Solné sauny

Před několika lety byla solná jeskyně pojem, který takřka nikdo neznal. Postupem času jeskyní přibývá a v ČR jich najdete na 250. To je jistě zajímavé číslo, hitem se však stává solná sauna nebo také solné lázně. Základním rozdílem od klasické solné jeskyně je několik na sebe navazujících procedur včetně mokré zóny, využití tepla prostupující solnými bloky a krystaly při saunování, solné koupele, případně zařazení dalších solných procedur.

Každá solná sauna je jedinečná, jak provedením, tak množstvím použitých materiálů i saunovými ceremoniály, které se v ní odehrávají. Navštívili jsme solnou saunu v Kristall Wellnessparku v německém Bad Klosterlausnitz. Zde jsou solné bazény 32 až 35 stupňů teplé, obsahující min. 3% soli a také solná sauna. Poměrně velká sauna je umístěna v zahradě, v dřevěném domku s okny s výhledem na okolí a městečko. Uprostřed sauny jsou velká saunová kamna a na nich solné krystaly. Ceremoniál, který probíhá několikrát denně přiláká vždy hodně zájemců. Není vyjímkou třeba 30 lidí najednou. Začátek je klasické polévání kamenů, víření vzduchu v sauně pomocí ručníku a následné ovívání ručníkem saunující se hosty. Po cca 8 minutách je první část ukončena, osušky zůstávají na místě a bez prudkého ochlazení se vychází na venkovní vzduch. Zde je připravena obsluha s dřevěným džberem plným hrubé soli.

Od nohou se pak solí dře kůže. Probíhá solný peeling. Po krátké přestávce připravené na důkladné nasolení (kolik soli spotřebujete je zcela na vás) se účastníci vrací do sauny a ceremoniál pokračuje dalšími dvěma až třemi koly polévání. Sůl podporuje pocení a vypotíte tak 2-3 krát větší objem potu. To je tedy optimální čištění a detoxikace. Sůl je důležitá pro správný krevní oběh, kůže se stává hladká a měkká.

Je třeba zmínit, že zde v německu jsou účastníci ceremoniálů velmi ukáznění, nikdo neodchází (nebo jen zcela vyjímečně) v průběhu ceremoniálu, všichni bez vyjímky dodržují pravidla saunování, například to, že sedí na osušce a tu mají i pod nohami. Přijde Vám to samozřejmé? Pak navštivte nějakou českou nebo slovenskou saunu...

Pokud nechcete cestovat příliš daleko, zveme Vás k návštěvě Wellness Hotelu Avicenum. Je vůbec prvním hotelem v ČR, který má instalován kompletní program Solné lázně. Veškeré stěny jsou obloženy kamennou solí (Halitem) se stářím odhadovaným až na 19 milionů let, z prehistorických žil z oblasti Himalájí. Sůl v Pakistánu těží, zpracovává do tvaru, dováží do Evropy a do lázní instaluje společnost Salt Cave Invest. Na své cestě do Wellness hotelu Avicenum urazila sůl trasu přes 1/4 Zeměkoule. V lázních je instalován Generátor suchého solného aerosolu, který udržuje v solné komoře předem nastavitelnou, měřitelnou a kontrolovatelnou hodnotu koncentrace soli na m3. Obvykle se používá 5-30mg /m3, ale při léčebných kůrách může dosahovat až 80mg/m3. V solné komoře je procedura tzv. dýchací. Další součástí Solných lázní je Salteo - solná kabina, ve které probíhá procedura při teplotě až 59°C, prostřednictvím infrazářičů je tělo rozehříváno a k tomu je zaprašováno Halitem - kamennou solí. Ideální prostředí pro dermatologickou léčbu. Třetí prostor je Solná sauna, v tomto případě pravá finská sauna s dosahovanou teplotou až 84°C, jejíž interier je vystavěn z kamenné soli - Halitu a dřeva z kanadské borovice. I saunová kamna jsou vyrobena ze solných kamenů v celonerezovém rámu. Součástí kamen je automatické osvětlení s  řízenou chromoterapií. Čtvrtou součástí Solných lázní jsou solné koupele s podvodní masáží. Ideální pro uvolnění svalových křečí, masáž tkáně, kožní pročištění a další použití.

Nové solné jeskyně využívají kvádrů soli, přes které proniká osvětlení místnosti, takže vzniká velmi krásná atmosféra. Dokonce i saunová kamna mohou být skryta v kvádrech soli. Sůl je na zemi i na stropě sauny. Objevte možnost lehkosti při plavání v solném bazénu, do solných procedur patří floating, nebo třeba procedury s použitím bahna z mrtvého moře nebo solných roztoků.

Firma Sauny Salus nabízí nově solné sauny. Na klíč Vám postaví novou finskou, parní nebo BIO saunu. Saunová kamna můžete mít vybavená solnou chromoterapií. Svoji saunu pak lze dovybavit generátorem suchého aerosolu pro inhalace himalájské soli. Použití solné kosmetiky je určeno především pro léčbu osob, které trpí například astmatem, alergiemi, chronickou bronchitidou, kožními chorobami, poruchami krevního oběhu i tlaku apod. Posiluje imunitní systém a přispívá celkové duševní rovnováze. Haloterapie byla známa již ve starověkém Řecku. Od řeckého slova halos (sůl) vznikl i její samotný název. Je to originální přírodní metoda léčby solí, která zaznamenala největší rozkvět v 70. letech 20. století.

Katalog solných jeskyní naleznete na stránkách solne-jeskyne.info u solných saun a lázní musíte hledat tipy pečlivěji. Přejeme Vám krásné chvíle strávené v solných lázní, při solných procedurách a v solných saunách. Napište nám do diskuse Vaše doporučení a zkušenosti.

Park Wodny Krakow, PolskoSolná kamnaKurhessen ThermeMeditherme Bochum Salz saunasolná saunaAvicenumAvicenumKristall Therme Bad KlosterlausnitzSaunové domkysolná jeskyně

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka