Soutěž o nejlepší valašský recept vyhrála králičí kyselice

Králičí kyselice Veroniky Tománkové se stala vítězem soutěže O nejlepší valašský recept, kterou uspořádal turistický resort Valachy ve Velkých Karlovicích. Kuchařky a kuchaři do ní zaslali pět desítek receptů. Cílem bylo najít zajímavou regionální specialitu, která obohatí menu zážitkové restaurace Vyhlídka v karlovickém Spa hotelu Lanterna.

Druhé místo obsadil recept na uzenou krkovičku s trnčenou omáčkou a valašským poškrabkem. Třetí skončily pohankové palačinky se špenátem a brynzou. „Ze zaslaných receptů nakonec vzešlo tolik zajímavých námětů, že by bylo škoda využít jen jeden vítězný. Proto jsme se rozhodli z nich sestavit celé „Valašské menu“. Vedle trojice nejlepších receptů do něj zařadíme brynzovou polévku a metyju jako zákusek. Valašské menu představíme při 3. ročníku Karlovského gastrofestivalu, který se bude konat 4. až 11. listopadu,“ uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

Kuchařky a kuchaři mohli své recepty do soutěže zasílat od března do konce května. Vítězný recept dorazil z Prahy, jeho autorka však pochází z Valašska, z Jestřabí – Štítné nad Vláří. „Objevila jsem ho na chalupě po babičce, když jsem hledala něco, čím bych mohla vytřít zem. Hledala jsem ve skříni nějaké tepláky, místo toho jsem objevila babiččiny recepty. Zaujaly mne, převezla jsem si je do Prahy a od té doby podle nich zkouším vařit,“ popsala Veronika Tománková.

Všechny zaslané recepty kuchaři hotelu Lanterna postupně testovali. Některá jídla nechali ochutnat hotelové hosty v rámci bufetové večeře. Na vítězné kyselici, která v různých obměnách patří k nejtypičtějším valašským specialitám, se shodli jednomyslně. „Valašskou kuchyni jako rodák dobře znám, přesto i mě použití králičího masa v kyselici překvapilo. Zvláštností receptu také je, že polévka neobsahuje zelí, ale je přikyselena octem a je v ní rozmícháno vajíčko,“ uvedl šéfkuchař Spa hotelu Lanterna a restaurace Vyhlídka Pavel Václavík. Právě králičí kyselice také podle něj nejvíc bodovala i u hotelových hostů. „Nejdřív byli trochu zaražení. Jsou zvyklí na kyselici se zelím a klobásou, kterou standardně máme v jídelníčku. Po ochutnání si ale mnozí přišli i přidat,“ dodal.

Trnčená omáčka na druhém místě patří také k typickým valašským jídlům, její autorka ji vylepšila o zvláštní přílohu – takzvaný podškrabek, což jsou bochánky z mouky. Třetí palačinky se špenátem a brynzou zaujaly tím, že využívají typickou valašskou plodinu pohanku. „Soutěž přinesla mnoho užitečné inspirace pro Vyhlídku i další restaurace resortu Valachy. Návštěvníci u nás rádi ochutnávají místní speciality, můžeme jim nabídnout zase něco nového,“ doplnil Pavel Václavík.

Autorky vítězných tří receptů obdrží relaxační pobyt ve Spa hotelu Lanterna. Absolutní vítězka pak bude pozvána do Velkých Karlovic 3. ročník Karlovského gastrofestivalu a její kyselice bude uvedena do menu restaurace Vyhlídka i s jejím jménem.

 

Vítězné recepty:

1. místo

Králičí kyselice – Veronika Tománková, Praha

Suroviny: ¾ kg čerstvých hřibovitých hub, vnitřnosti a hlava z králíka, 2 vajíčka, 1 velká cibule, 1 litr vývaru z kosti,  ¼ litru šlehačky, 1 zarovnaná polévková lžička hladké mouky, sůl, kuličkový pepř nové koření, bobkový list, vegeta, ocet

Postup: Očištěné, nahrubo pokrájené hřiby spolu s očištěnými a pokrájenými vnitřnostmi a hlavou z králíka vložte do hrnce  a zalijte litrem vývaru z kosti. Osolte, přidejte cca ½ dcl 8% octu, a koření v čajovém vajíčku nebo zavázané v gáze. Uveďte do varu, seberte pěnu a vařte asi ½ hodiny. Pak přidejte cibuli zpevněnou párátky, hladkou mouku rozmíchanou v troše studené vody a povařte ještě 20 minut. Hlavu z králíka vyjměte a oberte, maso vraťte do polévky, která je stále v mírném varu, a dobře rozmíchejte vajíčka. Odstavte, přidejte šlehačku, dochuťte vegetou a octem.

 

2. místo

Trnčená omáčka s uzenou krkovičkou, příloha valašský poškrabek – Jarmila Trávníčková, Zlín

Suroviny: 40 dkg uzené krkovičky, 20 dkg sušených švestek (nebo povidla), 6 dkg másla, 4 dkg hladké mouky, 1 polévková lžíce povidel, citrón, mletá skořice, cukr, sůl

Postup: Uzenou krkovičku vložíme do horké vody a uvaříme do měkka. Vařené maso vyjmeme, ve vývaru z uzeného masa rozvaříme sušené švestky. Rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem s rozvařenými švestkami. Za stálého míchání vaříme tak dlouho, až je omáčka hladká, provařená a přiměřeně hustá. Před dokončením přidáme do omáčky povidla, šťávu z citrónu, citronovou kůru a mletou skořici (možno i rozinky a nasekané oloupané mandle). Jsou-li sušené švestky kyselé, osladíme. Omáčku přecedíme přes řídký cedník, abychom odstranili jen pecky ze švestek. Ostatní suroviny jsou součástí omáčky.

Příloha - valašský poškrabek

Suroviny: 4,5 dkg másla, 60 dkg hladké mouky, 1 vejce, 2 dkg droždí, sůl, mléko

V ⅓ l vlažného mléka rozpustíme droždí, přidáme špetku cukru, trochu mouky a rozmícháme. Tím vytvoříme řídké těsto (kvásek), který necháme vykynout. Do mísy prosijeme mouku, vyklepeme vejce (část žloutku necháme na potření bochánků), osolíme, vlijeme vykynutý kvásek a propracujeme se zbytkem mléka v těsto, aby se v něm vytvářely vzduchové bubliny a aby se nelepilo na stěny mísy. Připravené těsto necháme vykynout a tvoříme z něj bochánky, které opět necháme kynout. Bochánky klademe na vymazaný plech, potřeme žloutkem rozředěným mlékem. Pečeme v mírné troubě, občas pokropíme studenou vodou. Po upečení přikryjeme navlhčeným ubrouskem. Ihned podáváme, bochánky se nedají ohřívat v páře.


3. místo

Pohankové palačinky se špenátem a brynzou – Blanka Kovandová, Zlín

Suroviny: Na palačinky 3-4 lžíce pohanky, 3-4 lžíce ovesných vloček, Hladká mouka na doplnění, mléko, vajíčko, špetka soli, špetka cukru. Na špenát čerstvý špenát dvě hrsti na osobu, jarní cibulka, sůl, pepř a česnek, brynza (kdo nemá rád, dobrá je i varianta se sýrem s modrou plísní)

Postup: Na mlýnku semeleme na jemnou mouku nejdřív pohanku, pak vločky, doplníme klasickou hladkou moukou a uděláme pomocí dalších ingrediencí palačinkové těsto, které necháme „odpočinout“. Poté usmažíme palačinky. Na osmahlou cibulku přidáme špenát, chvíli tepelně opracujeme, poté okořeníme. Česnek nekrájíme, ale klasicky lisujeme. Dáme náplň na palačinku, posypeme rozdrobenou brynzou a zamotáme. Vzhledem ke zdlouhavému postupu jednotlivé porce pořádně ohřejeme, aby se chutě hezky spojily.



4. - 5. místo

Brynzová polévka – Věra Tománková, Štítná nad Vláří

Suroviny: 1 litr mléka, několik brambor, 25 dkg brynzy, česnek podle chuti, sůl, lžička másla

Postup: Převaříme mléko a necháme pozvolna vychladnout, aby bylo vlažné. Do 2,5 až 3 litrů vody dáme vařit několik brambor. Mírně osolíme, raději méně, protože brynza je slaná. Připravíme si základní těsto, asi poloviční dávku. Když jsou brambory napolo uvařené, z těsta zaváříme do polévky noky. Když jsou nočky uvařené i brambory dovařené, rozdrobíme do hrnce bryndzu, jenom necháme rozpustit a dál už nevaříme! Vlijeme vlažné mléko, dochutíme česnekem podle chuti, případně dosolíme a necháme rozpustit oříšek másla.

 

Metyja – Helena Sedláčková
Suroviny: oloupané brambory, povidla, mletý mák, moučkový cukr, máslo, trocha teplého mléka.
Postup: Oloupané a na kousky nakrájené brambory uvaříme v osolené vodě. Jakmile jsou měkké, rozmačkáme je na kaši a přidáme trochu másla a  teplého mléka (jen rozmačkat, nešlehat!). Kaši dáme na talíř a lžící uděláme placku asi 2-3cm vysokou. Pomažeme povidly, posypeme mletým mákem a mletým cukrem a vydatně polijeme rozpuštěným máslem.

králičí kyselicetrnčená omáčkapalačinky se špenátembrynzová polévkaMetyja

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka