S lehokolem na Cestě k písmu

Devět mladých cyklistů z České republiky momentálně absolvuje měsíční pouť po stopách svatých Cyrila a Metoděje. Svojí „Cestou k písmu“, jak se celý projekt jmenuje, oslavují letošní 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Na 3007 km dlouhou pouť se vydali jak na klasických kolech, tak také na lehokole.

Členové expedice plánovali trasu více než rok. V podstatě se jedná o okruh, který odstartoval 26. července od kaple Nejsvětějšího Srdce Ježíšova v Oslnovicích na Znojemsku. Odtud se poutníci vydali přes Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Srbsko, Bulharsko a Řecko do Istanbulu. Jedná se o trasu, kterou zdolali vyslanci velkomoravského knížete Rostislava, aby mohli v Konstantinopoli požádat jeho jménem byzantského císaře Michala III. o vyslání církevní misie do Velkomoravské říše.

Od istanbulského chrámu Boží moudrosti se expedice vrátí po stejné trase, jako před 1150 lety putovali na Moravu Cyril a Metoděj. Pojedou přes řeckou Soluň, trajektem do Benátek a v sedle kola pak budou pokračovat jantarovou stezkou vedoucí přes Rakousko zpět na Moravu. Předpokládaným cílem je slavný Velehrad, kam by poutníci chtěli dorazit 24. srpna.

Účastníci expedice absolvují vytyčenou trasu na svých oblíbených kolech, zároveň však mají s sebou jedno lehokolo, které si vzájemně půjčují. „Chtěli jsme vyzkoušet a porovnat vlastnosti klasického kola a lehokola při náročnější cykloexpedici. Na lehokole oceňujeme především pohodlí při jízdě, kdy člověka ani po celodenním šlapání nebolí záda nebo jiné části těla. Navíc naše lehokolo budí zájem místních obyvatel, kamkoli přijedeme. Jako například teď v Istanbulu,“ říká s úsměvem jeden z členů týmu, Pavel Voříšek.

Každodenní zážitky cykloexpedice s názvem Cesta k písmu můžete sledovat na internetových stránkách.

Fotografie zaslala Kateřina Kršková, Public Relations AETNA, spol. s r. o. - děkujeme.

S lehokolem na Cestě k písmuS lehokolem na Cestě k písmu

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka