Saunový statek starý 200 let slouží jako saunový svět

Navštívili jsme Saunahof, Bad Füssing

Bad Füssing, bavorské lázně a nevětší lázně Evropy mají i skvělou saunovou specialitu. V romantickém prostředí 200 let starého statku je umístěn Saunahof - saunový svět s množstvím saunových prohříváren, relaxačních místností a odpočíváren. Vyzkoušeli jsme si celodenní pobyt v Saunahofu a obdivovali klid, pohodu a nerušeně relaxovali, třeba uprostřed saunového dvora, v teplém relaxačním bazénu. Saunové centrum ve starém statku je opravdu úžasným místem, oázou, kterou můžeme jen doporučit.

Saunahof jako součást Therme 1 je umístěn v centru lázeňského Bad Füssing, které nabízí tři lázeňské areály s celkovou rozlohou vodní plochy 12.000 m2. O Johannesbadu, největších lázních Evropy jsme již psali zde. Bad Füssing v Dolním Bavorsku je vlajkovou lodí mezi všemi bavorskými lázněmi a může se pochlubit největším počtem hostů, kteří zde nocují. Tajemstvím úspěchu jsou vlastnosti místní léčivé vody, světoznámé svými účinky a také příznivé ceny v nejrozsáhlejším termálním areálu Německa. I díky cenové strategii managementu lázní vzrostl za posledních pět let počet českých hostů o 500 procent. Dalším důvodem je snadná dostupnost Bad Füssingu z Čech. Od česko-bavorského hraničního přechodu Strážný-Philipsreut je to do Bad Füssing pouhých 87 kilometrů. Statek přestavěný na saunový svět, Saunahof, je návštěvníkům k dispozici od roku 2003. Rozkládá se na 3000 m2.


Saunahof má obdélníkový půdorys a po obvodu jsou historické budovy, uprostřed je pak saunová zahrada s prostorným bazénem s teplou vodou, množstvím lehátek. V hlavní vstupní budově jsou soustředěny šatny ve dvou patrech, v přízemí je pak saunová restaurace. Celý statek si zachovává svoji původní atmosféru. Sauny a další vybavení je citlivě skloubeno s rustikálním designem, propracované detaily, dekorace a všechno vybavení působí na smysly návštěvníků dokonalým dojmem. Cítíte se opravdu jako na statku, ale při tom s úžasnou péčí a odpočinkem, který si zasloužíte. Nechte se rozmazlovat a přijměte pozvání do saunového statku, vybaveného s citem a nápadem.


Nejzajímavější, unikátní prohřívárnou je zde speciální bramborová sauna. Je umístěna ve sklepě a nabízí i speciální procedury, saunové ceremoniály s bramborovým občerstvením. Nás zaujala prohřívárna v podkroví, plná sena, kde jsme si připadali přesně jako v létě ve stodole, na seně. Nadšeni jsme byli ze sauny bylinkové, kde jsme se cítili jak v aroma-kuchyni, uprostřed nechybí velký hrnec...


V Saunahofu jsme při naší návštěvě vyzkoušeli saunové ceremoniály, včetně těch s podáváním peelingu, dali jsme si masáž, využili relaxační místnosti i bazény. Procedura saunování a její blahodárné účinky na tělo i mysl jsou známy už od starověku a sauny jsou již běžnou součástí všech lepších hotelů a sportovních center. Už méně obvyklé ovšem je, když se sauna nachází v 200 let starém statku.

V Saunahofu najdete také tyto sauny:


Čarodějnické sauna


V této sauně je nad velkými kamny umístěna čarodějnice, dekorace, která je funkční a při saunovém ceremoniálu se otáří a tím víří horký vzduch nad kamny. A saunér má míň práce.  Zde se nám líbil meditační ceremoniál s tibetskými mísami, které rozestavěné po obvodu saunových kamen saunér rozezníval. Sice čarodějnické dekorace se k výletu do Tibetu příliš nehodily, ale i tak to byla příjemná relaxace.


Bramborová sauna


Při 60°C a vysoké vlhkosti se v této sklepní sauně pěkně relaxuje. Míst je zde pro 50 osob a největším lákadlem jsou pravidelné saunové ceremoniály - zde tedy spočívají v podávání peelingových solí nebo medu při medovém ceremoniálu. Je zde i speciální bramborový ceremoniál. Při peelingu si můžete ruce opláchnout přímo v sauně, nechybí zde kohoutky s vodou. Vyzkoušeli jsme sůl s citronem, který saunér rozdává v keramických miskách. Máte chuť na bramborové občerstvení v sauně? Pak si zajeďte do Saunahofu.

 

Senná sauna

V podkroví statku je prohřívárna s úžasnou sennou vůní. Vždyť všude kolem je seno. Ticho, vůně a prostor pro návrat do dětství. Netradiční relaxace v prostorách vytvořených, jak jinak, opět podle selského vzoru. Kombinace vůní, která posílí hlavně oběhový systém a podpoří prokrvení při teplotě cca 40° C

Myslivecká Jaga-sauna

Působivá Jaga sauna v mysliveckém nebo pytláckém stylu je klasickou saunou, v které se provádí pěkné ceremoniály. Sauna má okno do dvora, kterým se může sauna vyvětrat před zahájením saunového ceremoniálu. Je jedno zda jste pytlák nebo lesník, najdete si zde své dekorace v mysliveckém stylu. Do nejmenších detailů je zde vykreslena tradiční světnice lesáků. S pytláckými nálevy a nálevy Jaga, vůněmi lesa a pole i pokřikem saunéra se setkáte asi jen zde.


Římská parní lázeň


V klenbové parní lázní se můžete znova volně nadechnout a vychutnat povzbuzující působení éterických olejů při teplotě cca 45°C.


Solná lázeň


Solné krystaly, voda nasycená solí, stékající po větvičkách, zanechávající za sebou solné rampouchy, solné přísloví... Solná komora, solná parní lázeň nabízí příjemných 40°C. V solné komoře prožijete pocit osvěžujícího mořského vánku a zakusíte jedinečný účinek soli na těle a pokožce. Nechte se rozmazlovat něčím zcela výjimečným a zakuste léčivé a vyvážené působení solných krystalů. Při příjemných cca 40 stupních a v klidné, příjemné atmosféře vás rozproudí jeden z nejstarších léčivých prostředků dějin. Se svým výjimečným složením  z životně důležitých minerálů a stopových prvků, posiluje zdraví a dobrou kondici, pozitivně působí na podrážděnou pokožku a alergie a efektivně podporuje samoregenerační proces. Nadýchali jsme se tedy zdravého vzduchu a vydali se za dalšími zážitky.


Bylinná sauna s varným kotlíkem:

Bylinná sauna v podkroví trošku připomíná velkou kuchyni. Návštěvníky rozmazlí ročním obdobím odpovídajícími étericky sladěnými vůněmi - od osvěžujících až po imunitu posilujících. Teplota cca 65° C je vhodná pro příjemné relaxování a prohřívání. Tady se nám moc líbilo!

Solná komora

Již při vstupu na dveřích a také ve vnitřních prostorách je sůl tematizována v příslovích.  Zhluboka se nadechněte – neboť jemně rozptýlená sůl působí jako mořský vzduch blahodárně na vaše plíce a dýchací ústrojí. Teplota cca 40° C

Dřevěná světnička vykládaná borovicí limba

Prohřívárna umístěná v bloku s masérskými službami, v přízemí tak trochu připomíná vhodnost nahřát se před masáží. Světnička je zařízena jako finská sana s nízkými teplotami, světelnou terapií, hudbou a vysokou vlhkostí vzduchu. Je vhodná pro obzvlášť jemné pocení při teplotě cca 60° C.

Relaxační místnosti

Relaxovat můžete v okolí bazénu nebo ve speciálních stylových komůrkách. Tady si vyberete z množství nejrůznějších zákoutí s různými typy lůžek a postelí.

Saunové ceremoniály a saunování se zážitkem

Již samotná návštěva Saunahofu je zážitek. Pro ještě větší prožitek jsou připraveny saunové rituály, ceremoniály, kterým se v Německu říká Aufguss. V Saunahofu jsou specialisté na peelingové procedury nebo využití bylin v saunování. saunové ceremoniály v Jaga-sauně jsou perfektní, vydatné i když nepřináší nějaké inovativní prvky. Je ti klasický, tradiční saunový ceremoniál. MOc nás nezaujal čarodějnický ceremoniál v sauně, kdy se pouze spustí mechanické víření vzduchu pozvolna se otáčející dekorací v podobě čarodějnice. Naopak cermoniál s množstvím tibetských misek byl moc příjemný.

Lázeňská studna

Zde proudí originální termální minerální voda z Bad Füssingerského pramene.  Tato voda s větším obsahem fluoridu je v rámci pitné kůry velmi vhodná (maximálně 0,5 litru za den). Do kamenných nádrží se můžete také posadit, popíjet a relaxovat.

Sluneční lázně

Celý saunový svět je samozřejmě určen pro pobyt bez plavek. Můžete se koupat v bazénu, vybrat si své lehátko uprostřed dvora nebo využít teras.

Certifikát vysoké kvality služeb lázeňského oddělení: Premium-Klasse
Nejvyšší ocenění pro sauna-areál od celosvětově největšího spolku milovníků sauny, Deutsches Sauna-Bund/Německého sdružení saun. Díky svému výjimečnému konceptu  a vysoké kvalitě se oblíbený sauna-areál katapultoval až na samou špičku zařízení tohoto typu v Evropě.

Vstupné na celý den je 22 EUR za osobu.

Co se nám líbilo:
- celkové provedení, atmosféra, styl saunového světa ve statku z 18. století
- prohřívármy v podkroví - bylinka a senná sauna
- relaxační místnosti, balkóny
- odpočinkový bazén uprostřed selského stavení

Saunový statek starý 200 let slouží jako saunový světSaunový statek starý 200 let slouží jako saunový světSaunový statek starý 200 let slouží jako saunový světSaunový statek starý 200 let slouží jako saunový světSaunový statek starý 200 let slouží jako saunový světSaunový statek starý 200 let slouží jako saunový světSaunový statek starý 200 let slouží jako saunový světSaunový statek starý 200 let slouží jako saunový světSaunový statek starý 200 let slouží jako saunový světSaunový statek starý 200 let slouží jako saunový světSaunový statek starý 200 let slouží jako saunový světSaunový statek starý 200 let slouží jako saunový světSaunový statek starý 200 let slouží jako saunový světSaunový statek starý 200 let slouží jako saunový světSaunový statek starý 200 let slouží jako saunový svět

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka