Svěcení pramenů je hlavní událostí lázeňské sezóny

V květnu začíná hlavní lázeňská sezóna ve většině našich lázní. Její slavnostní začátek bývá spojen s oslavami, pořádáním průvodů, historických, hudebních, folklórních a jiných kulturních akcí. Otvírání nebo také svěcení pramenů je nejen zajímavou podívanou, ale společenskou událostí, která rok od roku láká stále více návštěvníků.

Počátky už v předkřesťanské době
Prameny, potoky, studánky a další vodní zdroje měly pro naše předky velkou důležitost. O lidových obyčejích a obřadech spojených s vodou, které naši předkové vykonávali v období na přelomu jara a léta,  píše již Kosmova kronika. Jejich prvotním posláním bylo přivolat dostatek vláhy pro zabezpečení bohaté úrody. Časem byly tyto obyčeje propojeny s křesťanskými Svatodušními svátky, které jsou, stejně jako Velikonoce, pohyblivé a mohou připadnout na  období mezi 10. květnem a 13. červnem.
Ač by to na první pohled nemuselo být zřejmé, historie svěcení lázeňských pramenů pochází z období největšího rozkvětu našeho lázeňství, z 18. a 19. století.  Slavností otevírání lázeňských sezón je oproti tomu tradicí relativně mladou, spadá do počátků 20. století, někde až do poválečných let. Po převratu, ale hlavně v posledních letech, tato tradice získává novodobý rozměr několikadenních prestižních kulturně-společenských akcí.

A kam se letos vypravit ?
Zahájení sezóny v největších českých lázních Karlových Varech se ponese v historickém duchu a potrvá tři dny, od 30. dubna do 2. května.Zahájí ho Staročeský řemeslný trh a oslavy vyvrcholí historickým průvodem družiny zakladatele lázní Karla IV., svěcením pramenů a desítkou kulturních akcí.
Prvního května proběhne zahájení sezóny také v Poděbradech, v Jeseníku a v Bohdanči.
V Mariánských lázních se bude svěcení pramenů konat druhý květnový víkend 7. - 9.5.
Folklórně zaměřené otvírání pramenů v Luhačovicích proběhne v termínu 7.5. - 9.5.
8.5. se bude zahajovat lázeňská sezóna v Lednici.
15.5. proběhne slavnostní zahájení ve Františkových lázních.
V Jáchymově zahájí lázeňskou sezónu o víkendu 28. - 30. 5.
V Teplicích slavnostní zahájení lázeňské sezóny proběhne v termínu 5. - 6. 6.
V Lázních Kynžvart se stalo tradicí spojit svěcení pramenů se Dnem dětí. Opět nebude chybět bohatý program, tentokrát po děti.

Libverda ve znamení květin
V sobotu 1. května budou slavnostně posvěceny libverdské léčebné minerální prameny a léčebné domy v rámci Květinové slavnosti.
Vysvěcením pramenů bude oficiálně zahájena hlavní lázeňská sezóna, letos již šestistá dvacátá devátá. Při zahájení lázeňské sezóny samozřejmě nebude chybět doprovodný program, který e ponese v květinovém duchu a jehož vyvrcholením bude soutěž ve vázání
květin. Za zmínku stojí, že ve hře jsou zajímavé ceny, např. wellness procedura.

Do Varů na celý víkend
Letošní oslavy spojené se zahájením lázeňské sezóny budou v Karlových Varech probíhat od pátku 30.4. do neděle 2.5. 
Letošní slavnost Zahájení lázeňské sezóny bude již tradičně spojena s udílením "Ceny města", se svěcením pramenů, slavnostním průvodem Karla IV. a se staročeskými řemeslnými trhy, které budou probíhat na třídě TGM v okolí Hlavní pošty.
Oslavy v Karlových Varech začínají již v pátek 30. dubna. Staročeský řemeslný trh na prostranství před Hlavní poštou bude probíhat od pátku do neděle.
V pátek večer  proběhne na Velké louce v Tuhnicích  kulturní program spojený s pálením čarodějnic a zároveň  koncert v Městském divadle.
Oslavy budou pokračovat v sobotu 1. května. Začnou již před 10 hodinou vystoupením mažoretek na Mlýnské kolonádě, na 10 hod. je naplánován slavnostní ceremoniál svěcení pramenů, který bude spojen s fanfárami a v 11 hodin se uskuteční slavnostní mše v Chrámu sv. Maří Magdaleny.
Na prostranství před LH Thermal bude od 11 hod. probíhat finále Czech food cupu - festivalu dobrého jídla a pití.
Ve 14 hodin, opět na Mlýnské kolonádě pronese svou zdravici Karel IV, a poté se historický průvod vydá po trase z Divadelního náměstí přes Vřídelní ulici, přes Mlýnskou kolonádu, Zahradní ul. okolo Hlavní pošty na nábřeží Osvobození až do až do Smetanových sadů.
Následovat bude bohatý večerní kulturní program, který letos poprvé proběhne v KV Aréně od 19.00 hod. V rámci slavnostního večera se budou udělovat již tradiční "Ceny města", prezentovat se budou také partnerská města.
V neděli budou oslavy pokračovat programem pro děti před hotelem Thermal a od 15 hodin proběhne letošní první kolonádní koncert Karlovarského symfonického orchestru.

Podrobnější informace o zahajování lázeňských sezón v dalších českých a moravských lázních vám přineseme v prvních květnových dnech.

Svěcení pramenů je hlavní událostí lázeňské sezónySvěcení pramenů je hlavní událostí lázeňské sezónyLázně LibverdaLázně LibverdaLázně Libverda

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka