Rozhovor s Jiřím Žákovským

Seznamte se s mistrem ČR v saunových ceremoniálech

V největší městské sauně, Saunii Praha, jsme vyzpovídali Jiřího Žákovského, mistra ČR v saunových ceremoniálech. Jirka předvedl tři mistrovské ceremoniály, jeden klidný, relaxační, druhý hodně horký a třetí byla saunová show o mužích a ženách, která se shledala s velkým úspěchem u návštěvníků a sklidila opravdu ohromný potlesk. Lidem se tedy saunové ceremoniály líbí.

Jirko, jaké to je být čerstvým mistrem ČR?

Tak především je to velká zodpovědnost. Saunové ceremoniály nedělám až tak dlouho, takže je to pro mě určitě závazek do příštích let, abych ukázal, že jsem v tomto umění opravdu dobrý a že na to mám. Samozřejmě radost mám velkou, jak jste si ostatně mohli na oficiálním Mistrovství ČR v saunových ceremoniálech sami všimnout. (smích) Nečekal jsem, že se dostanu tak vysoko, a proto jsem byl opravdu velmi překvapený.

Ale už v loňském roce jsi stál na stupni vítězů, na prvním místě v soutěži Mistr ručníku. Letos ses jím tedy stal podruhé a k tomu ještě navíc mistrem v saunových ceremoniálech, takže to byl vlastně takový double.

Loni pro mě ještě byla soutěž Mistr ručníku taková nevýrazná, protože konkurence nebyla tak velká jako letos. Proto je to letošní vítězství (a získaný titul Mistr ručníku) pro mě srovnatelné s vítězstvím na Mistrovství ČR, protože jsem porazil například polské účastníky, kteří jsou známí vypracovanou technikou, a nebál bych se říct, že jednou z nejlepších na světě. Já jsem na SaunaFestu dokázal přesvědčit všechny diváky, kteří byli ten večer v roli porotců, že jsem lepší, takže tím je to pro mě obrovská pocta a zároveň obrovský krok kupředu.

Máš nějaká přání do budoucna? Třeba co se týče bojů v saunových ceremoniálech.

Teď se momentálně chystám na MS, kam jsem vítězstvím v MČR byl nominován. Tím se mi otevřou dveře do určitých kruhů. Byl jsem pozván na zahraniční exhibice, což určitě prospěje nejen mně, ale samozřejmě i samotné Saunii, protože se světově zviditelníme a ukážeme, že zdejší saunéři jsou na světové úrovni a mohli by v budoucnu ještě více reprezentovat naši zemi v zahraničí. Doufám také, že naše exhibice přivedou návštěvníky k nám do ČR.

Takže když to shrneme, Saunie má vlastně status nejlepšího saunového světa v ČR. Máme zde Ondřeje Sochůrka – objev roku, Lukáše Poluka – loňského mistra ČR v saunových ceremoniálech, a trojnásobného mistra Jirku Žákovského. Za barem v Saunii je k vidění opravdu hodně pohárů a diplomů. Poznají návštěvníci Saunie efekt úspěchu v soutěžích na vlastní kůži?

Každý den večer se u nás v Saunii koná minimálně jeden ceremoniál, který je svým způsobem speciální, jde o takové saunové divadlo. Převlékáme se do kostýmů a předvádíme to, co na soutěži. To znamená, že tyto ceremoniály mohou návštěvníci vidět tak, jak vypadaly na některých soutěžích. Samozřejmě je také důležité setkávání saunérů na soutěžích kvůli vzájemné inspiraci, to se ale spíše odehrává mimo sauny. Nováčkům, kteří začínají u nás v Saunii, poté co nám ukáží, že něco umí, a projdou zasvěcovacím rituálem, následně ukazujeme právě tyto mistrovské ceremoniály a vysvětlujeme jim, proč při něm děláme to či ono, aby oni mohli být minimálně stejně dobří nebo dokonce lepší než my. Ze světa si přivážíme to nejlepší pro návštěvníky naší sauny.

Jak Ty ses dostal k saunování a k ceremoniálům?

No, já jsem se dříve dostal k saunovým ceremoniálům než k saunování, což je docela paradox, protože jsem nikdy neměl zájem se saunovat. Kdysi jsem pracoval jako plavčík. Jednou za mnou přišel vedoucí směny s tím, že potřebují výpomoc v sauně udělat jeden ceremoniál. Já jsem tenkrát ani nevěděl, co to je, myslel jsem si, že to je nějaká blbost a že tam člověk jen chodí a mává ručníkem. Pak mi ale vysvětlili, o co jde, poprosili mě, jestli bych to nemohl udělat, a tak jsem to jednou zkusil. Následně jsem začal ceremoniály vyžadovat, poté i celé směny v saunách. Začalo mě to hodně bavit, stalo se to prakticky mou posedlostí. Byly i doby, kdy jsem dělal až 12 ceremoniálů za den, protože jsem prostě chtěl. Teď bych samozřejmě občas chtěl taky, ale ten provoz to tady neumožňuje a já si navíc taky musím někdy odpočinout. Tehdy to bylo jednou týdně, dnes už to musím dělat víckrát za týden. Frekvence je tady menší, ale o to jsou ty ceremoniály lepší.

Jak je Tvoje práce náročná?

Práce je náročná, ale člověk si zvykne. Myslím si, že nejnáročnější je první měsíc, když člověk teprve začíná. Tři týdny to člověk víceméně zvládá, ale pak přijde týden, kdy je to opravdu zlé. Stává se nám, že spousta lidí to vzdá po třech týdnech nebo po třech až čtyřech měsících. Když ale člověk přežije ten první měsíc, je to pak relativně v pohodě.

Jak dlouho už se věnuješ saunování?

Saunování se věnuji už přes pět let, ale závodně, profesionálně a s hudbou jen rok.

Které ceremoniály děláš nejraději?

Můj nejoblíbenější ceremoniál je asi Za sedmero horami, což je pohádka o rytíři, který se vydává zabít draka, aby osvobodil princeznu. Tomuto ceremoniálu jsem také věnoval nejvíce času a nechal jsem v něm kus svého srdce. Pak se mi samozřejmě moc líbí ceremoniál s názvem Watamboo, který je o expedici do džungle za účelem objevení dávného kmene.

Jde při ceremoniálech také o komunikaci s návštěvníky?

Podle mě je Česká republika v tomhle tak trochu specifická, protože v ostatních zemích, kde jsem byl, jsou ceremoniály rozděleny na dvě skupiny: ceremoniál obyčejný, při kterém se vůbec nemluví – ať jde o ceremoniál jakýkoliv, saunér ani návštěvníci během něj nemluví. A na druhé straně je pak ceremoniál s hudbou jako doprovod, kdy si saunér povídá v sauně s návštěvníky. My Češi to máme tak trochu jinak: vezmeme od každého kousek. Ceremoniál pak někteří z nás provádí tak, že během samotného saunového divadla komunikujeme s návštěvníky. To se pak ale v jiných zemích těžce zpracovává, jelikož je tam jazyková bariéra – ne všichni totiž mluví anglicky a ne všichni pochopí hovorové výrazy v angličtině tak, aby ten vtip nebo poznámka vyšla správně do kontextu ceremoniálu.

A dá se tedy říct, že je to jakýsi český směr ceremoniálů? Hodně komunikace?

Myslím si, že Češi jsou v tom dost specifičtí. Během ceremoniálů hodně mluvíme. I světová porota, která u nás byla na SaunaFestu, říkala, že nikde jinde ve světě tohle neviděla.

Máš nějaký vzor ze světové scény?

Ze všech ceremoniálů, které jsem kdy viděl, mě nejvíc zaujal ten od Roba Kaisera s názvem Poslední samuraj. Po něm jsem si řekl, že jestli já někdy udělám takovýto ceremoniál, budu pak už jen učit a sedět v porotě na soutěžích, protože už nebude potřeba se dál zlepšovat. (smích) Rob Kaiser je podle mě naprosto výjimečná osoba s úžasným charisma a v sauně dokázal navodit neuvěřitelnou atmosféru.

Děkuji Ti za rozhovor a přeji mnoho dalších úspěchů v soutěžích doma i ve světě a ať je Ti i nadále práce koníčkem. Co bys ještě vzkázal čtenářům WellnessNoviny.cz?

Chtěl bych všechny čtenáře pozvat do největší městské sauny Saunia, protože zde můžou zažít opravdu výjimečné ceremoniály. Závěrem bych chtěl popřát všem saunérům i návštěvníkům, ať se mají dobře. Děkuji moc za laskavost a za rozhovor.

Foto zaslal pan Pavel Hofrichter, děkujeme.

Vzhůru na draka!Jirka zachraňuje princeznuTam, za sedmero horami...Mistr ČR v saunových ceremoniálech, Jiří ŽákovskýNavšívit Jirku můžete v Saunii PrahaRozhovor s Jiřím ŽákovskýmRozhovor s Jiřím ŽákovskýmRozhovor s Jiřím Žákovským

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka