Rozhovor s Ing. Radkem Steinhaizlem, generálním ředitelem Aquapalace Praha

Aquapalace Praha a jeho saunový svět byl prvním areálem v českých zemích s programem saunových ceremoniálů. Tolik v Německu a Rakousku známý Aufguss byl od počátku v nabídce saunového světa. Proto si povídáme v exklusivním rozhovoru o saunových ceremoniálech s Radkem Steinhaizlem, ředitelem největšího aquaparku a saunového světa u nás. Kdo byl tedy autorem myšlenky na zavedení saunových ceremoniálů a jaké byly první zkušenosti?

Autorem myšlenky realizovat u nás saunovou ceremoniálií jsem byl já, jelikož jsem navštívil mnoho zahraničních zařízení a nejvíce právě v Německu a Rakousku, kde to skvěle funguje. Velmi se mi to zde líbilo a tak jsem jako první přišel s nápadem zavést to i u nás. Prováděl jsem první školení, našel personál, vytvořil program.

První zkušenost se zavedením saunových ceremoniálů byla jednoznačně pozitivní. Pro naše návštěvníky to byla novinka, kterou neznali a chtěli ji zažít. Trochu trnitou cestou v rámci saunového světa bylo snad jen naučit naše zákazníky správnému saunování a hygienickým zásadám saunování, protože si přinášeli zkušenosti z různých malých saun a bazénů, kde se na hygienu mnohdy nehledělo. Byla to opravdu mravenčí práce. Po pěti letech mohu říci, že se nám to podařilo.

Jak byste vlastně saunový ceremoniál představil čtenářům, kteří jej nikdy nezažili?

Je to show saunéra pro návštěvníky, aby je pobavil, zdržel v sauně a zároven jim předvedl něco nového. Tyto saunové ceremoniály jsou doprovázený kromě rozmanitých vonných essencí různými doplňkovými procedurami, např. medovým nebo solným peelingem a tyto doprovodné procedury mají taktéž pozitivní efekt na zdraví. Samotný ceremoniál začíná tak, že saunér vstoupí do kabiny, představí se, sdělí základní hygienické a organizační informace. Následně začne polévat topidla vonnými esencemi, které ručníkem rozšiřuje do prostoru kabiny a provádí tzv. tepelné nárazy, kdy ovívá návštěvníky teplým vzduchem. Ceremoniál trvá 8 – 12 minut podle síly teploty v kabině a druhu ceremoniálu.

V závěru saunér většinou sklidí potlesk, protože se návštěvníkům show opravdu líbí. Saunér na závěr ještě informuje návštěvníky o nutnosti použití sprchy před vchodem do ochlazovacího bazénku, kdy je v programu další saunový ceremoniál apod.

Doporučil byste ceremoniál dětem a začátečníkům?

Určitě ano, jak začátečníkům, tak i dětem.

Pro začátečníky platí obecné pravidlo: když jdu do sauny prvně, raději si lehnu či sednu na první lavici, kde je vzduch relativně chladnější oproti horním lavicím. Co se týká dětí, tak doporučuji vyhledávat sauny, kde je ta teplota nižší, cca 65 – 75 °C a saunovat se s nimi kratší dobu.

V našem saunovém světě mohou být návštěvníky i děti s rodiči. Užívají si tak pohromadě a navíc rodiče předávají dětem dobré návyky a skutečnost, že pravidelné saunování je opravdu prospěšné.

Zkušenosti z provozu máme pozitivní. Jen pokud máme plno v bazénu i saunovém světě, tak se občas objeví nějaký ten neukázněný zákazník. Většinou to však nebývají děti, nýbrž rodiče, kteří nejsou své ratolesti schopni ohlídat. Obecně je však zkušenost opravdu pozitivní, jak už jsem řekl.

Jsou u vás ceremoniály placené nebo součástí vstupného?

U nás jsou všechny ceremoniály zdarma. Návštěvník si může vybrat z naší obsáhlé nabídky. V pracovní dny jich děláme 17, o víkendech 27 a při speciálních akcích, jako je saunování při svíčkách, jich připravujeme ještě více.

Co se změnilo v Aquapalace Praha za těch více jak 5 let v provádění saunových ceremoniálů?

Postupně měníme vybavení a design, před dvěma lety jsme začali redesignovat finské sauny, pak jsme přetvořili bar, v letošním roce jsme dokončili redesign římských saun., V jednotlivých kabinách také provádíme interiérové změny, změnili jsme interiér tepidária, malé i velké finské sauny, a nyní dobíhají redesigny odpočíváren. Zákazníci stále očekávají novinky a jsou velmi potěšeni, když mohou vidět, co se nového děje a že se peníze reinvestují opět do vylepšení zařízení.

Co se týče saunových ceremoniálů, počátky byly trnité a vypracovávali jsme se postupně. Jak z hlediska managementu, tak z hlediska saunerů, takřka k dokonalosti. Trend před 5 lety bylo skvěle zamávat a dát dobrou vůni. Po těch 5ti letech už to zákazníci berou jako samozřejmost a očekávají něco speciálního. I proto jsme letos instalovali světelnou a zvukovou aparaturu do našeho venkovního srubu, takže saunové ceremoniály jsou doprovázené efekty a saunéři si na to připravují efektní vystoupení. To se skutečně podařilo a stalo se velmi oblíbené a v tomto trendu budeme dále pokračovat.

Patří show saunové ceremoniály mezi nejoblíbenější?

Neřekl bych nejoblíbenější, řekl bych oblíbené. Pořád zůstává klasika jako medový peeling, lady beauty - ceremoniály jen pro dámy. To si myslím, že jsou stálice v našem programu.

Dámy dostanou něco navíc?

Ano. Jednak jsou v té sauně samy, protože běžně máme společný saunový svět a tudíž dámy nemají vyhrazený čas ani místnost, proto jsme jim vyhradili ten saunový ceremoniál. Při Lady Beuty dostávají různé masky (rassoul, saunové jogurty atd.), což si dámy u nás velmi oblíbily.

Jaké pravidelné akce nabízíte návštěvníkům?

Nabízíme dvakrát do měsíce saunování při svíčkách, kdy v celém saunovém světě vypneme světla a svítí pouze svíčky a lucerničky. Je to oblíbené především u dam, které ocení intimitu toho relativně obrovského prostoru. V tomto trendu chceme pokračovat. Chceme mít každou sobotu speciální saunovou akci a na únor a březen také každý čtvrtek.

Jak často doporučujete chodit do sauny?

Moje zkušenost je, že saunovat by se mělo jednou týdně či každých deset dní, aby pozitivní účinky saunování na zvýšení obranyschopnosti organismu měly správný efekt. Návštěvník by si tedy opravdu měl vyhradit čas jednou v týdnu a udělat něco pro zdraví jak po fyzické stránce, tak i psychické a přijít si zarelaxovat, odpočinout si, popovídat s přáteli...

Saunování není jen o zdraví, ale je to také společenská událost.

To by mohlo být pro učastníky finančně náročné...

Pokud si pořídí permanentní kartu, myslím, že to velmi cenově přijatelné a my podporujeme spíše dlouhodobé členství před jednorázovými vstupy. Roční karta do saunového světa s možností navštívit sauny jednou týdně stojí 12.000 Kč. Před Vánoci míváme různé akční nabídky, kdy se ta karta dá pořídit i za méně.

Naše nejoblíbenější karta do sauny je však VIP karta, která poskytuje denně neomezený přístup do saunového světa a fitness, takže návštěvníci mohou 364krát ročně strávit celý den v našem úžasném saunovém světě.

Jak vybíráte saunéry pro tuto nelehkou práci?

Doplnění našeho týmu je složitý výběr. Probíhá prvotní personální pohovor, kdy si člověka již podle zkušenosti umíme oznámkovat: jak je zákaznický, temperamentní, jaký má přístup obecně k práci... Dále musí absovovat jednou cvičnou směnu, kde musí předvěst svůj saunový ceremoniál a předvést zákazníkům, jak je opravdu milý, příjemný, jak je schopen poradit a pomoc. Pokud toto zdárně absolvuje, tak je zařazen do našeho tréningového plánu, kdy zkušenější sauneři předávají informace o jednotlivých typech saunových ceremoniálů o samotném provozu saun, úklidu, hygieně... a to je samozřejmě následně kontrolováno formou checklistů a managmentem společnosti a to především manažerem saun či mnou osobně..

Když toto vše sauner zvládne ve zkušební době, tak u nás zůstává. Následně se pak může zůčastnit i odborných exkurzí do zahraničních saunových světů. Osobně jsem velmi rád, že u nás pracuje skvělý tým saunerů, kteří jsou velmi nápadití při ceremoniálech a skvěli profesionálové. Tímto bych jim chtěl také poděkovat.

Vy osobně jste si také vyzkoušel provádět saunový ceremoniál?

Ano. Za první rok jsem si jich udělal opravdu hodně, ale musím se přiznat, že poslední rok jsem ho dělal pouze dvakrát. Dělám je občas pro přátele, známé a novináře... Nyní však jsou již mý kolegové v saunách lepší učitele, takže je již nechávám vyniknout.

V čem vidíte výhodu saunování ceremoniálů pro provozovatele saun?

Saunové ceremoniály přispívají k tomu, že prodlužují pobyt zákazníků v saunách. V našem případě je motivují k tomu, aby si nekupovali např. pouze dvouhodinové, ale tříhodinové, potažmo celodenní vstupenky a výsledný efekt je jednoznačně finanční, pro nás jako pro provozovatele, ale zároveň pro zákazníka, jelikož má možnost zažít opravdu zajímavý program.

Takže je možné, že ceremoniály lákají i takové zakazníky, kteří by do klasické sauny vůbec nešli?

Řekl bych, že to láká lidi až následně. Není to důvodem prvotní návštěvy sauny. Nejdříve je musíme nalákat na saunový svět jako takový a pak, když uvidí scénický či klasický saunový ceremoniál, tak se pro saunovou show nadchnou. a vrací se. Třeba i za konkrétním saunérem, kterého si oblíbili a očekávají další zajímavá vystoupení.

Jak reagují návštěvníci na fakt, že se v sanovém světě chodí bez plavek?

Po 5ti letech je to u většiny naprosto v pohodě. Občas, především u zahraničních návštěvníků se stane, že si nevšimnou informačních cedulí a pak to s nimi řeší personál. Začátky byli však trnité, ale dnes je to už naprosto v pohodě.

Nemělo by to tedy být bariéru pro potenciální návštěvníky saunového světa?

V našem případě to rozhodně bariéra není, protože zákazníci mají možnost vybrat si ze 14ti saun, takže i pro dámy je možnost si vybrat saunu, která je prázdná. Saunový svět je rozsáhlý, každý si najde klidné místo. Máme u nás tzv šnekové sprchy, takže kdo se chce intimně osprchovat po sauně, tak má tu možnost.

Jedná se nám tedy opravdu o to, nemít plavky pod prostěradly, z hygienických a zdravotních důvodů. Jinak po celou dobu mohou být návštěvníci zahaleni v prostěradlech či osuškách, které také půjčujeme. A kdo má přesi jen problém plavky svléci, tak může to 17:00 využít saunování v Panoramatické sauně, které je v tomto čase otevřena pro návštěvníky Vodního světa.

Jaké jsou plány do budoucna s ohledem na rozvoj saunových ceremoniálů?

Budeme dopilovávat naše speciální saunové ceremoniály, které bychom chtěli ve větší míře veřejnosti představit a prodat. Máme připraven takový zajímavý projekt. Dále samozřemě probíhá další úprava kabin v saunovém světě a různé novinky, které návštěvníci očekávají, takže jsme zavedli třeba i možnost půjčování tabletů na saunabaru, což je návštěvníky velmi vítáno.

Pojďme představit novinky v aquaparku... Co je připraveno na tento rok?

Připravujeme instalaci laserové show na vodní cloně o velikosti 12x8 m, kterou bychom měli mít v provozu v únoru tohoto roku. Dále připravujeme dekorace a zpestření venkovních prostor na letní sezónu z hlediska zastínění a doplnění atrakcí jako jsou suché Kneipp chodníky na zahradách apod.

Projektově připravujeme další tobogánové atrakce, ve fitness jsme spustili diagnostiku na přístroj In Body 380, takže můžeme zákazníkům poskytnout kompletní diagnostiku těla a připravit následně tréningové a dietologické plány, tak aby si mohli zlepšit svou fyzickou kondici a upravit tělesné proporce do léta.

Ve SPA probíhají standardně oblíbené procedury, masáže...

Která atrakce je pro návštěvníky nejvíce lákavá a jedinečná?

V aquaparku je to divoká řeka. V saunovém světě je to venkovní srub.

Jaké procedury ve SPA zóně jsou pro návštěvníky nejoblíbenější?

Jednoznačně jsou to kontaktní procedury, ať jsou to klasické masáže, aromatické relaxační masáže, procedury kosmetické… V podstatě všechno, kde je přítomnost personálu.

Jak byste jednou větou pozval do Aquapalace Praha někoho, kdo v něm ještě nebyl?

Rád bych pozval ty, kteří u nás nebyli a stále odolávají, aby si konečně našli čas a přišli si zarelaxovat do Saunového světa či zadovádět do Vodního světa v komplexu našeho zařízení, které poskytuje služby jak pro rodiny s dětmi, tak pro jednotlivce, tak pro mladé páry a opravdu každý si zde najde to své.


Ptal se Pavel Hofrichter

Rozhovor s Ing. Radkem Steinhaizlem, generálním ředitelem Aquapalace PrahaRozhovor s Ing. Radkem Steinhaizlem, generálním ředitelem Aquapalace PrahaRozhovor s Ing. Radkem Steinhaizlem, generálním ředitelem Aquapalace PrahaRozhovor s Ing. Radkem Steinhaizlem, generálním ředitelem Aquapalace PrahaRozhovor s Ing. Radkem Steinhaizlem, generálním ředitelem Aquapalace PrahaRozhovor s Ing. Radkem Steinhaizlem, generálním ředitelem Aquapalace PrahaRozhovor s Ing. Radkem Steinhaizlem, generálním ředitelem Aquapalace PrahaRozhovor s Ing. Radkem Steinhaizlem, generálním ředitelem Aquapalace PrahaRozhovor s Ing. Radkem Steinhaizlem, generálním ředitelem Aquapalace PrahaRozhovor s Ing. Radkem Steinhaizlem, generálním ředitelem Aquapalace PrahaRozhovor s Ing. Radkem Steinhaizlem, generálním ředitelem Aquapalace PrahaRozhovor s Ing. Radkem Steinhaizlem, generálním ředitelem Aquapalace PrahaRozhovor s Ing. Radkem Steinhaizlem, generálním ředitelem Aquapalace Praha

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka