Rozhovor se sedminásobným mistrem světa ve Footbag Freestylu Honzou Weberem

Footbag freestyle od roku 2001, Freestyle fotbal od roku 2010. Největší úspěchy: 7x mistr světa, 5x mistr Evropy, 6x mistr ČR. Od roku 2002 účast na více než 200 profesionálních footbagových závodech a více než 2000 footbagových vystoupení.

Honzo, zkus nám nejprve svůj sport trochu představit pro čtenáře co o něm nikdy neslyšeli.

Footbag Freestyle je v České republice známý především pod názvem Hakisák (HackySack). Je to sport s malým koženým míčkem, který je plněný nejčastěji silikonovou drtí, pískem, či drobnými kamínky. Do míčku se kope, zastavuje a obtáčí pomocí nohou. V pokročilé hře se také obtáčí kolem hlavy, pomocí celého těla a nejtěžší triky obsahují celkem až pět obtočení zakončených v zastavení ve zkřížené pozici nohou. Zkrátka když to někdo umí předvést, je to skvělá podívaná, avšak o to složitější se může zdát pouhý popis, proto bych pro ty, co se s Footbagem nikdy nesetkali, doporučil podívat se na přiložené video.

 

Jak známý je Footbag u nás a jakou má tradici jinde ve světě?

Myslím, že se jedná o relativně populární sportovní disciplínu. Lidé ale často znají bohužel jen její základní podobu, kdy si pár kluků kope s míčkem v kroužku a předvádí jen základní kopy a přihrávky. Na nejvyšší úrovni je to však vysoce atletický sport, jehož náročnost je srovnatelná s jakýmkoli jiným vrcholovým sportem. Footbag vznikl v USA v sedmdesátých letech dvacátého století, ale zájem o něj v Americe již bohužel trochu opadl. U nás je povědomost myslím dobrá, děláme hodně vystoupení, často se objevíme i v televizi a pokaždé máme velmi pozitivní ohlasy. Zbytek Evropy na tom není také špatně, hodně populární je sport v Polsku, Německu, Francii a v celé Skandinávii.

 

Jak jsi se k Footbagu dostal a jak dlouho se mu věnuješ?

Začal jsem v roce 2001 s pár kamarády na střední škole, letos tomu bude tedy již 14 let. Do té doby jsem hrál závodně fotbal, ale Footbag mě natolik pohltil, že jsem díky němu i s fotbalem přestal. Částečně jsem i musel, u Footbagu člověk hodně využívá kotníky a jelikož fotbal u nás je hodně kontaktním sportem, chtěl jsem předejít zraněním, která by mi právě trénink Footbagu znemožnily.

 

Napadlo tě někdy se díky extrémním dovednostem nohou k fotbalu vrátit?

Vlastně jsem se k fotbalu vrátil, ale jen částečně. Již více než čtyři roky se věnuji sportu zvanému Freestyle fotbal. Základ je hodně podobný právě Footbagu, jen dělám triky s fotbalovým míčem a je pár kategorií navíc jako například triky v sedě. Dá se říct, že tento další freestylový sport je tak trochu nástupcem Footbagu a začíná se mu věnovat čím dál více lidí.

 

Jaké jsou tvé největší úspěchy v obou sportech?

Ve Footbau se mi podařilo pětkrát vyhrát na mistrovství Evropy a sedmkrát zvítězit na mistrovství světa, z toho hned tři tituly mám z posledních tří let, tak jsem moc rád, že se stále daří. Kromě toho jsem před zhruba měsícem zvítězil poněkolikáté na mistrovství České republiky. Ve Freestyle fotbalu je titulů pochopitelně o něco méně, ale loni se mi také podařilo zvítězit na mistrovství České republiky v jedné z disciplín. Díky Freestylu jsem ale především procestoval téměř celý svět a setkal se s mnoha zajímavými lidmi z mnoha odvětví.

 

Jak vlastně probíhají soutěže a jaká je konkurence?

Hlavní disciplína Footbagu je hodně podobná krasobruslení. Soutěžící má dvě minuty na předvedení své sestavy s hudebním doprovodem, kdy se hodnotí technický a umělecký dojem známkami od rozhodčích. Turnaje jsou většinou otevřené a soutěžit může každý, kdo projde kvalifikací. Do finále se pak dostane osm až deset hráčů. Oproti tomu ve Freestyle fotbale probíhá soutěž pavoukem jeden proti jednomu a rozhodčí vždy na základě svých preferencí vyberou postupujícího. Konkurence je samozřejmě obrovská, nikdo nedominuje příliš dlouho, protože šanci vyhrát má vždy alespoň desítka hráčů. Na největších turnajích se pravidelně utkává přes tři sta soutěžících v průběhu celého týdne.

 

Jsi vlastně profesionál? Dá se těmito sporty uživit?

Naštěstí ano, ale není to nic jednoduchého. Na závodech člověk vyhraje většinou pouze medaile a trofeje, vše tak záleží na vystoupeních a na sponzorech. Já mám úspěch také díky tomu, že kombinuji oba zmíněné sporty a navíc si celou show i moderuji, a tak mohu lidem zábavným způsobem vysvětlit nějaké ty parádičky a třeba to i porovnat s klasickým fotbalem. Myslím, že je ale jen otázkou času, kdy se sporty stanou mnohem populárnějšími a profesionálů bude mnohem více.

 

Věnují se Freestylu i holky?

Pár jich je, ale v porovnání se zástupci mužského pohlaví spíše méně. Ve Švýcarsku a Rakousku býval Footbag trochu jako náhražka aerobiku, ale nadšení tam před pár lety opadlo a hráček ubylo, ale já doufám, že se jejich počet do budoucna opět zvýší!

 

Děkujeme za rozhovor a přejeme další sportovní úspěchy!

Ptala se Andrea Nováková. Fotografie poskytl Honza Weber ze svého archivu, děkujeme.

Rozhovor se sedminásobným mistrem světa ve Footbag Freestylu Honzou WeberemRozhovor se sedminásobným mistrem světa ve Footbag Freestylu Honzou WeberemRozhovor se sedminásobným mistrem světa ve Footbag Freestylu Honzou WeberemRozhovor se sedminásobným mistrem světa ve Footbag Freestylu Honzou WeberemRozhovor se sedminásobným mistrem světa ve Footbag Freestylu Honzou WeberemRozhovor se sedminásobným mistrem světa ve Footbag Freestylu Honzou WeberemRozhovor se sedminásobným mistrem světa ve Footbag Freestylu Honzou WeberemRozhovor se sedminásobným mistrem světa ve Footbag Freestylu Honzou WeberemRozhovor se sedminásobným mistrem světa ve Footbag Freestylu Honzou Weberem

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka