Stromokruh Evropy

O lípě, našem národním stromu, každý z nás slyšel už v mateřské školce, ale víte, jaký národní strom mají třeba Italové, Bulhaři nebo Finové a kde je uvidíte růst všechny na jednom místě?

Od loňského března existuje poblíž Ivančic místo zvané Stromokruh Evropy, kde všech 27 národních stromů států EU najdete pěkně pohromadě. Symbolickým středem stromokruhu je 1,5m velké kované srdce, které vzniklo během kovářského symposia.

Pozemek, kde byl stromokruh vysazen,  se nachází nad říčním meandrem řeky Jihlavy mezi Ivančicemi a Stříbským mlýnem, v místě, kolem kterého místní nadšenci plánují v navazujícím projektu zavedení cyklotrasy a zprovoznění půjčovny lodiček. Do budoucna by zde mělo vzniknout příjemné oddychové místo s nadčasovým kulturně-společenským tématem. Prostor uprostřed stromokruhu bude sloužit prezentaci  uměleckých děl. V rámci stromokruhu jsou instalovány informační tabule o jednotlivých státech a daných stromech a dalších souvislostech.

„Stromky ve Stromokruhu zatím nejsou příliš velké, kolem 2m, ale myslím si, že místo je působivé“  říká Jitka Brouzdová ze sdružení Prokrajinu, které tento projekt realizovalo. „ K návštěvě bych volila kterýkoliv měsíc od jara do podzimu, kdy budou mít stromy listy“.

Asi kilometr od Stromokruhu je další nádherné místo - Stříbský mlýn, kde je moc pěkná galerie, kavárna a ateliér místního umělce, kováře, řezbáře a malíře.
K výběru stromů Jitka Brouzdová dodává: “Druhy dřevin jsme konzultovali jednak s velvyslanectvími daných členských států, tak také s botaniky Masarykovy univerzity v Brně. Výběr stromů byl omezen biotopem, protože ne všechny stromy by v daném mikroklimatu rostly – např. olivovník“. Projekt byl oceněn Nadací Yves Rocher.

Za fotografie děkujeme o.s. ProKrajinu.

Stromokruh EvropyStromokruh Evropy

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka