Setkání mobilních saun ve Finsku

Právě v těchto dnech probíhá ve Finsku setkání majitelů mobilních saun a příznivců saunování. Možná je to bláznivě letní myšlenka, typická pro Finsko, kde je 2 miliony saun. Ale funguje to. V minulém ročníku bylo na srazu 51 mobilních saun, mnohdy velmi bláznivých a kreativních přívěsů.

Letos se očekává příjezd mobilní sauny na střeše auta Volvo, sauny v mlátičce na obilí nebo v nákladním autě. Některé sauny jsou velmi dokonale vyrobené a určené pro běžný provoz na akcích a jiné jsou domácí výroby.

V malé obci Teuva na západním pobřeží Finska je připraven pestrý program pro milovníky sauny. Pro vystavení sauny platí dvě pravidla – sauna musí být plně mobilní a musí být funkční saunou pro saunování alespoň jedné osoby. Zajímavá bude tak třeba sauna beruška, sudové mobilní sauny nebo sauna – přívěs ve tvaru činžovního domu. Jsou zde sauny v klasickém karavanu, camping sauna nebo hasičský vůz přestavěný na mobilní saunu. Tady je poznat, že Finové sauny skutečně milují!

Jednou z novinek bude mobilní autobus sauna. Sauna v dvoupatrovém autobusu není jen saunou, je to skoro lázeňský komplex. Vedle sauny pro 3-6 osob si návštěvníci v autobusu užijí vířivku, je zde hudební aparatura, v patře VIP zóna, zasedačka, v přízemí jsou sprchy a sociální zařízení. Nechybí kuchyně.

Přihlášené mobilní sauny na setkání si můžete prohlédnout zde.

Zájemci se hlásili do 30.6. s fotografií své sauny a ti, kteří byli akceptováni budou účastni tomuto neobvyklému setkání mobilních saun. Poprvé se akce uskutečnila v roce 2006 a na místě bylo 18 saun. Podruhé v roce 2007 ve městě Parra bylo již 37 saun. V roce 2008 bylo 37 saun a asi 2000 osob. V roce 2009 bylo ještě více mobilních saun - 47 saun a asi 6000 osob a v roce 2010 jsme měli 54 sauny a asi 8000 osob. Další ročníky jsou již počtem saun a návštěvníků podobné.

Návštěvníci si mohou užívat doprovodného programu a nebo vyzkoušet saunování v každé mobilní sauně. K tomu je potřeba jen ručník a plavky. Ve Finsku se saunuje v plavkách (pokud je to veřejné místo pro smíšený provoz mužů a žen). Akce je určena celým rodinám a ti přijíždí v autech z celého Finska. Loni přijelo 4000 aut. Pro saunování je jedna podmínka – děti musí být pod dohledem rodičů a saunování je pouze na vlastní odpovědnost. Asi nikdo nevyzkouší všechny mobilní sauny, ale i tak je saunový víkend hodně náročný.

Akci pořádá pořadatel "Siirrettävien Saunojen Kokoontumisajot ry" a zástupci pořadatele akci zahajují 3.8.2013 ve 12 hodin. V doprovodném programu nechybí hudební soubory, workshopy a prezentace dodavatelů třeba kamen pro sauny. Jsou zde i vyhlášené soutěže zajímavá a tradiční  je hod Saunavihta (svazek větviček pro saunovou masáž) co nejdále. Saunavihta se používá v tradiční sauně ve Finsku.

Setkání mobilních saun a přátel netradičního saunování proběhne letos 3.-4.8.

Setkání mobilních saun ve FinskuSetkání mobilních saun ve FinskuSetkání mobilních saun ve FinskuSetkání mobilních saun ve Finsku

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka