Seznamte se se sladkými exotickými plody kaki v lahodných receptech

Kaki Persimon Bouquet

Vyrostlo ve slunné Valencii ve Španělsku a představuje výtečnou zdravou svačinku a skvělou ingredienci do vaření i pečení. Kaki Persimon Bouquet si zkrátka zamilujete na první ochutnání. Právě teď ho můžete najít na pultech obchodů - sezóna kaki totiž právě začíná! Na první pohled vypadá jako oranžové rajče. Měkký plod bez pecek se však neřadí mezi zeleninu.

Tento „pokrm bohů“ je velmi zdravý - posiluje imunitu, obsahuje vitamíny, vlákninu a důležité minerály, upravuje zažívání a příznivě působí také na snižování hladiny stresu. Stačí se zakousnout!

Vychutnat si kaki Persimon Bouquet můžete stejně jednoduše jako například hrušku nebo jablko. Kaki můžete též pokapat citrónem nebo posypat skořicí a na pár minut zapéct. Lahodný je i kaki džem. Pokud však rádi zkoušíte v kuchyni nové recepty, ochutnejte kaki perník a kaki pečené s mletým masem a sýrovo-hořčičnou omáčkou. Dopřejte si výtečný experiment, který budete díky skvělé chuti muset brzy zopakovat!

Vyzkoušejte kaki perník. Potřebovat budete: 5 kaki Persimon Bouquet, 4 lžíce másla, 2 velké vejce, 100 g pískového cukru, 100 g hnědého cukru, 1 lžičku vanilkového extraktu, 280 g polohrubé mouky, 1 prášek na pečení, ½ lžičky soli, 1 lžičku mleté ​​skořice.

Postup: předehřejte troubu na 170°C. Nasypte do misky mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici. V další misce smíchejte kaki nastrouhané na struhadle, máslo, vejce, vanilku, cukry a dobře zpracujte. Pomalu směsi s obou misek smíchejte, dokud se vše nespojí. Připravené těsto vylijte do vymazaného pekáče a pečte po dobu 45 až 55 minut, nebo dokud špejle nebude lepit.

Z kaki můžete připravit také skvělý oběd pro celou rodinu. Připravte se na originální lahůdku, ke které se budete každý podzim vracet.

Na kaki pečené s mletým masem a sýrovo-hořčičnou omáčkou budete potřebovat: 2 nebo 3 velké kaki Persimon Bouquet (nakrájené na plátky silné 2 cm), 300 ml smetany ke šlehání, 200 ml mléka, 3 stroužky česneku, 2 lžíce tymiánu, 2 lžíce hrubozrnné hořčice, 2 červené cibule, 500 g mletého masa, 150 g ementálu, olivový olej, sůl, pepř.

Postup: v kastrůlku zahřejete smetanu, mléko, na plátky nakrájený česnek, jednu lžíci tymiánu a pozvolna vařte 10 minut – směs však nesmí bublat. Poté vmíchejte hořčici a dochuťte solí a pepřem. Na pánvi na olivovém oleji nechte zesklovatět cibuli nakrájenou na měsíčky. Přidejte mleté maso, tymián, sůl a pepř a nechte dusit 20 minut. Hotovou směs přesuňte do zapékací mísy. Posypte polovinou strouhaného sýra a zalijte polovinou smetanové omáčky. Navrch položte nakrájené kaki a posypte zbytkem sýra a omáčky. Pekáč vložte do vyhřáté trouby a pečte 30 minut při teplotě 200°C.

Kaki Persimon Bouquet roste na prosluněných svazích kolem španělské Valencie, kde nasává sladkost, než se dostane na váš stůl. Plody kaki Persimon Bouquet jsou k dostání od konce října např. v obchodní síti Kaufland, Globus a v kamenných maloprodejnách.

Fotografie zaslala Dagmar Kutilová, PR consultant cammino... Děkujeme.

Seznamte se se sladkými exotickými plody kaki v lahodných receptechSeznamte se se sladkými exotickými plody kaki v lahodných receptechSeznamte se se sladkými exotickými plody kaki v lahodných receptechSeznamte se se sladkými exotickými plody kaki v lahodných receptechSeznamte se se sladkými exotickými plody kaki v lahodných receptech

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka