Sauny z celého světa najdete za humny

Vydali jsme se na cestu kolem světa, při níž jsme chtěli vyzkoušet co nejvíce tradičních i netradičních saun. Výlet trval pouze jeden den a přesto jsme se podívali do japonské i ruské sauny, zjistili jak voní finská kouřová sauna. Navštívili jsme, totiž, skvělý saunový svět v německém Eibenstocku. Badegarten Eibenstock najdete kousek od hraničního přechodu Potůčky nebo Boží Dar a je tak snadno dostupný pro návštěvníky z ČR.

Saunový svět je celý FKK, tak jak je v německých zemích běžné a vedle mnoha saun a odpočíváren nabízí také bazén pro plavání i ochlazovací bazén. Saunový svět má vnitřní část (kde je japonská zahrada, římské lázně nebo saunabar a restaurace) a venkovní saunovou zahradu. Najdeme tu i specialitku – ubytovací dřevěné maringotky, takže můžete bydlet přímo v FKK saunovém světě.

Zde, v aquaparku Badegarten, se můžete seznámit se saunováním a rituály, které mají kořeny v Rusku, Finsku, Japonsku, Itálii, Turecku, Německu a v létě také vyzkoušíte pravou indiánskou potní chýší. Autentické prostředí v saunách i odpočívárnách, smysl pro detail i propracované procedury nebo třeba ozvučení v saunách, vůně, doplňky – to vše umocňuje zážitek návštěvníka. O vaší pohodu se stará zkušený personál.

Otevřeno je od 10 hodin, tak i náš příjezd jsme naplánovali na dopoledne. Cesta přes Krušné hory,vzhledem ke sněžení nebyla jednoduchá, ale zase zimní návštěva saun nás velmi lákala. Neplacené parkoviště je přímo před areálem. Ve vstupní hale obdržíte čipové hodinky, platí se až při odchodu. Aktuálně je vstup do Saunového světa a aquaparku na celý den 24 EUR, příplatek za víkend a svátek jsou 3 EUR za osobu, pokud byste přijeli s rodinou (tedy minimálně s dvěma dětmi), pak je vstupné 27 EUR + 13 EUR za osobu a opět příplatek 3 EUR za osobu. Děti do 16 let jsou za 21 EUR. Samostatný bazén je jen 8 EUR. Nelze zakoupit vstupenku na kratší dobu než na celý den. Pokud byste chtěli bydlet v dřevěné maringotce MERINO, zaplatíte za noc pro osobu 34,5 EUR a k tomu se připočítává vstupné do sauny.

Bazénovou část obsahující 25 metrů bazén, rychlý tobogán, dětské bazénky, vířivky a gejzíry můžete navštívit v plavkách. Je zde i venkovní část, Voda má teplotu 30 – 38 stupňů. My jsme však spěchali do saunového světa. Příchod je ze společných šaten přes turniket do sprchové části, malé místnosti na odložení drobností, plavek atd. Vstupujeme do navazující restaurace. Do saunového světa se dle návštěvního řádu nesmí nosit potraviny, celá část je FKK ale v restauracích je potřeba být v županu. Župan tedy doporučujeme, stejně jako velkou osušku a prostěradlo do sauny. Jinak je takřka nutností mít do saunového světa pantofle.

A pak už můžeme nerušeně objevovat sauny a užívat si pravidelných saunových ceremoniálů – aufguss. Ty jsou každou půlhodinu a jsou velmi pěkně vymyšlené. V ruské sauně nás saunér rusky pozdravil a jelikož je v rusku velmi cholodno, musel nám řádně „zatopit“. Z reproduktoru zněla ruská lidovka a nechyběl ani svazek větviček kterými po namočení ve vědru se nanášela voda na kameny v Ruské banji. Jsou i další procedury, které jsou za příplatek – ať už jsou to nejrůznější masáže, turecký hammam – peeling a masáž nebo i speciální rituály v saunách, které trvají hodinu a zahrnují i pořádné našlehání větvemi. Nás zaujala procedura ve dřevěných wellness kádích s teploučkou vodou. Zde usednete a jste obsluhováni, popíjíte černé pivo a pojídáte uzené klobásky na čerstvém vzduchu. Ideální pro párty skupinky přátel.

Ale zpět do saun. Ruské sauny mají převahu a navazují na ty finské, s vyšší teplotou a menší vlhkostí. Nám se nejvíce líbila MAA SAUNA – zemní sauna, s deklarovanými až 110 stupni a s krbem, v kterém hořelo dřevo. Vůně, horko, efekt hořícího dřeva v prostoru, částečně zapuštěném do země. Prostě skvělá relaxace. A pak rychle pod ledovou sprchu nebo vědro a do ledového bazénu. Všude kolem sníh a po relaxaci si plaveme v bazénu. Samozřejmě i zde je bezplavkový provoz, plavky správně do saunového světa nepatří. Areál je prostorný a v létě zde nebude chybět množství lehátek pro slunění. Odpočinkové zóny jsou velkorysé a navazují na občerstvení, kde se v létě griluje, připravují ryby, udí se maso…

Zážitkem je také pobyt v kouřové sauně. Ve Finsku dlouhá staletí používali právě kouřové sauny, které neměly komín a po zapálení kamen uvnitř sauny se kouř dostal do všech zákoutí sauny a po důkladném prohřátí (vytápí se několik hodin) se otevřely dveře a kouř se vyhnal. Pak prohřátá dřevěná sauna již sloužila saunování. Jak to v takové sauně mohlo vypadat se přesvědčíte právě zde, v Badegasrten. Na vyzkoušení jsou zde dvě sauny tohoto typu. Erdrauchsauna přináší jiný prožitek, protože teplo se uvolňuje přes zčernalé trámy, jde o mírné sálavé teplo, pro saunující se velmi příjemné. Cítíte se jako v udírně. Sauna je otevřena až od 14. hodiny, do té doby se zhruba pět hodin roztápí. Karelian ruská tradiční sauna láká teplotou 70 stupňů a zajímavými ceremoniály. Dřevo se spaluje na otevřené kamenné peci a kouř odchází výduchy ve stěnách a ve stropě sauny. Sauna je dvoupatrová a dříve se jednalo o víceúčelovou budovu, v které se udilo maso, pralo prádlo nebo vařilo pivo. Zvláštností sauny je i to, že právě všudypřítomné saze, zernalé dřevo na stěnách i stropě vyzařují teplo rovnoměrně. Sušilo se zde i obilí. Při ceremoniálu jsme usedli na balkon a po druhém ostrém kole polévání a víření metlou už vydržela pouze jedna vytrvalá azbestová dáma. My všichni ostatní, zrůžovělí jak prasátka, se potírali sněhem.

Potřebovali jsme si odpočinout a tak jsme zavítali do vnitřních prostorů. Lákala nás japonská část. Nezklamali jsme se. Krásné dekorace, tradiční japonské masáže, rituály, procedury i stylové odpočinkové zóny, to vše je skvěle připraveno. Přeneseni do zahrady v Japonsku jsme relaxovali. Nastal čas na vyzkoušení starobylé japonské kamenné sauny (Kamaburo). Jde o meditační saunu, kde je naprostý klid, jen za zvuku relaxačních tónů si můžete skutečně odpočinout. Je zde pouze 55 stupňů. Dalším zážitkem byl Ofuro sento – japonský horký bazének. Teplota je nižší než v Japonsku – 38–40 stupňů. Před vstupem do bazénku je třeba se omýt v klasických japonských sedacích sprchách, kde v sedě si tělo postupně omýváte a třete do růžova. Druhou japonskou prohřívárnou je meditační sauna, opět s nižší teplotou a skvělou možností ulehnutí a relaxování. Nad kamny je nasvícená socha Buddhy a prostředí přímo vybízí k meditacím. Po koupeli nebo sauně je možné využít i odpočívárny, jedna je tmavá, umožňující i klidný spánek na pohodlných tatami. Tichá japonská hudba je samozřejmým doplněním. Japonská zahrada je navržena pro absolutní odpočinek a není sem dovolen vstup dětem mladším 16 let. Rozhovory by měly bý pouze šeptem.

Zpátky do Ruska. Domeček na kuří nožce vypadá jak chaloupka z pohádky o Mazíkovi. Bohužel se neotáčí, takže nepomohlo ani zvolání „Chaloupko ke mně čelem a k lesu zády“. Speciální banja pochází z Uralu a zde u řeky z důvodu častých povodní se ujaly stavby na kůlech. Uvnitř nás Baba Jaga nečekala a tak jsme se mohli věnovat nerušenému prohřívání. Pěkně vyřezávaná dřevěnice, sauna se 70 stupni láká na vůni sušených bylin, které jsou pověšené v prostoru. Ano, na detailech si tedy tady potrpí…

Příště si zakoupíme nějaký rituál s březovými metličkami. Nahlédli jsme do rituální Banji a vypadalo to opravdu skvěle… Vedle nás pak překvapila odpočinková místnost s pecí, kde můžete ulehnout a snít o ruském venkově a třeba přijde i nějaká ta Baba Jaga a přinese březovou metlu nebo rovnou usednete na lopatu a necháte se zasunout do pece…

Prostor uzavírá Kreml (název znamená ruskou tradiční pevnost s dřevěnými věžičkami a mosty). Úžasná dřevěná stavba byla pro saunový svět vyrobená v Rusku ze sibiřských borovic, tam sestavená, rozmontovaná a po převezení smontovaná na tomto místě. Ve 13 metrové věži je v hodním patře skvělá potírna. Je zde výhled na ostatní stavby ruské vesnice. Topí se v kamnech o patro níže a tak nálevy jsou velmi intenzivní. Ceremoniály zde opravdu doporučujeme.

Odcházíme důkladně vysaunování, spokojeni. Příště přijedeme na celý den a zůstaneme až do večera, protože i okolí nabízí celou řadu možností ubytování. Lázně dostávají jedničku.

Při odchodu jsme zjistili, že na pokladně neberou platební karty. Tedy neuspěli jsme ani jednou ze čtyř předložených, které jsme měli k dispozici. To se nám zatím nikde nestalo. Také web nemá aquapark provedený v češtině, i když by se nějaký marketing cílený na českého klienta určitě vyplatil. Cenově je saunový svět srovnatelný s cenami ve větších saunových světech – jako je třeba Erding. Nicméně si myslíme, že stále poměr cena / výkon je rozumný.

Pavel Hofrichter

Informace:http://www.badegaerten.de

Fotografie – oficiální web Badegaerten Eibenstock a redakce.

Google mapa

saunování v zemní finské sauně MAA je skutečným zážitkemRuská sauna - KREML je dvoupatrová a ve věžisauna na stroměpříjemná bazén pro relaxaci a vedle pro ochlazení po sauně, FKKruská sauna Kremlv sauně, celý saunový svět je samozřejmě bez plavekkouřové sauny jsou zajímavou a netradiční součástí saunového světakouřová sauna uvnitřpojďte, začíná saunový ceremoniáldalší kouřová saunaodpočívárna pro klidný spánek - Japonskouprostřed saunové zahrady je v létě prostor pro odpočinek i občerstveníSvět světových saun má i Japonsko a tradiční japonskou prohřívárnuDopřejte si masáž!saunování v Ruskuvýhled na krajinu v okolí

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka