Sportovní sezóna je v plném proudu

Nenechte své svaly trpět

Kdo by ten stav neznal! Jednou se rozhodnete, že chcete sportovat, a místo toho, abyste se cítili skvěle, přichází únava. Bolí vás celé tělo a pomyšlení, že byste měli něco zvednout či se někam rychleji přesunout? To už vůbec! Ať chodíte běhat, hrát tenis nebo se věnujete jiné fyzicky náročnější sportovní aktivitě, je potřeba myslet na namáhané svaly a následnou celkovou regeneraci organismu. Základ hravě zvládnete i v pohodlí domova a za zlomek peněz.

Jelikož naše tělo ve většině případů není zvyklé na intenzivní fyzickou zátěž, logicky pak na takovou změnu i patřičně reaguje. Po jednom až dvou dnech se ozvou první příznaky pohybové námahy – bolest. A není to cizí pojem ani u profesionálních sportovců. Starší teorie tvrdí, že příčinou bolesti může být nárůst a kumulace kyseliny mléčné ve svalové tkáni. Dnešní odborníci se naopak přiklání k názoru, že bolest je způsobena mikroskopickými trhlinkami ve svalové tkáni, jež jsou důsledkem nadměrných stahů svalů při nepřiměřeném tréninku.

Ať už je to tak či tak, je důležité se bolesti postavit čelem a účinně se s ní poprat. Jak na to? Měli bychom se řídit několika pravidly, která nám pomohou zregenerovat unavené tělo, zmírnit bolesti, otoky, ztuhlost či zesláblost a uvolnit napětí celého organismu.

Pravidlo č. 1: Regenerace začíná ve sprše

Mezi obecně doporučované prostředky, které by namoženým svalům měly přinést úlevu, patří klidový režim, střídavá horká a studená sprcha po aktivitě, masáž svalů a vhodné protahování.

Celkovou regeneraci začněte tedy už ve sprše. K uvolnění svalů je dobré sáhnout po přípravcích, které jsou zaměřené na unavené tělo. Vhodným pomocníkem je například Sprchový olej Lemongrass značky Saloos, který nejenom důkladně odstraní pot a nečistoty, ale také příznivě působí na pokožku po fyzické námaze. Dostatečně ji hydratuje a zvláční. Navíc příjemné aroma citrónové trávy tělo povzbudí při vyčerpání, dodá novou energii a podpoří soustředění. Můžete vybírat i z dalších variant sprchových olejů s povzbuzující vůní, jako je např. Grep, Rakytník-Orange, Mojito apod.

Pravidlo č. 2: Masáž v klidu domova

Dalším doporučovaným krokem k dosažení celkového uvolnění namožených svalů je masáž. Zvolte k ní takový přípravek, který podpoří cirkulaci krve, svaly prohřeje, povzbudí a zmenší jejich napětí. Ideálními přípravky jsou čistě přírodní tělové a masážní oleje.

Z těchto řad doporučujeme velmi oblíbený Bio masážní a tělový olej Body Fit Saloos. Tento špičkový masážní a tělový olej ocení každý, kdo se věnuje aktivnímu pohybu. Je vhodný i před sportovním výkonem. Skvěle prokrví a prohřeje svaly a připraví tak tělo na samotnou fyzickou aktivitu. Stačí si jen namáhané partie těla důkladně promasírovat a promazat, a plánovanému pohybu už nic nebrání. Po sportu naopak dokáže unavené svaly uvolnit, povzbudit a připravit pro další regeneraci. Je ideální pro masáž unavených a těžkých nohou.

Dalším, mezi sportovci populárním přípravkem je Bio masážní a tělový olej Maratonec značky Saloos. Tento olej vaše namožené nohy přímo miluje. Dokonale se o ně postará – stehny počínaje a chodidly konče. Svým složením z těch nejlepších rostlinných a esenciálních olejů přímo naznačuje, že je nepostradatelnou součástí výbavy zkušených sportovců. Tymián, manuka, lemongrass a mnoho dalších přísad dodá nohám volnost, snižuje bolest, dostatečně prohřeje a prokrví, navíc zmírní nepříjemné otoky svalů.

Nejoblíbenějším a nejprodávanějším tělovým olejem se skvělými regeneračními účinky je Bio masážní a tělový olej Devatero kvítí značky Saloos. Hodí se k masážím celého těla jak před sportovním výkonem, tak i po něm. Je mimořádně účinný na namožená a bolavá záda, pomáhá uvolnit ztuhlé svaly a klouby. Pokud trpíte bolestmi krční páteře, bude to váš favorit. Díky kombinaci esenciálních olejů, jakými jsou máta, eukalypt, kafrovník a další, se stane vaším partnerem i v případě nachlazení, kdy uvolní nejen nemocné tělo, ale i oslabené dýchací cesty.

Masážní olej můžete také doplnit o Balzám bio Karité Devatero kvítí se 100% bio bambuckým máslem. Je to velmi účinný balzám při akutních bolestech svalů a kloubů. Směs bio bambuckého másla, vzácných vosků, rostlinných a esenciálních olejů pomůže při bolestech krční páteře, rychle uleví i ztuhlým ramenům či namoženým zádům. Balzám také hojí drobná poranění či výrony a zmírňuje bolest otoků.

Pravidlo č. 3: Klidový režim a pozvolný nástup další aktivity

Zapomeňte na vrcholové výkony v nejbližších dnech. Naopak, šetřete se a začněte s podobnými aktivitami postupně. Vaše svaly jsou oslabené a potřebují čas, než se opět připraví na další fyzickou zátěž. Pokud byste je totiž opět zatížili, jejich regenerace bude o to delší a navíc vám může hrozit poškození svalové tkáně.

Nevíte-li, jak se „hodit do klidu“, inspirujte se: Pokoj provoňte například Natur aroma airsprayem značky Saloos a jen relaxujte – čtěte, poslouchejte příjemnou hudbu či přemýšlejte. Váš mozek se uvolní, zapomene na bolest a pomůže tělu rychleji se zregenerovat z fyzického zatížení. Pro účely uvolnění namoženým svalům je vhodným pomocníkem Natur Aroma airspray Litsea Cubeba. Odstraňuje únavu a stres, navozuje pocit dobré nálady, dodává duševní svěžest a pomáhá aktivovat myšlení.

Fotografie poskytla Laďka Petrjánošová, Salus/Saloos, M+H,Míča a Harašta, s.r.o. - děkujeme.

Sportovní sezóna je v plném prouduSportovní sezóna je v plném prouduSportovní sezóna je v plném prouduSportovní sezóna je v plném prouduSportovní sezóna je v plném proudu

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka