Saunování v ČT

Česká televize pravidelně vysílá pořad pod názvem BARVY života, který je věnován seniorům. Tři páteční dopoledne v říjnu (15., 22. a 29 .10.2010) byly věnovány zdravému životnímu stylu seniorů, představení možností trávení volného času formou saunování, plavání a provozováním dalších wellness aktivit.

Seniorská veřejnost v České republice zatím není příliš zvyklá navštěvovat vodní zařízení či sauny, ač většina zařízení pro tuto cílovou skupinu nabízí mnohé specializované programy. Příčinou je nízká tradice a malá informovanost v této oblasti.

V sousedním Německu tvoří senioři velmi početnou skupinu návštěvníků aquaparků a krytých bazénů, saunových světů, wellness a SPA. Pomáhají naplňovat návštěvnost především v dopoledních hodinách v pracovních dnech. Tím také pomáhají udržovat křivku návštěvnosti bez velkých výkyvů. Znají zdravotní benefity plavání a saunování. Považují tento způsob trávení volného času za zcela běžnou a důležitou součást života.

Proto se i Česká televize ve spolupráci s Asociací bazénů a saun, Českou asociací wellness a projektem Aquainfo / www.aquainfo.cz, snaží tuto situaci u nás změnit. Projekt Aquainfo/ www.aquainfo.cz vzniká za podpory Ministerstva pro místní rozvoj a má za cíl mimo jiné podpořit návštěvnost aquaparků, bazénů, wellness zařízení po celé ČR. Na těchto internetových stránkách lidé najdou v nejbližší době informace o vodních plochách v jednotlivých regionech ČR, novinky a informace z oboru vodní zábavy. Součástí bude i videokatalog s představením služeb a atrakcí jednotlivých aquaparků, bazénů a wellness zařízení.

Cílem natočení třídílného seriálu, bylo představit možnosti trávení volného času pro seniory a tím přivést vyšší procento návštěvníků z této cílové skupiny k saunování a wellness aktivitám.Seriál také jistě přispěl k odstranění některých bariér a obav, které by senioři mohli pociťovat, před návštěvou těchto zařízení.

V prvním díle moderátor Vladimír Čech představil divákům ve spolupráci s členem představenstva České asociace Wellness Pavlem Hofrichterem druhy finských saun a rozdíly mezi nimi. V následné rozhovoru ve studiu se podrobně tomuto tématu věnoval místopředseda ABAS ČR ing. Jiří Kouba, který také seznámil diváky s historií saunování u nás. První díl pořadu je možné vidět zde:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095889602-barvy-zivota/210562221200027/video/

Druhý díl byl věnován římským saunám, jejich druhům a rozhovorům se seniory, jejich pocity a zkušenostmi ze saunování. Pořadem provázela Marie Retková. Jednotlivými druhy saun diváky provedl generální ředitel Aquapalace Praha v Čestlicích Ing. Radek Steinhaizl. Na druhý díl se můžete podívat zde:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095889602-barvy-zivota/210562221200028/video/

Třetí díl byl věnován především wellness procedurám jako například hammam, rhassoul, perličkovým koupelím i normálnímu plavání. Byla také představena možnost zkusit si zkušební ponor v 8 m potápěčské jámě – jistě není nikdy pozdě začít, ani v případě seniorů. Na tento díl se podívejte zde:

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095889602-barvy-zivota/210562221200029/video/

Projekt podporuje MMR.

 

Autorem článku je Ing. Roman Štěrba.

Saunování v ČTSaunování v ČTSaunování v ČTSaunování v ČT

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka