Saunové ceremoniály

Chodíte rádi do sauny? A už jste zažili saunový ceremoniál? Jde o zpestření saunování, které provádí zkušený saunér, někdy i jeden z návštěvníků sauny. Pomocí víření horkého vzduchu, polévání kamenů aromatickou přírodní esencí, případně i peelingem nebo potírání kůže či dalšími procedurami se do saunování dostává další dimenze. Tyto procedury nabízí každé větší wellness centrum. Ceremoniály jsou ve světě velmi oblíbené a postupně přicházejí i k nám.

Poléváním kamenů se zvyšuje vlhkost vzduchu v sauně a tím se zvětšuje pocit horka. Více se potíte, pocení podporují také některé esence. Víření vzduchu se provádí ručníkem, nejdříve se rozhání nejteplejší vzduch přímo nad saunovými kamny a posléze pak saunér přistupuje k návštěvníkům a provádí přímý parní náraz - tedy ovívání ručníkem. Postupů je mnoho a je jen na vynalézavosti saunéra jak ovívání provede. Může to být lehké ovívání spodním vzduchem a nebo prudké s nejteplejším vzduchem, který je pod stropem sauny. Tato procedura končí politím kamenů a opakuje se většinou celkem třikrát. Celkový čas ceremoniálu je většinou do 10 minut, ale existují i delší ceremoniály s přestávkou na ochlazení. Pro saunéra jde o fyzicky náročnou činnost, při které se zahřeje nejvíce ze všech účastníků. Proto je vhodné jej na závěr odměnit potleskem. Polévání kamenů může být pouze vodou, nebo nejčastěji vodou s esencí. Jiné je použití sněhu nebo přímo velkých ledových kostek či ledové drti. Částečně je ceremoniál show, událost při které se dobře pobavíte, někdy může být i velmi veselý, jindy vážný až meditační. Ceremoniály mají i svá pravidla. Jedním ze základních pravidel je, abyste osušku či prostěradlo měli rozprostřené pod celým tělem, pokud sedíte s nohami na spodní příčce,tak i pod nimi. Při ceremoniálu se neodchází. Pokud jste nováčkem je lepší zaujmout pozici na spodní příčce. Předčasný odchod provětrává potírnu a snižuje účinek ceremoniálu. Na této stránce Wellness Novin představíme některé z našich oblíbených ceremoniálů.

INFO 
Tento článek byl publikován v roce 2009. Od té doby je spousta novinek v této oblasti. 
Doporučujeme stránky České asociace saunérů - www.Sauneri.cz a také projekt Saunový Mág
Facebook skupina Saunéři - každý den informace ze světa zážřitkového saunování a saunových ceremoniálů!
Školení zážitkového saunování a saunových ceremoniálů provádí Saunový mág (hofrichter@saunovymag.cz nebo tel. 603 840 883)



Medový ceremoniál

Patří mezi nejoblíbenější ceremoniály. Po prvním pořádném polití kamenů dostanete med a celé tělo si potíráte rozehřátým medem. Někde Vám med dají jen tak do dlaně, jinde mají speciální misky. Jinde keramickou nádobu. Častý dotaz návštěvníků je zda je to skutečně pravý včelí med. Odpověď je ano, a můžete si jej i vyzkoušet. Je slaďoučký. Nicméně opravdu slouží hlavně na potírání těla. Kůže je totiž pak krásně hebká a vláčná. Zajímavé je, že se med vpije do pokožky a na konci ceremioniálu vycházíte ze sauny a nejste nikde "lepkaví". Opravdu příjemné. Po aplikaci medu proběhne ještě polití kamenů, používají se zejména sladší, ovocné esence. Po ukončení ceremoniálu byste měli ještě několik minut nechat působit med a projít se nejlépe po čerstvém vzduchu. To umožňují zejména dřevěné domky v Německu. Teprve po chvíli následuje tradiční ochlazení. Máte rádi třeba prudké ochlazení pomocí vědra s vodou zavěšeného nad Vámi? Zatáhnete a... Po tomto ceremoniálu je důležité věnovat čas následné relaxaci.

Ledový mentolový ceremoniál

Na kamna se místo vody dává led. Návštěvníci dostanou džber s ledovou tříští k ledvému peelingu. Často se při ledovém ceremoniálu používá právě silná mentolová esence a ta je samozřejmě i v ledové tříšti. Zajímavé je, že i v dobře vytopené sauně můžete mít pocit chladu. Led s mentolem dělá divy...

Solný ceremoniál

Může se provádět v klasické finské sauně nebo třeba v sauně solné. Po druhém kole polévání a pocení se návštěvníci odeberou ven na čerstvý vzduch. Zde ve velké dřevěné nádobě je hrubozrnná alpská sůl a tu si vtíráte do pokožky. Po návratu do potírny proběhne další kolo polévání kamenů. Na závěr můžete dostat ledový čaj.

Ceremoniál s překvapením
Na závěr jakéhokoliv ceremoniálu může přijít vhodné překvapení. Čerstvá ovocná šťáva nebo kousky ovoce podané přímo v potírně velmi potěší. Ceremoniál může mít název ovocný a vedle závěrečného překvapení může být zvolena ovocná esence k polévání.  

Kleopatřin ceremoniál a omlazující kůra
Jedná se o ceremoniál nabízený např. v THERME LAA u česko-rakouských hranic. Používá se jogurtový krém, který vmasírujete do pokožky. Jogurtový krém podporuje krevní oběh, regeneraci pokožky a zanechává sametový pocit. Jiným ceremoniálem v tomto wellness světě je omlazující ceremoniál. Podmáslí z kozího mléka se aplikuje na kůži a poté následuje 8 minut prohřátí. Podmáslí podporuje imunitu organismu, pevnost kůže, pomáhá oddálit proces stárnutí, vyhlazuje vrásky, a chrání kůži před vysycháním. Navíc působí protizánětlivě.

Konopné tělové mléko
Další ceremoniál využívá konopné tělové mléko, které dává kůži pružnost a hebkost. Po aplikaci se prohřejete. Tento ceremoniál jsme zažili ve velké venkovní sauně, kde chybělo víření vzduchu saunérem. Nad kamny byl umístěn velký větrák, který v určitou chvíli začal rozhánět vzduch. Velmi účinné. Po ceremoniálu se projdete na čerstvém vzduchu a následně ochladíte ve sprše a bazénku. Relaxace může být na lehátkách ve venkovní části saunového světa. I sluníčko má pozitivní vliv na dobrou relaxaci. 

Krystalový ceremoniál
V sauně plné krystalů - vzácných velkých kamenů proběhl ceremoniál s velkými ledovými kostkami, které krásně ladí s kameny. Zde došlo dokonce i na otázky a kdo věděl správnou odpověď dostal malý ohlazený kamínek na památku.

Ceremoniál pro děti
Někde je nabízen speciální, kratší ceremoniál pro děti a na konci přichází sladká nebo ovocná odměna. K diospozici je také ovocný džus. Při zvláštních příležitostech může ceremoniál provádět saunér s maskou čerta nebo nějakého zvířecího kamaráda. Saunér většinou nenásilnou formou vede děti i ke správnému saunování, ochlazování atd.

Nejen finské sauny nabízejí ceremoniály. Své zvláštní rituály mají i parní komory. Používají se bahna, soli, oleje... Některé procedury jsou již tak specifické a kombinované se zábaly že jsou poskytovány individuálně a takřka vždy za příplatek. Ze širokých možností v parní lázni vybíráme alespoň dvě:

Solný peeling
Tento ceremoniál se nabízí většinou v parní lázni. Do prohřáté pokožky vetřete sůl a následně ji necháte působit společně s teplou párou. Doporučuje se aplikace od nohou nahoru. Vynechávají se citlivá místa a obličej. Promasírujete a prokrvíte své tělo, a když se sůl rozpustí a vpije do kůže, perfektně vám ji vydezinfikuje. Kůže je pak hladká a vláčná. V páře se samozřejmě nepolévají kameny, ale i tak je tento peeling příjemnou procedurou.

Bahenní ceremoniál
Opět v parní lázni se zúčastníte ceremoniálu při kterém se z návštěvníků během chvíle stanou černoši. Používá se Marocké bahno nebo bahno z Mrtvého moře. Návštěvníci se vzájemně potírají a pak několik minut bahno nechají působit. Po proceduře následuje důkladné osprchování - vhodnou je aromasprcha.


Jistě se ptáte kam na ceremoniály zajít. Asi nejblíže můžete pravidelné saunové rituály zažít v saunovém světě AQUAPALACE PRAHA. V některých ze zdejších 12 saun zažijete saunový ceremoniál minimálně každou hodinu. Dalšími vyzkoušenými místy jsou německá wellness centra a aquaparky se saunovou částí. Pokud znáte místo v ČR, kde se pořádají pravidelné saunové ceremoniály napište nám do diskuse.

Těšíme se na setkání s vámi někde v sauně při saunovém ceremoniálu.

Saunové ceremoniálySaunové ceremoniálySaunové ceremoniálySaunové ceremoniálySaunové ceremoniálySaunové ceremoniálySaunové ceremoniálySaunové ceremoniály

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka