Tanec III. - Street dance

Street Dance znamená v překladu pouliční tanec. Už to v sobě samo o sobě zahrnuje volný styl, který je základem všech druhů tohoto tance. Mezi nejznámější patří Hip Hop, R'n'B, Break Dance, Reggaeton a další. Tyto tance jsou stále více populární zejména u mladé generace, která chápe street dance jako svůj životní styl.

Všechny druhy tanců skrývající se pod označením street dance sdílejí podobný styl oblékání: volné, pohodlné oblečení, zejména kalhoty s nízkým rozkrokem, kšiltovky, po vzoru amerického stylu dresy NBA a masivní zlaté řetězy. K pouličnímu stylu se také často připojují graffiti, které jsou vedle tance dalším vyjádřením osobitosti. Pro Street dance jsou také typické tzv. Battles, kdy jednotlivci, dvojice nebo skupinka lidí tančí někde ve volném prostranství, přičemž je pozoruje a povzbuzuje hlouček přihlížejících. Ti následně určí vítěze. Tanec je založen na uvolněných pohybech a na improvizaci.

Jak už bylo řečeno výše, skrývá se pod pojmem street dance mnoho druhů tanců a ke každému z nich se váže konkrétní hudba. Jednotlivé druhy hudby a tance se vám pokusíme přiblížit:

Hip Hop
má své kořeny v západoafrické a afroamerické hudbě. V překladu znamená něco jako módní, současný tanec. Hip Hop se zrodil tak, že New Yorští Dj-ové začali z funkových a diskotékových písní izolovat bicí. Do rytmu bicích začali potom rapovat MC, kteří zpočátku jen nabádali k tomu, aby ostatní lidé tančili, nebo vkládali do hudby vtipné anekdoty. Postupně začali vymýšlet vlastní texty, většinou o jejich vlastním životě, nebo o společnosti, ve které žijí. V roce 1970 se hip hop stal oficiálním hudebním stylem a téměř okamžitě se stal hlavním hudebním proudem Ameriky. Současně se také začal šířit po celém světě. Co se týče tance, vychází z volného pohupování se v kolenou do rytmu. Zbytek je čistě na tanečníkovi. Mnoho z nich si vymýšlí vlastní choreografické sestavy, nebo prostě improvizuje podle toho, jak cítí hudbu.

R'n'B
je zkratka anglického výrazu pro hudební styl Rhythm and Blues, který má původ v afrických černošských rytmech. Kvůli migraci afrických otroků do různých kontinentů světa se začala jejich kultura a především hudba mísit s místní hudbou, tancem, rytmy. Z toho vznikla moderní hudba a tanec, ve kterých můžeme nalézt africké kořeny. Základem této hudby je blues a volný houpavý rytmus vycházející především s pocitů tanečníka. R'n'B tanec se hodně prolíná s Hip Hopem i dalšími streetovými tanci, charakteristické jsou pro něj ale ženštější prvky a často i pomalejší choreografie.

Breakdance

Breakdance vznikl v USA v Bronxu na přelomu 70. a 80. let 20. století jako náhražka za krvavé souboje mezi místními gangy. Místo toho aby po sobě stříleli, mezi sebou začali bojovat o teritoria tancem. Tak vznikl již zmíněný taneční battle mezi skupinami, které mezi sebou soutěží o povedenější triky. Od této doby se breakdance rozvíjí a rozšiřuje po celém světě. Breakdance se stavá moderním stylem tance, kde tanečník musí vyjádřit nejen talent, ale také svůj výraz a vlastní styl tancování a prováděných triků. Nezbytná je také fyzická zdatnost. Tanec je typický obtížnými triky, kdy se tělo ohýbá do extrémních poloh. Oblíbené je točení na hlavě nebo na rukách, skákání na rukách, ale také gymnastické prvky jako jsou např. salta či přemety. Tanečníci v některé z obtížných poloh často jakoby zmznou (tzv. freezy).

Reggaeton
Reggaeton patří k novějšímu tanečně-hudebnímu stylu, o kterém se začíná stále více mluvit. Vzniká v 70. letech v Latinské Americe, odkud se během prvních let 21. století šíří k Severoamerickému, Evropskému a dokonce i Japonskému obecenstvu. Vývojově vychází z Jamajské hudby a je ovlivněn Reggae, Dancehall music, Latinskoamerickými styly a samozřejmě Hip Hopem. V tanečních variacích se mísí typické Hip Hopové prvky s latinskoamerickými krokovými variacemi. I zde zbývá mnoho prostoru pro improvizaci.

Mezi další tance řazené ke street dance patří např. Modern Street - obsahuje prvky Hip Hopu, moderního tance a jazzu, Jazz - Latin Street - propojení jazzu, R'n'B a latinskoamerických tanců, nebo novější Lady sexy dance, který už podle názvu spočívá zejména ve svůdném tanci.


Kdo může tančit street dance

Street dance je určen zejména pro mladé lidi, kteří chtějí vyjadřovat své názory a pocity skrze tanec a hudbu. Stejně jako při každém jiném tanci, je i zde důležitý hudební sluch a smysl pro rytmus. Ačkoli mohou být některé prvky náročné na koordinaci, za ten pocit to opravdu stojí. Na druhou stranu si vždy můžete vybrat kurz pro úplné začátečníky a klidně jej i opakovat. Výhodou street dance je, že můžete začít i bez lepší kondice.

Co je pro street dance potřeba
Street dance není příliš náročný sport na vybavení. Potřebujete vlastně jen pohodlné oblečení a obuv - ideálně taneční. Pak už stačí jen trochu odvahy a nadšení.

Jak probíhají jednotlivé lekce
Cílem každé lekce většinou je, naučit se nějakou konkrétní sestavu, tzv. variačku. Lektor postupně předvádí a vysvětluje jednotlivé pohyby, ze kterých utváří taneční pasáže. Ty na sebe postupně nabaluje, takže na konci by měl být každý schopen danou choreografii zatancovat. Na hodině street dance by samozřejmě neměl chybět stretching ani trochu posilování.

Proč právě street dance
Street dance patří mezi moderní formy pohybu, které jsou vynikajícím odreagováním. Hodina tance vám poskytne dokonalé uvolnění. Spojení hudby a soustředění se na jednotlivé taneční prvky vám nedovolí myslet na vaše každodenní problémy. Street dance je ideální pro ty z vás, které na jednu stranu láká tanec, ale na druhou stranu jim ostatní formy tance nevyhovují.

 

 

 

 

Tanec III. - Street danceTanec III. - Street danceTanec III. - Street danceTanec III. - Street dance

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka