Tajemství solné stezky

Propojení bavorského Pasova a českých Prachatic tzv. solnou stezkou má velmi dlouhou tradici. První písemné zmínky se datují na konec 11. století, nicméně tamější archeologické nálezy dokazují probíhající obchod již mnohem dříve. V minulosti se jednalo o velmi významnou obchodní cestu, což dokazuje i její přejmenování v 16. století na zlatou. Podél stezky vzniklo postupem času množství osad a měst, ve kterých nacházeli poutníci nocleh i odpočinek.

Naše redakce se vydala po stopách soumarů, kteří sůl po stezce přepravovali, a navštívila zajímavá místa solné stezky. Pojďte spolu s námi na zajímavý výlet!

Největší na solné stezce jsou německá města Waldkirchen a česká Volary, která rozdělují asi 70 kilometrovou trasu na třídenní putování.  Pro ochranu cesty bylo rovněž zbudováno mnoho hradů a hrádků jako například Kašperk. Dnes se můžete na tuto cestu vydat po žluté turistické značce z Prachatic. V Prachaticích se na konci června již tradičně pořádají slavnosti solné stezky, které jsme rovněž navštívili. Během dvou dnů si historické osobnosti, šermíři i kejklíři v kostýmech připomínají slávu a význam této stezky v období renesance. Dočkali jsme se i českých a zahraničních umělců nebo historického tržiště na Velkém náměstí, které patří do historického jádra Prachatic.

Historické jádro Prachatic patří k nejzachovalejším v České republice. Uvnitř městských hradeb se nachází původní renesanční domy i kostely, například Stará radnice, Knížecí dům a kašna na Velkém náměstí nebo kostel sv. Jakuba a městská škola na menším Kostelním náměstí. V Prachaticích najdete rovněž největší sluneční hodiny ve střední Evropě, muzeum krajky nebo Husův dům. Nám se velmi líbilo interaktivní muzeum solné stezky, ve kterém moderní expozice detailně přibližuje život soumarů na stezce i kolem ní.

Cesta soumarů se solí začínala v německém Pasově, kam byla sůl převážena po řekách z alpských ložisek v Reichenhallu a Halleinu. Sůl byla převážena ve speciálních kónických nádobách neboli prosticích. Pasovští úředníci a obchodníci sůl překupovali, převažovali, proclívali a připouštěli k další cestě do českých Prachatic. Solná stezka začínala přímo nad soutokem Dunaje a Ilzu, kde zboží soumaři naložili na koně a v karavanách i s ozbrojeným doprovodem vyrazili na dlouhou cestu. Cesta vedla přes soumarské osady a hraniční hřeben Šumavy až na Prachaticko.

Na Prachaticku procházela stezka i dnes největší obcí jižní části NP a CHKO Šumava – Stožec. Ta se nachází kousek od Bavroských hranic nad pravým břehem Studené Vltavy a je v ní pozoruhodné množství pamětihodností. Nejznámější je dřevěná poutní kaple Panny Marie, která byla v minulosti vyhledávaná především kvůli léčivým účinkům místního pramene. Kaple vznikla již v osmnáctém století, avšak v 50. letech byla stržena. V roce 1988 byla vybudována kopie podle kaple v německé vesnici Philipsreut. Kromě toho najdete ve Stožci zříceninu hradu nebo objekt bývalé schwarzenberské lesovny. Milovníci přírody ocení hlavně samotný vrchol Stožce a Stožeckou sklálu ležící v 1. zóně národního parku. Nás na toto kouzelné místo doprovodil starosta Stožce - pan Ing. Martin Černý a poutavý výklad o historii doplnil i informací, že připravuje otevření kaple pro veřejnost v pravidelných otevíracích hodinách. To by jistě četní turisté ocenili.

Náš výjezd za solí se opravdu vydařil a tento kraj rádi doporučujeme našim čtenářům pro prázdninové toulky. Stojí to za to!

V okolí najdete navíc i několik bazénů a koupališť:

Ubytovat se můžete

Pavel Hofrichter a Iva Petýrková 2014

Tajemství solné stezkyTajemství solné stezkyTajemství solné stezkyTajemství solné stezkyTajemství solné stezkyTajemství solné stezkyTajemství solné stezky

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka