Setkání v solných lázních

Ve čtvrtek 18. června se do Solných lázní v Říčanech sjeli představitelé a členové České asociace wellness, příznivci wellness aktivit, zájemci o haloterapeutickou problematiku a zástupci médií na 1. wellness odpoledne ČAW. Toto neformální setkání má ambice stát se do budoucna platformou pro výměnu informací mezi členy, ale i nečleny ČAW, partnery i podnikateli ve wellness a dalšími příznivci tohoto životního stylu.

Všechny přítomné přivítal nejnovější člen představenstva ČAW, zakladatel portálu Wellnessnoviny.cz, pan Pavel Hofrichter. Setkání potom zahájila paní Barbora Nevímová ze společnosti Salt Cave Invest, která byla hostitelem tohoto historicky prvního setkání a po krátké chvilce mezi přítomné dorazil i předseda představenstva společnosti Salt Cave Invest, pan Jiří Kubelka. Připomněl zkušenosti a výzkumy Prof. Červinské, která se již 25 let zabývá výzkumem účinků kamenné soli na lidský organismus a pozval přítomné na prohlídku největších solných lázní.

Prošli jsme recepcí, natáhli návleky na botky a pak už jsme se ocitli v království soli. Sůl je úplně všude. Zaujaly nás solné cihly, z nichž jsou postaveny některé stěny jeskyní, stejně jako solné panely. Účastníci byli uchváceni zajímavým prostředím, kde i podlahu tvoří solná drť nebo solné dlaždice. Vládne zde příjemné přítmí a z reproduktorů se tiše line milá hudba. Po vstupu vás hlas z reproduktoru informuje jak procedura v solných lázních probíhá. Před koncem terapie vás zase diskrétně upozorní, že se váš čas na terapii chýlí ke konci. Třičtvrtěhodinka v solném království uplyne jako nic.

Říčanské solné lázně mají celkem čtyři samostatné místnosti propojené chodbou. Osvětlení je provedeno průsvitem solných kvádříků, takže oranžový nádech vykouzlí krásnou atmosféru a navíc světlo a teplo uvolňuje sůl i ze stěn. Ze solných cihle se dá postavit například i krb, nebo obložení za postel v ložnici, využívají se také pro domácí wellness. Každá z místností má něco svého. Odpočívárně pro dospělé vévodí stěny obložené mozaikami ze solných panelů a uprostřed pyramida ze solných kvádrů. Následuje místnost pro relaxaci a největší místnost lázní, která se využívá pro cvičení nebo pro pobyt větších skupin. Jako jediná má samostatný vchod přímo z foyeru. Dětská herna je vybavena hračkami a zařízením pro děti. K dispozici je pískoviště, v tomto případě tedy solnoviště, v rohu je umístěn model Říčanského hradu ze soli, děti mají také při pobytu možnost sledovat pohádky v televizi.

Při prohlídce se dozvídáme, že koncentrace soli, ale i teplota a vlhkost jsou řízeny mikroprocesorem, ale i spoustu zajímavostí z oblasti haloterapie i výstavby zařízení.

Po prohlídce a doplnění tekutin se slova ujal prezident ČAW Dr. Jan Hejma, který přítomné seznámil s nejnovějším vývojem v oblasti certifikace wellness zařízení. Ve svém příspěvku připomenul, že připravovaná certifikace nemá být bičem proti provozovatelům wellness zařízení, ale naopak nástrojem podpory jejich podnikání. Na závěr představil známku ČAW, kterou mohou pro označení svých provozoven používat členové asociace.

Zbytek odpoledne pokračoval v příjemné a neformální náladě ve vzájemných rozhovorech mezi třicítkou účastníků. První wellness odpoledne proběhlo v příjemné atmosféře, tak, jak se na wellness akci sluší. Příští setkání proběhne v některém členském zařízení již o prázdninách. O jeho přípravách vás budeme na stránkách Wellnessnovin včas informovat.

Setkání v solných lázníchSetkání v solných lázníchSetkání v solných lázníchSetkání v solných lázníchSetkání v solných lázníchSetkání v solných lázních

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka