Tajemství luhačovské kuchyně odhalí Food Festival

Druhý ročník Food Festivalu, který v Luhačovicích proběhne už 16. srpna, představí historii i současnost luhačovické gastronomie. Kromě degustačních menu hotelových kuchyní jsou připraveny výlety za tajemstvím lázeňské kuchyně, několik kuchařských show, komentované vaření i program pro děti.

Luhačovská kuchyně je už od dob, kdy se v městečku začalo rozvíjet lázeňství, známá svou kvalitou, originalitou a moderními přístupy ke gastronomii. Jaká ale byla tato kuchyně v minulosti a jak se vyvíjí? Na tuto otázku letos odpovídá Food Festival Luhačovice. Historii luhačovských jídelen, kuchyní, restaurací a kaváren se tu bude mimo jiné věnovat PhDr. Blanka Petráková: „Asi nejméně toho víme o kuchyni zámecké, ale i zde se naskýtá řada pozoruhodných indicií, pomocí kterých se dozvídáme například o tom, co ukrývala spižírna na panské tvrzi. V roce 1630 se do ní totiž vloupali dva pacholci a odnesli si nejrůznější pochoutky, včetně „bělek“ – housek z bílé mouky, koláčů, chleba, brynzy a slaniny. V úředních spisech luhačovického panství nás z hlediska stravování mohou zaujmout některé zdánlivě bizarní povinnosti poddaných, mezi něž patřil i sběr šneků pro vrchnost.“

Kromě historických receptů a pokrmů nebo výstavy historických kuchařských knih však návštěvníky čeká také gastronomie ryze moderní, kterou zde prezentují kuchyně hotelových domů. Svá degustační menu letos představí hotely Resortu Luhačovice – Augustiniánský dům, Pohoda, Vega a Vyhlídka, ale také hotel Alexandria Lázní Luhačovice. Kromě nich své cooking show připravil Stanislav Zukal ze společnosti Julienne, který se zaměří na netradiční úpravu mořských plodů, senioři Asociace kuchařů a cukrářů České Republiky, kteří předvedou speciální úpravu křepelek nebo kuchaři z Makro Cash and Carry, kteří poradí, jak na stále oblíbenější sladkovodní ryby. Na pódiu se tak vystřídají nejen kuchařské styly, ale také gastronomie několika staletí. Pro unavené jedlíky bude připravena pikniková louka, kde mohou v klidu vychutnávat jednotlivá sousta a objevovat chutě luhačovských dobrot. Překvapením bude také nová příchuť lázeňských oplatek CLIP, kterou si společnost připravila speciálně pro Food Festival.

Stejně jako v loňském roce bude i letos na Food Festivalu probíhat soutěž o Nejchutnější kuchyni. V loňském roce si tuto návštěvnickou cenu odnesl hotel Vega, který bodoval medailonky z panenky na šalotkovo brusinkové omáčce. Letos se v degustačních menu zúčastněných hotelů objevuje například mladý býček na rožni, závitky z duhového pstruha nebo výborné netradiční dezerty. Rozhodnout o vítězi tak ani letos nebude pro návštěvníky jednoduché.

Food Festival Luhačovice, který pořádá Resort Luhačovice, letos proběhne v sobotu 16. srpna od 10 do 19 hodin v areálu Luhaparku. Degustační menu pěti hotelů doplní doprovodný program, který odhalí tajemství historie luhačovské kuchyně a pozve návštěvníky na toulky po dávných kulinářských cestičkách. Přijďte i vy ochutnat gurmánské Luhačovice.

Podrobný program naleznete na internetových stránkách.

Fotografie zaslala Mgr. Lenka Blažková, Resort Luhačovice – děkujeme.

Tajemství luhačovské kuchyně odhalí Food FestivalTajemství luhačovské kuchyně odhalí Food FestivalTajemství luhačovské kuchyně odhalí Food FestivalTajemství luhačovské kuchyně odhalí Food FestivalTajemství luhačovské kuchyně odhalí Food Festival

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka