TANEC I.: Božský pohyb pro božský pocit

I když nám to možná napoprvé nepřijde, jedním z atraktivních wellness aktivit je tanec. Má blahodárné účinky na tělo i mysl a patří jak k relaxačním technikám, tak k metodám, které mají za úkol nabudit temperament a zbavit únavy. Dnešním dnem vám proto přinášíme nový seriál o tanci a jeho využití ve wellness.

"Ve velkém k nám rekreační tanec přišel v 90. létech minulého století, po otevření hranic", vysvětluje Lucie Matalová z pražského Centra Tance a pokračuje: „Co se týče oblíbenosti u střední a starší generace vede zejména orientální tanec, protože věk v tomto tanci není na překážku. Orientální tanec má blahodárný vliv na záda, držení těla a ženské orgány. Patří také ke stylům s nejvíce relaxačními účinky. Překvapivé může být, že u žen středního věku je oblíbený i flirt dance, což je tanec pocházející z nočních klubů. Stejně jako při orientálním tanci dochází k uvolnění a posílení ženskosti a sexuality. Velké věkové rozpětí je také na hodinách salsy, latiny, line dance (westernové tance) a flamenca.“

Starý nový tanec

Mnoho lidí předpokládá, že Tribal dance je tradiční tanec nějakého kmene ze Středního Východu nebo Severní Ameriky. Ve skutečnosti však vznikl teprve v šedesátých létech minulého století v Kalifornii. Jedná se o spojení břišního tance, indických, španělských a marockých tanečních stylů. Je vlastně fantazií o tom, co a jak kmeny mohly tančit, a zároveň kombinací různých kultur a jejich tanců. Tento styl využívá širšího souboru vlivů a rovněž i volnější strukturu a více choreografie. Používají se zde egyptské, indické, afgánské, perské, uzbecké, tuniské, tursko-románské a jiné tance Severní Afriky a Orientu.

Jelikož využívá tradiční kmenovou hudbu, šperky, oblečení a taneční prvky, lidé často říkají, že je jim velmi povědomý. Je založen na myšlence, že ženy tančí pro sebe navzájem. Myšlenka ženské energie a spojení žen prostřednictvím tance je převažující. Tribal dance je jedním z nejpopulárnějších tanečních stylů v USA a svou popularitu získává i v Evropě. Tím, jak přebírá další vlivy, se tento tanec stále vyvíjí a mění. Většinou se tančí ve skupině a neopomenutelným doplňkem jsou výrazné šperky a líčení.

Když tančí mistři

Červencový mezinárodní taneční festivall Let's Dance 2009 Prague International Festival bude v centru Prahy probíhat od 23. července do neděle 26. července 2009 letos již počtvrté. Jednou z nejočekávanějších hvězd je právě tanečnice Tribal dance, Rachel Brice z USA.

 

Za poskytnutí fotografií děkujeme Centru Tance.

TANEC I.: Božský pohyb pro božský pocitTANEC I.: Božský pohyb pro božský pocitTANEC I.: Božský pohyb pro božský pocit

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka