Ski Safari

Unikátní lyžařská dovolená V Jižním Tyrolsku/Südtirol, regionu na severu Itálie, je možné absolvovat unikátní lyžařské safari. Sbalit si na záda malý batůžek se základními věcmi a s pomocí lanovek, vlaku a autobusu projet pět lyžařských středisek. Teoreticky by to bylo možné zvládnout za jeden den, v praxi je ale lepší spojit Ski Safari se dvěma noclehy na horských chatách, kde vás budou ráno budit rolby upravující sjezdovky.

Během Ski Safari zdoláte více než 500 km sjezdovek, asi 11 000 metrové převýšení a na 200 lanovek.

1. zastávka: Tre Cime Dolomity

Ikonický skalní masív Drei Zinnen/Tre Cime ční nad údolím a stal se symbolem oblasti, která si říká Tre Cime Dolomity, a kde se lyžuje v sedmi střediscích. Ta sice nejsou velká, ale nudit se tu nebudete. Tři z nich: Helm/Monte Elmo, Rotwand/CrodaRossa a Haunold/Monte Baranci si žádají vaši pozornost. Cílí na rodiny s dětmi, sjezdovky končí přímo u hotelů a penzionů a nejdelší tratě mají pěkných pět kilometrů. Před třemi lety zde propojili dvě sousední střediska Helm a Rotwand. Výsledkem je areál Tre Cime Dolomity zahrnující celkem 45 km tratí s profilově zajímavými sjezdovkami.
Délka sjezdovek ve všech areálech: 100 km
Co nesmíte vynechat: Tour Giro delle Cime – obdobu Sella Rondy lze objet po sjezdovkách
Největší událost: 6. až 14. leden – balonový festival
Největší hit: krmení sobů v Helmu

www.three-peaks.info

Tip na horskou chatu: Jora Nad Innichenem/San Candido stojí rustikální chata s domácí atmosférou, kde kuchař Markus Holzer vaří jihotyrolské speciality z produktů místních farmářů. Z Tre Cime Dolomity je nutné pokračovat do střediska Kronplatz. Jezdí zde vlak Ski Pustertal Express, který protíná celé údolí Hochpustertal/Alta Pusteria. Z Tre Cime Dolomity je to na Kronplatz jen 40 minut – v komfortním vagonu, bez starostí s parkováním. Vlak zastavuje v městečku Percha/Perca přímo u gondoly a jezdí se v něm v lyžařských botách.

2. zastávka: Kronplatz

Jihotyrolskou jedničkou je Kronplatz, 2275 metrů vysoký kopec ze všech stran obtočený 119 kilometry sjezdovek. Nabízí sportovní lyžování i mírnější široké carvingové tratě. Z vrcholu se do údolí kroutí v ostrých zatáčkách až sedm kilometrů dlouhé sjezdovky s krásným profilem. Díky supermoderním lanovkám (některé mají i wi-fi připojení) budete zase rychle zpět nahoře. Hitem se stalo muzeum MMM Corones, které na vrcholu otevřel horolezec Reinhold Messner.

www.kronplatz.com

Délka sjezdovek: 119 km
Co nesmíte vynechat: muzeum Reinholda Messnera na vrcholu
Největší událost: 18. – 21. ledna 2018 – Světový pohár v biatlonu v nedalekém Antholzu/Anterselvě Největší hit: 5 černých sjezdovek

Tip na horskou restauraci: Oberegger
Srdcem Obereggeru je kuchyně, které kraluje majitelka Sabine. Vymýšlí nové recepty inspirované těmi starými a dávno zapomenutými. Často k tomu využívá produktů z vlastní farmy, ale i bylinky, květiny, houby a bobulovité ovoce z místních luk a lesů.

Z Kronplatzu do Alta Badie se přejede autobusem. Z vrcholu se sjede do obce St. Vigil/San Vigilio, odkud jezdí autobusy do La Villy v Alta Badii. Autobus zastavuje jen pár metrů od sjezdovky.

3. zastávka: Alta Badia

Alta Badia: lyžování s michelinskými kuchaři

Alta Badia nabízí krásné sjezdovky v srdci Dolomit, nezapomenutelné výhledy na skalní masív Sella i kulinářské zážitky, na které lyžaři jen tak nezapomenou. Když budete mít štěstí, narazíte zde i na některou z celebrit. Láká je sem mimo jiné několik michelinských restaurací (tříhvězdičkový St. Hubertus v Sankt Kassianu, La Stüa de Michil v Corvaře) nebo nekončící zábava v Clubu Moritzino na vrcholu Piz La Ila, kde místní DJ jednotlivé chody prokládá diskotékovými hity. Od Moritzina padá dolů sjezdovka Gran Risa, na které se v prosinci jezdí světový pohár.

Délka sjezdovek: 130 km
Co nesmíte vynechat: tříhvězdičkovou michelinskou restauraci St. Hubertus
Největší událost: 25. března - Wine Safari
Největší hit: sjezdovka světového poháru Gran Risa

www.altabadia.org

Tip na horskou restauraci: Bioch

Útulná chata vykládaná dřevem leží přímo na sjezdovce. Proslulá je její velká slunečná terasa, kde si je možné jednoduchá ladinská jídla, stejně jako speciality tyrolské a středozemní kuchyně.

Alta Badia je lanovkami propojená s Val Gardenou, což bude další zastávka. Je ale nutné se napojit na slavný okruh Sella Ronda, která obtáčí skalní masív Sella. V oranžovém a zeleném směru ho lze absolvovat po sjezdovkách. Pokud byste ho chtěli projet celý, což se během Ski Safari stihnout nedá, najedete více než 40 kilometrů na lyžích.

4. zastávka: Val Gardena

V centru Dolomit a na trase Sella Rondy leží středisko Gröden/Val Gardena se 115 kilometry lanovek. Nabízí krásné sjezdovky, mezi nimiž je nejslavnější Saslong s „velbloudími hrby“, kde se v prosinci jezdí světový pohár. Tratě se vlní na obou stranách údolí, na jedné straně je ohraničuje skalní masív Seceda, na druhé Langkofel/Sassolungo. Ubytování se nabízí v městečcích a St. Ulrich/Ortisei, St. Christina/ S. Cristina a Wolkenstein.

Délka sjezdovek: 115 km Co nesmíte vynechat: lyžařský okruh Sella Ronda
Největší událost: 10. - 18. března - Rock the Dolomites, koncerty na sjezdovkách
Největší hit: mořské plody na chatě Comici

www.valgardena.it

Tip na horskou restauraci: Comici

Ve 2200 metrech nad mořem, přímo na sjezdovce, a v krásné kulise Dolomit stojí vynikající rybí restaurace, na jejímž menu nechybí zaručeně čerstvé mořské plody jako třeba humři či langusty.

Z Val Gardeny je možné dojet do místa Seiser Alm/Alpe di Siusi buď lanovkou z vesnice St. Ulrich/Ortisei, nebo autobusem z Monte Pana, který zastavuje a končí u sjezdovek.

5. zastávka – Seiser Alm

Seiser Alm/Alpe di Siusi v magické kulise Dolomit je nejlepší lyžařskou adresou pro rodiny s dětmi. Náhorní planina o velikosti 8000 fotbalových hřišť se rozkládá mezi skalními masívy Schlern/Sciliar a Langkofel/Sassolungo.

Svahy jsou tak akorát – většinou značené červenou a modrou barvou, lanovkám nechybí zábrany pro nejmenší lyžaře, kopce hlídají dřevěné čarodějnice (s pohádkovým příběhem). Děti mohou vyzkoušet několik slalomů i snowpark. Ten je podle české snowboardistky Šárky Pančochové nejlepší v Itálii. Je 1500 metrů dlouhý, horní část je určená pro začátečníky, spodní s U-rampou vyhoví pokročilým jezdcům. Běžky s sebou: na Seiser Almu je na 80 kilometrů tratí.

Délka sjezdovek: 60 km Co nesmíte vynechat: snowpark
Největší událost: 11. března – Dolovino, akce pro milovníky vína
Největší hit: zdejší výhled

www.seiseralm.it

Tip na horskou restauraci: Rauch

Chata je malá, útulná, dřevem vykládaná, vaří tu jihotyrolské speciality – budete se zde cítit jako na prázdninách u babičky.

Další informace o Jižním Tyrolsku najdete webových stránkách.

Fotografie poskytla Michaela Bučková,  Trimedar s.r.o. – děkujeme.

Alta BadiaDrei ZinnenSki SafariSwing on Snow 2VAI Gardena Comici

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka