovázela skvělá atmosféra a obrovské nadšení. Na Nu Soul mě taky baví to, že je ta taneční choreografie stavěná tak, aby si jí mohl zatančit opravdu každý, ať už to je profesionální tanečník, nebo ne a užil si tak pohyby inspirované převážně street dance a také  fitness. Hudba je Hip Hop, Funky a RnB. Na lekci se jí každý naučí lépe vnímat a užívat si jí spolu s pohyby, které jsou přímo do ní stavěné.

Kolik času Ti zhruba zabere trénink? Tancuješ každý den?

Záleží na tom, jestli zrovna připravuji nějaký projekt, nebo vystoupení. V takovém případě jsem na sále od rána do večera. Jinak normální trénink zabere tak dvě až tři hodinky denně.

Kolikrát týdně asi vystupuješ?

Nejsem nikde v pravidelném angažmá, takže to vystupování je opravdu různé. Některý týden můžu vystupovat skoro každý den a někdy se může stát, že zrovna vystoupení celý týden není :))).

Máš vůbec čas na něco jiného, než je tanec? Jak trávíš svůj volný čas, když zrovna netancuješ?

Jasně, že mám :), ale nejradši tančím stále :). Jsou taky jiné důležité věci v mém životě. Jsem věřící člověk a Bůh je pro mě tím nejhlavnějším motorem v životě a od toho se vše odvíjí. Všechny mé cesty a rozhodnutí nechávám plně na něm. Pokaždé má pro mě nějakou specialitku :)). Ve volném čase čtu Bibli a protože mám pejska, tak s ním řádím venku :). Taky samozřejmě trávím volný čas s přáteli :). Jo a málem bych zapomněla..ještě hraju na africký buben DJEMBE.

Jaké máš zkušenosti s wellness, popřípadě jak jinak relaxuješ? Jak si představuješ svůj ideální relaxační den?

Do wellness centra mě už někdo lákal,ale neměla jsem čas se tam dostat :). Je ale jasný, že jako tanečnice se musím své duši a tělu velmi věnovat, takže čtu Bibli a žiju aktivním životem věřícího člověka :). Dále si dopřávám dobrý stretching, pilates a zdravé jídlo a jelikož mám kolem sebe ty nejúžasnější človíčky s kterými se směji, vše sdílím a máme se rádi, tak to je pro mě ta nejlepší relaxace :)). Jinak TANEC je pro mě taky obrovská relaxace :)!

Na závěr Tě poprosím o radu pro naše čtenáře, kteří třeba přemýšlí o tom, že by street dance, nebo podobný druh tance zkusili jako úplní začátečníci. Kam bys je nasměrovala?

No samozřejmě DANCE ACADEMY of Prague  - ulice v Jámě :). Chodím tam ráda, protože se mi líbí, jaký tam mají lektoři přístup. Můžu chodit na jakýkoliv taneční styl a hodinu  si pokaždé značně užiji. Vždy si odtamtud odnáším dobrý pocit po kvalitním tréninku a vysmátou náladu :)). Takže doporučuji www.danceacademy.cz.

 

Moc Ti děkuji za rozhovor a přeji nejen další taneční úspěchy, ale také aby Ti vydržel Tvůj pozitivní přístup k životu i láska k tanci.

Za poskytnutí fotografií děkujeme Gabriele Hrubé z Nike Czech Republic.

 

Tanec je pro mě obrovská relaxace...Tanec je pro mě obrovská relaxace...Tanec je pro mě obrovská relaxace...Tanec je pro mě obrovská relaxace...Tanec je pro mě obrovská relaxace...Tanec je pro mě obrovská relaxace...

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka