Rozhovor se slavným cyklistou Janem Hruškou

Vyhrál dvě etapy Giro d'italia a nyní chce uspět na Genesis Bike Prague v Praze

Celý život věnuje cyklistice. Na kole strávil většinu života, vyhrál dvě etapy slavného italského závodu a byl dokonce jeho vedoucím jezdcem. Nyní má cyklistický tým se 70 členy, ve kterém jezdí i jeho manželka. Společně se svou rodinou se Jan Hruška představí i na trati sobotního závodu Genesis Bike Prague. „Možná na start postavím i své dvě děti.“

Pojedete šedesátikilometrovou trať v okolí Cukráku. Máte tato místa proježděná?

Některé části znám z tréninků, které jsem absolvoval mezi schůzkami, když jsem byl pracovně v Praze. Ale jsou to jen krátké úseky. Víceméně jdu do neznámého terénu.

 

Na Genesis Bike Prague vyrážíte se svým týmem, jaké jsou jeho ambice a koho s sebou přivezete?

Náš tým má asi 70 členů a na závod přijede jedna jeho část. I tak si myslím, že přijedeme silní a v jednotlivých kategoriích to bude vidět. Předpokládám úspěchy v absolutním pořadí mužů i žen.

 

Prý bude startovat i vaše manželka. Jak často s ní jezdíte?

Manželka je spojená s cyklistikou ještě z doby, kdy jsme se ani neznali. Nyní se po mateřských dovolených k cyklistice trochu vrátila. Je to bývalá silničářka, takže biky ji moc nevoní. Od loňského roku za náš tým závodí pravidelně a je výraznou členkou našeho ladies týmu.

 

Nezúčastní se dětského závodu i vaše dvě děti?

Zatím nemám jasno. Mají mnoho sportovních aktivit a do cyklistiky je nenutím. Záleží na jejich chuti. Rozhodneme se až před závodem.

 

Věnujete se zdravé výživě, co byste doporučil bikerům, kteří se na sobotní závod vydají a nemají takové zkušenosti jak se stravovat, jak čerpat a šetřit síly?

Především nevymýšlet na den závodu nic nového a nezkoušet nevyzkoušené praktiky. Rozvrhnout síly na celý závod a v případě použití sportovní výživy, klást důraz na prevenci křečím a doplnění rychlé energie. Dostatek tekutin považuji během závodu za samozřejmost.

 

Když se dívám na váš výčet zranění, je tam hodně zlomenin. Opravdu je cyklistický život tak drsný?

Cyklistika dost dynamický a rychlý sport a tím pádem každý pád znamená riziko zlomenin či vážných zranění. Většina zlomenin pochází ještě z dob mé silniční kariéry. Drobná vyhublá těla cyklistů nevydrží mnoho, ale každý by měl myslet na to, že většina zranění jsou chybou jezdce.

 

Hodně je vaše jméno spojováno s dvěma etapovými vítězstvími na Giro d'italia, změnila vám hodně život?

Takovýto výsledek změní život každému. Takže rozhodně ano. Nicméně je potřeba si uvědomit, že sláva a úspěch přináší i ztrátu osobního soukromí.

 

Genesis Bike Prague je závod horských kol, jak moc vnímáte rozdíl mezi silniční cyklistikou a horskými koly?

Na horských kolech rozhoduje mnohem více technika jízdy. Na silnici zase zkušenost, taktika a týmová spolupráce. Dalším rozdílem je, že silniční závody jsou často dlouhé a etapové. Na horských kolech jsou to krátké závody, nebo etapové závody, které trvají nanejvýš pár dnů.

 

Fotografie zaslal Richard Valoušek, Junior Account Manager Mather Activation s.r.o – děkujeme.

 

Rozhovor se slavným cyklistou Janem Hruškou Rozhovor se slavným cyklistou Janem Hruškou

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka