Slovenské kúpele ako ich nepoznáte

Zúčastnili jsme se prezentační akce Slovenské kúpele ako ich nepoznáte, kterou v pěkném prostředí hotelu Mandarin Oriental připravila Slovenská agentura pre cestovný ruch ve spolupráci s Asociaciou slovenských kúpelov. Dozvěděli jsme se kam se vydat do slovenských lázní, jaké jsou zde možnosti léčení i wellness aktivit a co vůbec Slovensko pro vyznavače wellness nabízí.

Slovensko je země s velkým množstvím vysoce účinných minerálních pramenů, termálních vod. Existuje zde 23 registrovaných lázeňských míst s kapacitou více jak 12200 lůžek. Vedle těchto lázní jsou pak návštěvníkům Slovenska k dispozici wellness hotely, wellness centra, sportovní areály a aquaparky. Nicméně zůstaňme nyní u lázní. Lesy, čistá příroda, příznivé klimatické podmínky a termální voda - to vše přispívá k úspěchu balneologických a klimatických lázní. Mezi nejnavštěvovanější lázně patří Piešťany, Trenčianské Teplice, Bojnice a Rajecké Teplice. Nejstarší lázně pocházejí ze 13.-14. století v Turčianských Teplicích.

V programu akce vystoupil místopředseda ASK ing. Ján Šimko. Informoval o tom, že v Evropě existuje 1800 lázeňských míst, lídři v této oblasti jsou Německo, Itálie, Slovensko a Česko. Lázeňské procedury se objevují stále častěji i v hotelech jako wellness aktivity. Zajímavým faktem je pro rozvoj této oblasti zejména vytíženost kapacit i v mimosezóně. Zákazníci si sami ordinují wellness aktivity, což je z pohledu lázeňství špatně. V lázních je profesionální tým doktorů a zdravotnického personálu a léčba, procedury, aktivity jsou koordinované a pod dohledem zdravotníků. I lázně se mění a přichází luxusnější ubytovací kapacity, vyšší standard ubytování, doplňují se vitální a saunové světy, wellness centra, bazény. Lázně tak dohání hotely v kvalitě služeb a navíc mají i odborný personál. Pro lázeňské hosty s omezeným rozpočtem jsou připraveny ubytovací zařízení i nižších kategorií a tak za menší cenu dostane host kvalitní péči. Zdravotnická péče je vždy stejně kvalitní.

Lázně se nebojí o budoucnost. Prosperitě nasvědčuje demografický vývoj (stárnutí obyvatel) i zdravotní stav obyvatelstva (přibývá obezity, diabetických onemocnění, depresí či nemocí z povolání). Navíc i zdraví jedinci středního věku vyhledávají stále více lázeňskou péči nebo zdravé víkendy, wellness aktivity.

Co by návštěvníky Slovenska mohlo z oblasti wellness zaujmout:

- Lázně Piešťany mají jediný pětihvězdičkový hotel v lázních na Slovensku. Thermia Palace nabízí památkově chráněný secesní interiér, 111 pokojů. Nabízí zejména medicínský wellness.

- Kúpele Lúčky mají nový AQUA VITAL PARK s vitálním světem (finská sauna, mentolová sauna, římské parní lázně, tepidárium, masážní sprchy)

- Čtyřhvězdičkový hotel APHRODITE v Rájeckých Teplicích Vás zaujme nabídkou wellness balíčků - medical, relax a beauty. Je zde pěkný vodní svět a svět saun s pěti typy saun.

- Kúpele Brusno na konci roku 2009 plánují otevření nového Wellness centra s rozlohou 3500 m2. Budou zde bazény, saunová část i beauty zóna.

- Kúpele Štos jsou klimatické lázně a poskytují SPELEOTERAPII - unikátní léčbu v blízké Jasovské jeskyni.

- Turčianské Teplice nabízí např. architektonický skvost - tureckou lázeň HAMMAM, postavenou v 19. století. V současnosti je využíván na relaxace po koupelích nebo pro masáže.

 

Pokud si vyberete lázně na Slovensku pro léčebný nebo relaxační pobyt, určitě nebudete litovat.

Slovenské kúpele ako ich nepoznáteSlovenské kúpele ako ich nepoznáteSlovenské kúpele ako ich nepoznáte

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka