Rozhledna Miloňová Velké Karlovice

Pokochejte se pohledem na Valašsko z nové rozhledny Miloňová nad Velkými Karlovicemi. Pro návštěvníky byla slavnostně otevřena v sobotu 20. října 2012. Dřevěná rozhledna s kamennou podestou vyrostla na vrchu Miloňová (846 m.n.m.). Je vysoká 24 metrů, vyhlídková plošina je ve výšce 20 metrů.

Tipy, jak se k rozhledně dostat:

  • z údolí Léskové - z hlavní silnice odbočte k hotelu Galik (možnost parkování), pokračujte po zeleném okruhu až k rozhledně

  • z údolí Léskové (snadnější varianta - vhodná pro kola, kočárky..) - z hlavní silnice odbočte k hotelu Galik (možnost parkování), pokračujte po zeleném okruhu, na rozcestí na vrcholu sjezdovky Galik jej opusťte a pokračujte po lesní cestě Škaredica směrem na údolí Miloňov, po cca 3 km následuje odbočka k rozhledně Miloňová

  • z údolí Miloňov - na menším rozcestí cca 500 m za odbočkou od hlavní silnice se dejte doprava na lesní cestu Škaredica, cca po 3 km následuje odbočka k rozhledně Miloňová

 

Tip: nejkratší varianta (náročná) - zaparkujte u hotelu Lanterna, vyjděte po louce nad hotelem na vrchol sjezdovky Galik (prudké stoupání), zde se napojíte na zelený okruh. Rozhledna Miloňová je odtud vzdálená jen cca 2 km do kopce. Kolem rozhledny také vede dětská turistická trasa Hledej poklad na Galiku se startem a cílem v hotelu Galik.

 

Turistická razítka rozhledny Miloňová jsou k dispozici v Informačním centru Velké Karlovice a hotelech Galik a Lanterna.

 

Výstavba rozhledny o šestibokém půdorysu na železobetonových základech trvala deset měsíců. Nosné sloupy jsou ze smrkové kulatiny. Věž rozhledny se k vrcholu zužuje do jehlanového tvaru, jehož střechu pokrývá štípaný šindel. Lesy ČR na nejbližší období plánují ještě dokončit terénní úpravy okolí a přístupových cest včetně instalace příslušného značení na cestách.

 

Parametry rozhledny:

  • výška: 24 m
  • vyhlídková plošina ve výšce: 20 m
  • autor: architekt Antonín Závada (projektoval také Jurkovičovu rozhlednu v Rožnově p. R.)
  • investor: Lesy ČR

 

„Velké Karlovice leží v krásné přírodě. Oblíbené hřebenové trasy sice nabízejí výhledy na okolní hory, ale rozhledna je postavena tak, abyste viděli současně jak hřeben Vsackých Beskyd, tak Javorníků. Navíc umožňuje pohled na naši obec z ptačí perspektivy, což je pro turisty jistě zajímavé. Jsme rádi, že spolupráce s Lesy České republiky při podpoře turistiky v regionu nese své ovoce," říká starosta Velkých Karlovic Miroslav Koňařík.

 

Velké Karlovice leží v CHKO Beskydy a zároveň v Ptačí oblasti Horní Vsacko. Valašská krajina si v těchto místech uchovává svůj typický ráz. V údolí i pod horskými hřebeny je možné i dnes vidět původní valašské chalupy, staré kapličky i letité památné lípy, jasany a javory. V oblasti hnízdí čápi černí a vzácná sova puštík bělavý. V údolí Léskové stojí za návštěvu i unikátní jedlovo-bukový prales Razula.

 

Miloňová není v okolí Velkých Karlovic jedinou rozhlednou, ze které je možné si prohlédnout krásy Valašska. Oblíbená je také rozhledna Sůkenická, někdy zvaná také Čartak. Rozhledna Sůkenická je také otevřena celoročně (mimo letní sezónu stačí vypůjčit si klíče v blízkém hotelu Sůkenická vzdáleném cca 500 m). Přímo u hotelu Sůkenická je parkoviště.

 

Výšlap k rozhledně Miloňová lze ve Velkých Karlovicích snadno protáhnout na celodenní výlet. Spojte návštěvu rozhledny s dalšími aktivitami:

  • návštěva Karlovského muzea – výstavy, příležitostné programy
  • koupání a relaxace ve Wellness Horal v hotelu Horal nebo L-Spa v hotelu Lanterna
  • projížďky na segway (půjčovna v hotelu Horal) s průvodcem
  • piknik v přírodě (nabídka piknikových košů - Spa hotel Lanterna)
  • Lanový park Horal u hotelu Horal
  • geocaching
  • jaro až podzim: Bike park Kyčerka, golf
  • v zimě: půjčovna sněžnic ve Ski areálu Razula
  • turistika s dětmi: Kulíškova naučná stezka, Hledej poklad na Galiku
  • ochutnávka krajové gastronomie v některé z mnoha hospod a restaurací

 

Pozn.: Rozdílné označování rozhledny „Miloňová“ a blízkého údolí „Miloňov“ není překlep, obojí je skutečně pojmenováno s tímto malým rozdílem (tedy údolí bez „á“).

 

Fotografie poskytla M. Žáčková, PR manažer Resort Valachy Velké Karlovice - děkujeme

 

Informace o rozhledně Miloňová jsou mj. na

Rozhledna Miloňová Velké KarloviceRozhledna Miloňová Velké Karlovicevýhled z rozhlednyvýhled z rozhlednyzelený okruh

Naše další projekty



Partneři

Asociace pracovníků v regeneraciSaunafest 2015Relax Centrum KolštejnFrajtHotel Hluboký DvůrHotel Komorní hůrka