Rozhovor s keltským mistrem saunových ceremoniálů

Jiří Sonntag, úspěšně reprezentoval Relax centrum Kolštejn na českém mistrovství

SauNové ceremoniály mají v Relax centru Kolštejn velkou oblibu a originální styl. Keltský saunový svět nabízí prohřívárny, vířivku nebo keltskou čajovnu. Saunové ceremoniály zde připravuje Jiří Sonntag. Nemohl chybět ani na oficiálním mistrovství v saunových ceremoniálech ČR - SaunaFest 2013. Přijel s originálními keltskými ceremoniály, které si získaly zaslouženou pozornost a úspěch. Přinášíme rozhovor s Jiřím Sonntagem, keltským mistrem ceremoniálů v sauně.

S čím jste na mistrovství odjížděli a jaké bylo srovnání očekávání a následného zpětného hodnocení mistrovství?

Odjížděli jsme s tím, že tam budu jako nejstarší účastník (smích). Ostatní soutěžící byli v řádu o 20-25 let mladší. S sebou jsem si vezl samozřejmě i trému. Na naše poměry bylo prostředí pro soutěž jako aréna proti saunám, které máme v Branné. Jiné parametry, jiné prostředí, kapacita pro 46 lidí, u nás pro 15. Před odjezdem jsem byl nervózní, ale určitě jsem nepočítal, že bychom mohli při této konkurenci něco vyhrát. Takže 4. místo v České republice je velký úspěch. Čeho si vážím ještě více je postup do velkého finále mezi 10 nejlepších saunérů mezinárodního mistrovství a ceny za Nejlepší esence a ingredience, které jsme během celého mistrovství používali.

Proč jste se na mistrovství přihlásili?

To je otázka spíše na vedení hotelu, ale přihlásili jsme se proto, že jsme se chtěli podívat, jak to dělají jinde. Znám ceremoniály a saunové světy v Rakousku. Ale to, co se dělá při běžném provozu v Rakousku se s mistrovstvím nedá srovnat. Tohle byla skutečná show. Tu však pochopí skutečně jen fanda do saunování.

Co bylo smyslem soutěže, jak soutěž probíhala?

Nešlo ani o tu soutěž, ale především o setkání a výměnu zkušeností - jak to dělají jinde, doma i ve světě. Přihlášené týmy nebo jednotlivci měli připravené dva desetiminutové ceremoniály. Byl jim určen v harmonogramu čas a pořadí, kdy se svým ceremoniálem mohou před veřejnou i odbornou veřejnost předstoupit. Ceremoniály s předem připravenou hudbou a rekvizitami si každý soutěžící musel nachystat sám. Hosté se nahrnuli do saun – až 46 osob. Začala hrát hudba a show začala. O výsledku hlasovala odborná i laická veřejnost, která se ceremoniálů přímo účastnila. Hlasování bylo zajímavé dle vzoru mistrovství světa v Grazu 2012. Hosté při odchodu ze sauny dostali k dispozici prázdný kelímek, který dle svého uvážení naplnili určitým objemem vodou (0-100%). Tento objem opět dle svého subjektivního dojmu z vystoupení mohli přerozdělit to do tří dalších kádí, které reprezentovali 3 dílčí kategorie. Hodnocené kategorie byly „show“, „ingredience“ a „technické provedení“. Počítal se součet jak dílčí kategorie, tak celkový objem ze všech tří kategorií a podle toho se pořadí saunérů odvíjelo. Ceremoniály jsme měli připravené jak na mezinárodní kolo, tak na soutěž České republiky.

S čím jste na mistrovství vystupovali?

Měli jsme připravené 2 keltské ceremoniály. První byl keltský ledový speciál, druhý byl medový speciál s kávou a naší originální příměsí, která nám to vyhrála (smích). Do finále jsme museli rychle přes noc něco vymyslet, protože jsme si finálem nebyli jisti. Nasadili jsme eso z rukávu, které jsme s sebou vzali a doposud nepoužili, a to 2,5 metrový vějíř, který vzal účastníkům v sauně doslova vítr z plachet.

Jaký ohlas měli „keltové z Kolštejna“ v tak velké a silné konkurenci?

Velký, protože byli i účastníci, kteří si na nás přímo počkali a těšili se na nás. Doslova „my si počkáme na Kelty“, takže zřejmě dobrý.

Jaký máte pocit, když si vzpomenete na atmosféru z oficiálního mistrovství České republiky a na mezinárodní Velkou cenu ČR v saunových ceremoniálech?

Obrovský zážitek, pořád si to přehrávám v hlavě. Celkový pozitivní dojem dotvářejí především neskutečně dobří lidé a přátelská atmosféra, kterou jsme tam společně zažili. Od ostatních „saunérů“ vím, že atmosféra byla skutečně neobvykle přátelská. Bylo skutečně perfektní!

Co ve Vás zanechalo nejsilnější vzpomínku či jaký byl největší zážitek během tří dnů intenzivního zážitkového saunování na mistrovství?

Největší zážitek byl saunový ceremoniál Fabiana (Fabian van Dijk – nizozemská špička z loňského mistrovství světa v Grazu) a Renatta (Renato Cazzolato z Itálie). Krásné vzpomínky mám na italskou výpravu celkově. Byli špičkoví, zkrátka „profící“. Najít jeden moment ze saunových ceremoniálů není docela dobře možné, protože prakticky většina z vystupujících byla skutečně dobrá (Maďaři, Poláci i Češi). Celé to bylo ohromující - co ceremoniál, to perla.

Co se Vám honilo hlavou a co jste prožíval při saunových ceremoniálech svých kolegů z celé Evropy?

Jak to udělat, abych obstál v té silné konkurenci. Na každé desetiminutové vystoupení profesionálů jsem koukal s „profesním postižením“. Člověk na to kouká ze svého pohledu – posuzuje, porovnává, kritizuje, obdivuje. Říkal jsem si pokaždé, jestli bych to takto také dovedl.

Jaký jste měl pocit, když jste se dostal mezi TOP10 nejlepších světových saunérů soutěže?

Doslova mi naskočila husí kůže – hřejivý, až mrazivý pocit. Protože to pro mě bylo skutečně úžasné. Byli jsme oceněni skutečně za to, co děláme, a uznání toho, že to děláme dobře (nebo se o to alespoň snažíme) a že jsme schopni obstát i v silné světové konkurenci, to je na tom skutečně úžasné.

Jste pyšný na svůj výsledek během mistrovství?

Ano.

Pokud jde o inspiraci, je zřejmé, že jste ji museli načerpat na léta dopředu? Co bude první věc, na kterou se budou moci návštěvníci Vitálního světa v Branné těšit? Jaká zlepšení chystáte?

Tak především je třeba říci, že se budeme nadále držet našeho keltského stylu. Na mistrovství to byla hra desítek faktorů - hra světel, vůní, převleků a kostýmů, dekorací a rekvizit, hra s ohromným prostorem. Musíme pracovat s tím, co nám umožňují prostory Vitálního světa, co se líbí našim hostům, a do tohoto prostředí zakomponujeme další novinky. S ředitelem hotelu jsme se shodli na tom, že půjdeme cestou originálních esencí a ingrediencí. Hra se světly, hudbou, esencemi a dílčími detaily je tedy na cestě. Pro příznivce saunových ceremoniálů a zážitkového saunování chystáme ve Vitálním světě skutečnou lahodu, ale o tom se jistě ještě dozvíte z médií.

Baví Vás tato profese a co je na ni nejzajímavější?

Jedním slovem baví. Nejlepší je setkávání se se stále novými lidmi a možnost hraní si, experimentování. Nejdeme komerční cestou, že si nakoupíme hotové výrobky, ale vše si mícháme a připravujeme sami. Právě proto měla naše výprava úspěch a jsem za to velmi rád. Je to skvělé ocenění originální práce, kterou děláme z radostí.Úžasná je práce s lidmi, autentické reakce o uznání lidí v sauně. Představte si saunu, kde je 40 osob, kteří sedí všude kolem Vás, Vy stojíte uprostřed nad centrálním ohništěm a lidé začnou spontánně tleskat a volat „Keltové z Kolštejna!“ Přál bych to každému, kdo o to stojí (smích). Saunové ceremoniály jsou takové malé divadlo, malá aréna s diváky, kteří ocení Váš výstup, Vaši práci, přípravu, detaily, hudbu, osobnost, vše v jednom. Je to krásné.

Vzhledem k Vašemu ocenění a získání zvláštní ceny za nejlepší esence a ingredience během celého mistrovství, hodláte v této oblasti další novinky? Prozradíte jaké?

Určitě budou. Pořád se nám v hlavě něco „honí“, ale je potřeba to vyzkoušet v praxi. Nejdříve to vše vyzkoušíme na sobě a pak to v rámci našich ceremoniálů nabídneme hostům. S vedením připravujeme takovou otevřenou show pro návštěvníky – vše se ponese v duchu představení našich originálních esencí a ingrediencí.

Chystáte další účast Vitálního světa, resp. Relax centra Kolštejn na mezinárodních soutěžích?

Určitě.

Jak probíhají saunové ceremoniály v Branné nyní? Stačí kapacity saun? Je o saunové ceremoniály velký zájem?

Zájem je velký, kapacita je omezená. Do sauny dostaneme maximálně 15 osob. Jezdí k nám lidé i z větší dálky až 50 km. Není to pouze pro ubytované hosty. Čas saunových ceremoniálů jsme posunuli na předvečer, takže přetlak už není takový a ten, kdo se na saunový ceremoniál chce podívat, tak se na něj většinou dostane. Hned při vstupu hlídáme počet zájemců o saunové ceremoniály a omezujeme jej počtem 15. Pro návštěvníky Vitálního světa vymyslelo vedení nový koncept, takže jsme schopni potěšit více klientů, nicméně dá se očekávat, že poptávka bude větší a větší a to je dobře.

Plánujete rozšíření nabídky saunových ceremoniálů i dnů, kdy ceremoniály provádíte?

Uvidíme, to nezáleží na mně. Každopádně postoj vedení hotelu znají všichni zaměstnanci i hosté – maximálně vycházet vstříc hostům a neustále se zdokonalovat a nabízet něco nového, originálního, kvalitního. Pokud bude přetlak na saunové ceremoniály takový, že to bude vyžadovat rozšíření časů a dnů, kdy ceremoniály provádíme, tak se provozse saunovými ceremoniály jistě rozšíří.

Otázky připravil Tomáš Drápal.

Jiří Sonntag mistrovství saunových ceremoniálůRozhovor s keltským mistrem saunových ceremoniálůRozhovor s keltským mistrem saunových ceremoniálůRozhovor s keltským mistrem saunových ceremoniálůRozhovor s keltským mistrem saunových ceremoniálů

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka